Avrupa Komisyonu, perşembe günü Kıbrıs'tan 89,2 milyon avroluk (ön finansmandan net 76,9 milyon avro) hibe için üçüncü ödeme talebini teslim aldı.

Komisyon tarafından yapılan basın açıklamasında, Kıbrıs'ın üçüncü ödeme talebinin 12 aşamayı ve 4 hedefi kapsadığı belirtildi. Talep, yatırım girişimlerini destekleyen, kamu yönetiminin verimliliğini ve etkinliğini artıran, tapu senetlerinin verilmesi ve devredilmesi sistemini iyileştiren ve Kıbrıs Polis Teşkilatı'nın dijital dönüşümüne öncülük eden reformları kapsıyor.

Talep ayrıca sağlık hizmetleri, araştırma ve geliştirme, Küçük ve Orta Büyüklükteki İşletmeler KOBİ'lerin verimliliğini artırmaya yardımcı olmak için dijitalleşme, internet alıştırmasının yükseltilmesi yoluyla bağlantının iyileştirilmesi ve Kıbrıs'ın tarım sektöründen kaynaklanan sera gazı emisyonlarının izlenmesinin iyileştirilmesi gibi alanlarda önemli yatırımları da kapsıyor.

Komisyon, talebi değerlendireceğini ve ardından Kıbrıs'ın bu ödeme için gerekli aşamalara ve hedeflere uygunluğu konusundaki ön değerlendirmesini Konseyin Ekonomik ve Malî Komitesine göndereceğini belirtti.

Kıbrıs'ın genel Toparlanma ve Dayanıklılık Planı'nın 1,22 milyar avro ile finanse edileceği, bunun 1,02 milyar avrosunun hibe ve 200 milyon avrosunun kredi olacağı belirtildi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı