Orta Doğu'ya en yakın Avrupa Birliği üyesi ülke olan Kıbrıs, geçtiğimiz Ekim ayından bu yana binlerce yabancı vatandaşın savaş bölgesinden çıkarılmasını kolaylaştırarak ve bölgedeki insanların acılarının hafifletilmesine katkıda bulunmak için her türlü çabayı gösteriyor. Milletvekili Christos Senekis, Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenterler Asamblesi'nin 31’inci Yıllık Toplantısı kapsamında yaptığı konuşmada, "Amalthea" girişimi aracılığıyla Gazze'ye insani yardım sağlanması gerektiğini söyledi.

Orta Doğu'daki duruma ilişkin yapılan tartışma kapsamında Senekis, Kıbrıs'ın askeri operasyonlara karışmadığına ve komşu devletlerle mükemmel ilişkiler sürdürdüğüne dair güvence verdi.

"Bu iddiaların ardındaki çıkarlar ve Kıbrıs'ı Orta Doğu'daki sorunun bir parçası olarak sunma çabası ne olursa olsun, Kıbrıs, çözümün parçası olmaya devam edecek ve barış hedefine sözlerle değil somut eylemlerle katkıda bulunacak" diyen Senekis, Hamas'ın 7 Ekim'deki saldırılarının ardından Orta Doğu'daki durumun hızla tırmandığını söyledi ve İsrail vatandaşlarının hâlâ rehin tutulduğunu, Gazze'de ise insani durumun sürekli kötüleştiğine dikkat çekti.

Senekis ayrıca, İsrail'in Lübnan ile olan kuzey sınırında İsrail ile Hizbullah arasındaki gerilimin tırmanmasından duyduğu endişeyi dile getirerek, gerilimin derhâl düşürülmemesi durumunda bölgesel bir yangın riskinin görülebileceği uyarısında bulundu.

Özellikle Kıbrıs'ın Orta Doğu bölgesine coğrafi yakınlığı nedeniyle maruz kaldığı sonuçlara değinen Senekis, Hizbullah lideri Hasan Nasrallah'ın Lübnanlı yetkililere Suriye vatandaşlarının Kıbrıs'a kitlesel akışına izin verilmesi yönündeki çağrısını ve doğrudan Kıbrıs'a geçiş yapılmasını eleştirdi.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı