Milletvekili Kyriakos Hadjiyianni, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi'nin ilgili kararları ve daha önceki anlaşmalara uygun olarak, İsrail ve Filistin olmak üzere iki devlete dayalı, uluslararası kabul görmüş sınırlar içerisinde bir arada var olacak barışçıl, kapsamlı ve kalıcı bir çözümün sağlanmasının öncelikli hedef olmaya devam ettiğinin altını çizdi.

Hadjiyianni, söz konusu açıklamayı, salı günü Bükreş'te çalışmaları tamamlanan Avrupa Güvenlik ve İşbirliği Teşkilatı (AGİT) Parlamenterler Asamblesi'nin 31’inci Yıllık Oturumu Genel Kurulundaki konuşmasında yaptı.

AGİT Parlamenterler Asamblesi'nin Başkan Yardımcısı ve Güneydoğu Avrupa Özel Temsilcisi Hadjiyianni, Orta Doğu'daki savaşın AGİT'in ilkelerini savunmak konusunda yetersiz kaldığını bir kez daha gösterdiğine dikkat çekti. Hadjiyianni, Orta Doğu'daki durumun kötüleştiğini ve bu kritik anda AGİT'in bölünmüş olmayı sürdürdüğünü ve gerilimi kademeli olarak düşürmeye yönelik diyalog ve arabuluculuk çabalarına katkıda bulunamayacağını söyledi.

Kıbrıslı Milletvekili, 7 Ekim Hamas terör saldırısında yaşanan cinsel şiddet, işkence ve rehinelere yönelik aşağılayıcı muamele suçlarını güçlü bir şekilde kınadı ve İsrail'in benzeri görülmemiş ölçekte sivil ölümlerine yol açtığını belirttiği orantısız askeri müdahalesini eleştirdi.

Hadjiyianni ayrıca, tüm taraflara barış sürecinin başlamasına yol açacak koşulların yaratılması için çalışma çağrısında bulundu.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı