Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos salı günü yaptığı açıklamada, Lübnan'daki çatışmanın genişlemesinin feci sonuçlar doğuracağını belirterek Kıbrıs Cumhuriyeti'nin üçüncü ülke vatandaşlarını Lübnan'dan çıkarmak suretiyle böyle bir olasılığa karşı hazırlık yaptığını kaydetti ve Kıbrıs'ın Orta Doğu'da bir savaş üssü olmadığını yineledi.

Kombos, Orta Doğu'daki gelişmelerin ve bunların Kıbrıs'ı nasıl etkilediğinin tartışıldığı Temsilciler Meclisi Dış İlişkiler Komitesi önünde gerçekleştirdiği konuşmada, Komite üyelerine ABD'ye yaptığı son gezinin sonuçları hakkında bilgi verdi ve "bunun sonuçsuz bir gezi olmadığını" vurguladı.

ABD'ye yaptığı ziyaretin sonuçları hakkında konuşan Kombos, yetkililer ve kurumların yanı sıra Diaspora üyeleriyle yaptığı bir dizi toplantı ve temasa değindi. 13'ü Avrupa Birliği'nden olmak üzere 30 ülkenin katılımıyla güvenlik, terörle mücadele ve siber güvenlik konularında geliştirilmekte olan stratejik diyaloğa da değinen Kombos, diyaloğun yıllık bazda toplantılar düzenleyeceğini ve ilk toplantının önümüzdeki eylül ayında yapılmasının planlandığını kaydetti.

Dış İlişkiler Komitesi üyeleri tarafından yöneltilen ve birçoğu Orta Doğu'daki durum ve Kıbrıs için yaratabileceği tehlikelerin yanı sıra üslerin bölgedeki rolü ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin konumu etrafında dönen soruları da yanıtlayan Kombos’a ayrıca, Ukrayna meselesi ve Kıbrıs'taki mülteciler hakkında da sorular yöneltildi.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı