Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Giorgos Papanastasiou, perşembe günü Lefkoşa'da düzenlenen Elektrik Piyasası Birliği'nin (EMA) Yıllık Genel ve Seçimli Toplantısında yaptığı konuşmada, Vasilikos'taki LNG ithalat terminalinin tamamlanması için gösterilen çabaların başarısının, Bakanlığın şu anda öncelikleri arasında yer aldığını söyledi.

Papanastasiou, Kıbrıs'taki enerji sektörünün birçok zorlukla karşı karşıya olduğunu, bunların başında izolasyon ve çok yüksek maliyetler olduğunu belirterek, Hükûmetin en başından beri "enerji sektörünün dönüşümünü hızlandırma ihtiyacının" farkında olduğunu kaydetti.

"Şu anda acil önceliklerimizden biri, Vasilikos'taki LNG ithalat terminalinin tamamlanması için gösterdiğimiz çabaların başarısıdır" diyen Papanastasiou, projenin Kıbrıs için büyük önem taşıdığını vurguladı. Çünkü, doğal gazın gelmesinin elektrik piyasasında rekabeti artıracağını ve elektrik üretiminde kullanımından kaynaklanan kirleticileri azaltacağını söyledi.

Ayrıca, yerli Yenilenebilir Enerji Kaynaklarının kullanımının da Bakanlığın gündeminde üst sıralarda yer aldığını belirten Papanastasiou, Bakanlığın, net-ölçüm ve net-faturalama ile sanal net-ölçüm ve net-faturalama yoluyla, özel tüketim için YEK'lerden üretim için geliştirilmiş Hibe Programlarının, giderek daha fazla tüketiciyi binalarının çatılarına fotovoltaik sistemler kurmaya ittiğini söyledi.

2023 yılı sonu itibarıyla, kendi kendine tüketim amaçlı fotovoltaik sistemlerin kurulu gücünün, toplam kurulu gücün yaklaşık %47'sine ulaştığını, geri kalan %53'ünün ise ticari fotovoltaik (güneş enerjisi) sistemlerden geldiğini belirtti.

Bakan ayrıca, Avrupa fonlarının temini konusunun yanı sıra, Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanlığının, on yıllık şebeke geliştirme programının projelerini hızlandırmak amacıyla, Kıbrıs Elektrik Kurumunun (KIB-TEK) personel alımı taleplerini desteklediğini ve teşvik ettiğini söyledi.

Bakanlığın enerji tasarrufu planlarına da değinen Papanastasiou, hibrit tesisler, yani depolama sistemlerinin yenilenebilir enerji sistemleriyle birleştirilmesi için yardım sağlama planının kamuoyunun görüşüne sunulduğunu ve merkezi enerji depolama sistemlerinin kurulumu ve işletimi için tüm alternatiflerin incelendiğini söyledi.

Son olarak, Papanastasiou, Elektrik Piyasası Birliği Yönetim Kuruluna ve üyelerine teşekkür ederek, "Birliğinizin, rekabetçi bir elektrik piyasası işletmek ve yeşil bir ekonomiye geçiş için Enerji Bakanlığının çabalarını desteklemesini" istedi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı