Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides çarşamba günü yaptığı açıklamada, Kıbrıs hükûmetinin ülkenin dönüşüm yolculuğunda ilerleme kararlılığının sürdürdüğünü, bu yolculuğun zorluklar ve fırsatlarla dolu olduğunu belirtti.

Lefkoşa’da çarşamba günü düzenlenen 12’nci Invest Kıbrıs Uluslararası Yatırım Ödülleri töreninde konuşan Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Hedefimiz açıktır. Bu hedef yüksek rekabet gücüne, iş yapma kolaylığına ve sürdürülebilirliğe sahip, gelişen ve dayanıklı, oldukça karmaşık küresel sistemimizin gerektirdiği sürekli değişimlere uyum sağlayabilen bir ekonomidir” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı, hükûmetinin ekonomi politikasının, başarılı bir ekonominin temeli olan istikrarlı bir makroekonomik ortam sağlayan üç temel unsura dayandığını söyledi; kendilerinin birinci unsuru oluşturan sorumlu bir maliye politikasına bağlı olduklarını, özellikle büyüme zamanlarında, sorumlu bir maliye politikasının uygulanmasının, dış şokların ekonomi üzerinde etkisi olduğunda kendilerine düzeltici önlemler alma esnekliği sağladığını kaydetti.

İkinci unsurun, finans sektörünün istikrarı ile ilişkili olduğunu ve Aralık 2023’te, bankaların performans göstermeyen kredileri azaltmasını ve çekmesini sağlayan haciz çerçevesinin desteklenmesi ile ilgili önemli bir adımın atıldığını hatırlatan Cumhurbaşkanı, üçüncü unsurun yapısal reformların sürekli uygulanmasından oluşan politikalarıyla ilgili olduğunu, ülkenin yeşil ve dijital geçişinin yanı sıra Adadaki güçlü ve çeşitlendirilmiş ekonomik faaliyeti destekleme potansiyeli taşıyan yerleşik ve yeni sektörlere odaklanan uzun vadeli strateji ‘Vizyon 2035’i bulunduğunu anlattı.

Cumhurbaşkanı Christodoulides şöyle devam etti:

“Bu çerçevede hükûmetimiz, ekonominin rekabet gücünü artıracak temel reformlara ve politikalara odaklanmaktadır. Vergi mükellefleri ve işletmeler üzerindeki idari yükü azaltmayı ve daha adil bir vergilendirme sağlamayı amaçlayan vergi sisteminin revizyonunu, yakın zamanda yenilenebilir enerji kaynakları için yeni bir mekânsal politikanın benimsenmesini ve enerji için tek noktadan alışveriş yapılmasını sağlamıştır.”

“Projeler, entegre bir dijital platform aracılığıyla ilgili lisansları basitleştirecek ve lisanslamanın kolaylaştırılacağı stratejik projeler yasasının yürürlüğe girmesi için çalışılacaktır. Ana hatlarıyla belirtildiği gibi koordineli sürekli çabalarımız Kıbrıs ekonomisinin performansını önemli ölçüde artırmıştır.”

“Bu, iki veya üç büyük uluslararası kredi derecelendirme kuruluşunun yakın zamanda yaptığı güncellemelerle vurgulanmaktadır. Geçen hafta uluslararası piyasalarda 1 milyar avroluk yedi yıllık tahvilin başarılı bir şekilde ihraç edilmesi ekonomik gücümüzün açık bir göstergesidir.”

“Avrupa Komisyonu’nun tahminleri, Kıbrıs’ı gelecek yıllarda ekonomik büyümede öncülerden biri olarak göstermektedir. Hükûmet adadaki yabancı yatırımcılarla en üst düzeyde sürekli ve doğrudan iletişim kurmanın çok önemli olduğunun bilincindedir.”

“Bu bağlamda, Cumhurbaşkanlığı yine Invest Kıbrıs ile iş birliği içinde geçen yıl yatırımcılarla iki önemli etkinlik düzenledi; bunlar İş ve Yetenek Çekme Stratejisinin revizyonuyla sonuçlandı. Karşılaştığımız darboğazlar ve zorluklar hakkında değerli bilgiler edinmek ve bunları hızlı bir şekilde ele almak, ekonomik ortamımızın büyümeye ve yenilikçiliğe elverişli kalmasını sağlamak için sizinle bu açık diyaloğu sürdürmeye kararlıyız.”

“Ülkemizde meydana gelen değişimlere ve onun bir iş ve yatırım destinasyonu olarak muazzam potansiyeline ilişkin farkındalığın artırılması gerektiğinin bilincinde, Cumhurbaşkanlığı’nın Invest Kıbrıs ile iş birliği içinde ülkenin markalaşması için uluslararası bir kampanya başlatmış ve yatırımcıları, Kıbrıs'ın neler sunabileceğine dair ilk elden deneyimlerinden yararlanarak kendilerine kilit ortaklar olarak katılmaya davet etti.”

“Benzersiz iç görüleriniz sizi bu kampanyanın ideal elçileri ve temsilcileri yapıyor. Desteğinizin ve aktif katılımınızın, Kıbrıs'ın güçlü yönlerini ve fırsatlarını küresel iş camiasına sergilemede çok değerli olacağına inanıyoruz.”

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı