Kıbrıs Enstitüsünden perşembe günü yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs, Güney Avrupa ve Kuzey Afrika'nın kırsal kesimlerinde çölleşmeyle mücadele etmeyi amaçlayan yeni bir projede yer alıyor.

Yeni bir Avrupa projesi olan TERRASAFE, Kıbrıs, İtalya, Romanya, İspanya ve Tunus'un kırsal kesimlerinde artan çölleşme tehdidiyle mücadele etmek için 11 Avrupa ve bir Kuzey Afrika ülkesini bir araya getiriyor. Açıklamada, çölleşmenin, sürdürülemez arazi yönetimi uygulamaları ve iklim değişikliği sonucunda verimli toprakların ve arazilerin mahsul üretimi veya doğal bitki örtüsünü destekleme kapasitesini kaybetme süreci olduğu belirtiliyor.

Açıklamada, “TERRASAFE, beş ana çölleşme tehdidiyle mücadele etmek için beş kırsal pilot bölgede çalışacak iddialı bir beş yıllık projedir: Kıbrıs'ta azalan toprak organik karbonu, Tunus'ta toprak tuzlanması, İtalya'da nüfus azalması ve arazi terk edilmesi, İspanya'da su kıtlığı ve Romanya'da ormanlık alanlarda bitki örtüsü azalması” denildi.

Kıbrıs'ta, Kıbrıs Enstitüsü (CyI), STK AKTI Proje ve Araştırma Merkezi ve Isotech Ltd Çevre Araştırma Danışmanlığı, çölleşmeden etkilenen kırsal alanlarda direnç oluşturmak için çözümleri test etmek üzere iş birliği yapacak. Bu üç kuruluş, tarımsal ve çevre örgütleri ve yetkililerinin katılımıyla Morphou Toplum Kompleksi'nin toplulukları ve çiftçileriyle iş birliğine gidecek.

Açıklamada, "Toprakta nemi tutmak ve toprak organik karbonunu, besin maddelerini ve eser elementleri artırmak için beş yenilikçi teknoloji ve yönetim uygulaması test edilecek ve tanıtılacak" denildi ve bu çözümlerin, toplulukların çölleşmeyle mücadele etme becerisini hem ekonomik hem de çevresel olarak etkili bir şekilde güçlendirmeyi amaçladığı eklendi.

CyI Doçenti Adriana Bruggeman'a göre, topraktaki organik maddenin artırılması, arazinin su ve besin maddelerini tutma kapasitesini artırıyor; tarımı ve doğayı destekliyor. Topraklarda organik karbon depolanması da atmosferdeki sera gazlarını azaltacak ve iklim değişikliğini hafifletecek.

Kimya ve Çevre Mühendisi ve Isotech Ltd Direktörü Dr. Michalis Loizides, akademisyenlerin saha bilim insanları ve yenilikçi şirketlerle iş birliğinin yanı sıra yerel topluluklarla iş birliğinin, her bölgenin özel ihtiyaçlarına ve zorluklarına uyarlanmış çözümlerin pratik uygulamasına önemli ölçüde katkıda bulunacağını belirtti. Bu çabalar, topraktaki organik maddeyi artırmak için doğa temelli çözümleri ve hassas tarımı teşvik etmek için teknolojik yenilikleri içerecek.

TERRASAFE, Portekiz'deki Aveiro Üniversitesinden Dr. Jacob Keizer tarafından koordine ediliyor. Proje, Avrupa Birliği tarafından Horizon Avrupa Çerçeve Programı kapsamında ortak finanse ediliyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı