Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, Orman Dairesinin ihtiyaçlarını karşılamak amacıyla saatlik ücretle personel alımı için önerinin Bakanlar Kurulunun gündemine alındığını açıkladı. Cumhurbaşkanının belirttiği üzere, kayıt dışı istihdamla da mücadeleye yönelik yasaların onaylanması bekleniyor. Cumhurbaşkanı ayrıca eylül ayında doğum oranının azalmasıyla mücadele için önlemlerin açıklanacağını açıkladı.

Bakanlar Kurulu üyelerine hitap eden Cumhurbaşkanı, Yerel Yönetim Reformunun uygulamaya konulduğunu ve vatandaşların günlük yaşamlarında hedefledikleri sonuçlara ulaşmayı umduklarını söyledi.

Hükûmetin düzgün işleyişi sağlamak için başka değişiklikler yapmaya cesaret edeceğini ekledi. "Sürekli olarak değerlendiriliyor ve yapılması gereken değişiklikler yapılacak" dedi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, Lefkoşa'da ilk imar izninin çıkarılması için bir buçuk saat gerektiği gerçeğine değinerek, bunun olumlu bir gelişme olduğunu, çünkü bakanlıklarda alınan diğer tüm önlemlerin yanı sıra bürokrasinin de reform aracılığıyla ele alındığını belirtti.

Bugün gündemden öne çıkanın, Tarım Bakanlığının Orman Dairesine yönelik önerisi olduğunu ve belirli bir değerlendirmeye dayanarak daha fazla personelle güçlendirileceğini söyledi.

"Öneriyi gördük ve daha fazla personele ihtiyaç duyulduğu ortaya çıktı ve her zaman Maliye Bakanlığının onayı ile ihtiyaçların karşılanması için saatlik ücretle çalışan personel alımına devam edeceğiz" diyen Cumhurbaşkanı, doğum oranının düşmesiyle mücadele için destek konusundaki öneriyi de önemli olarak nitelendirdi.

“Başka önerilerimiz de olacak. Konuya birçok bakanlığın dâhil olması nedeniyle, doğum oranının düşmesiyle mücadele için eylül ayında önlemleri açıklamayı bekliyorum” açıklamasını yapan Cumhurbaşkanı, doğum oranının her 25 yılda bir nüfusun yenilenmesi için en az yüzde 2,1 olması gerektiğini vurguladı.

“%1,3 seviyesindeyiz, oldukça gerideyiz ve bütüncül bir yaklaşım gerekiyor. Eylül ayında önerilerinizi bekliyorum, böylece duyurular yapabiliriz” diyen Cumhurbaşkanı, kayıt dışı iş konusunda Meclise yasa tasarıları gönderileceğini ve bugün Bakanlar Kurulu tarafından onaylanacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı, “Bu konu ve Kıbrıs'ta yüksek bir oranı olan yer altı ekonomisi, umarız ilk günden beri yürüttüğümüz bu çabayı desteklemek için Meclis tarafından hızlı bir şekilde onaylanır, çünkü kayıt dışı istihdam yer altı ekonomisi, göçmenlik ve birçok başka boyutu da etkiliyor” dedi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı