Sağlık Bakanı Michalis Damianos, Ulusal Kanser Enstitüsü kurulması kararının uygulanmakta olduğunu belirterek, Meclis Sağlık Komitesi önünde yaptığı konuşmada, rolünü ve misyonunu yerine getirebilecek ve görevlerini yerine getirebilecek işlevsel ve esnek bir enstitü kurulması gerektiğini vurguladı.

Komite, 2019'da açıklanan Ulusal Kanser Stratejisi'nin güncellenmesi ve uygulanması için gereklilik ve zaman çizelgesini, Ulusal Kanser Enstitüsü ve bütünlüklü bir Kıbrıs Kanser Merkezi kurulması ihtiyacını ve mevcut onkoloji bölümlerinin birleştirilmesini görüşmek üzere toplandı.

Sağlık Bakanı, Komite toplantısında yaptığı açıklamada, Ulusal Kanser Enstitüsünün hayata geçirileceğini ve ilgili ödeneğin 2024 bütçesinde yer aldığını ve Sağlık Bakanlığında şu anda görüşülen konunun enstitünün modeli (yasal statüsü) olduğunu vurguladı.

Sağlık Bakanı, "Bu konuda çok şey söylendi, başka seçenekler de var, en önemlisi işe yarayan bir Ulusal Kanser Enstitüsü kurmak. Rolünün ne olması gerektiğini biliyoruz, tartışıldı, görevlerini, rolünü ve misyonunu yerine getirebilecek esnek bir Enstitü olması gerekiyor" dedi.

"Bu, tüm paydaşların, Hükûmetin ve Meclisin istediği bir şey" diyen Bakan, Bakanlığın amacının, modellerle ilgili görüşmelere devam etmek ve eylül ayında Bakanlar Kuruluna nihai bir öneri sunmak olduğunu söyledi.

"Modelle ilgili görüşmelere devam edilecek, belki de daha uygun olabilecek başka modellere de bakacağız, bu 2-3 hafta önce paydaşlarla yaptığımız bir toplantıda da görüştüğümüz bir konu" diye ekledi.

Bakan, hangi model seçilirse seçilsin, Enstitünün Sağlık Bakanlığının gözetimi altında olacağının açık olduğunu da sözlerine ekledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı