Avrupa Komisyonu’nun 2024 Dijital On Yıl Raporu’nda, Kıbrıs’ta kayda değer ilerleme olduğu ancak zorlukların sürdüğü belirtildi.

Raporda, “2023’te Kıbrıs, gigabit bağlantı alt yapısında, özellikle de Tesislere Fiber (FTTP) kapsama alanında kayda değer ilerleme kaydedildiği ancak en azından temel dijital beceriler ve e-sağlık konularında önemli zorlukların devam ettiği vurgulandı.

Geçen yıl Kıbrıs’ın paylaşımda ilerleme kaydettiği, bağlantı alt yapısında Kıbrıs'ın 2022'de nüfus olan alanların %100'ünü kapsama hedefine zaten ulaştığı kaydedildi.

Kıbrıs'ta Çok Yüksek Kapasiteli Ağlar (VHCN) kapsamının (%77,1), Avrupa Birliği (AB) ortalamasının (%78,8) biraz altında olduğu, son dönemdeki ortalama %28,5'lik yıllık büyümenin, %7,4 olan AB ortalamasından neredeyse dört kat daha hızlı bir ilerleme hızında olduğuna işaret edildi.

Dijital uçurumun yaş grupları arasında devam ettiğine de dikkat çekilen Raporda, gençlerin (16-24 yaş) %71,8'i en azından temel düzeyde dijital beceriye sahip olmasına rağmen, bu oranın 25-54 yaş grubunda yalnızca %59,6 ve 55-54 yaş grubunda %18,4 olduğu, 74 yaş grubunun en az temel düzeyde dijital beceriye sahip olduğu ifade edildi.

Avrupa Komisyonu’nun 2024 Dijital On Yıl Raporu’nda, e-sağlık konusunda da Kıbrıs'ın 2023'te 2022'ye (70,2) göre hafif bir düşüş yaşadığı belirtildi.

Raporda Kıbrıs’ın 2023 yılında Komisyon'a bir e-kimlik planı bildirmekle birlikte ana boşlukların, bildirilen bir e-kimlik şemasıyla kimlik doğrulamasının yapılamaması ve erişim hizmetinin web erişilebilirlik yönergelerine uymaması olduğu kaydedildi.

Avrupa Komisyonu’nun raporunda, “Kıbrıs, rekabet edebilirliği, dayanıklılığı ve egemenliği teşvik etmek ve Avrupa değerlerini, iklim eylemini teşvik etmek için Dijital On Yıl hedef ve hedeflerine yönelik performansını iyileştirmelidir” denildi.

Raporda, Kıbrıs'ın yol haritasının, ülkenin Dijital On Yıl amaç ve hedeflerine ulaşmak için bazı çabalar planladığını gösterdiğine; 14 temel performans göstergesinden 12'si için hedefler belirlediğine ve çoğu durumda hedeflerin AB 2030 hedefleriyle uyumlu olduğuna dikkat çekildi.

Kıbrıs, dijital dönüşümünü gerçekleştirmek için 247 milyon avro (%0,8 Gayri Safi Yurtiçi Hâsıla GSYİH) olarak tahmin edilen toplam bütçe (özel yatırımlar hariç) tahsis etmeyi planlıyor.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı