Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, kritik ve son derece yaratıcı medya alanında kamu yayıncılığının rolünün öne çıktığını ve hükûmetin Kıbrıs Yayın Kurumu'na (CyBC) özerk şekilde faaliyet gösterebilmesi ve sahip olabilmesi için mali araçlar sağladığını belirtti.

Limasol’da perşembe günü düzenlenen Avrupa Yayın Birliği (EBU) Direktörleri toplantısında konuşan Cumhurbaşkanı Christodoulides, EBU'nun dünyanın önde gelen kamu hizmeti medyası ittifakı olduğunu söyledi.

Teknolojik ilerlemelerin bilgi alanında kuşkusuz tamamen yeni bir görünüm yarattığını ve bu genellikle iki tarafı keskin bir kılıç görevi gördüğünü ifade eden Cumhurbaşkanı, bir yandan zaman ve mekân gibi kavramları ortadan kalkarken bir yandan da bilgilerin doğruluğu, mahremiyete saygı, insan onurunun korunması ve daha pek çok şey gibi hizmet edilen temel etik ilkeleri genellikle kuralsız bir şekilde etkilediğini belirtti.

Nikos Christodoulides konuşmasında, sahte haber felâketinin, kamuoyunun devlet veya özel sektör ile diğer kurumsal olmayan güç merkezleri tarafından manipüle edilmesinin Avrupa Birliği liderliği düzeyinde tartışılan büyük zorluklar olduğunu, çünkü bunların tam da demokrasilerimizi etkilediğini ve işin özüne dokunduğunu söyledi.

İfade özgürlüğü, engelsiz bilgi akışı ve fikir alışverişi gibi ortak değerleri halkı hakkı olduğuna işaret eden Cumhurbaşkanı, medyanın bu önemli ve son derece yaratıcı alanında, öncelikli görevi vatandaşlara kaliteli bilgi ve eğlence sağlamak olduğundan, kamu yayıncılığının rolünün öne çıkmaya devam ettiğini kaydetti.

Kıbrıs konusunda hükûmetin Kıbrıs Yayın Kurumu'na (CyBC), herhangi bir müdahaleye gerek kalmadan özerk şekilde faaliyet gösterebilmesi, kendi yönetimine sahip olabilmesi için mali olanaklar sağladığını anlatan Cumhurbaşkanı Christodoulides, “Bizim için CyBC ve genel olarak medya, demokrasinin temel direğinin  ayrılmaz bir parçası, özgürlüğün teşvikinde demokrasinin değerli araçlarıdır” dedi.

Cumhurbaşkanı, kamu yayıncılığının son 50 yıldır Türkiye'nin askeri işgali altında olan Avrupa Birliği üyesi Kıbrıs'ta hayati bir rol oynadığına dikkat çekti; “CyBC, televizyon ve radyodan çok daha fazlasıdır. Kıbrıs Cumhuriyeti'nin bağımsızlığından ve kuruluşundan önce gelen ve son on yılda ülkenin tüm dönüm noktalarını yayınlayan bir kurumdur” şeklinde konuştu.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, CyBC'nin aynı zamanda Kıbrıs'ın yurt dışındaki sesi olduğunu ve ülkeyi dünyanın her köşesindeki Diaspora ile birleştirdiğini, aynı zamanda CyBC'nin 1969'dan beri aktif bir EBU üyesi olduğunu da sözlerine ekledi.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı