Kültür Müsteşarlığı, Kıbrıs’ın Commandarya şarabını UNESCO’nun Somut Olmayan Kültürel Miras Uluslararası Listesi’ne kaydetmek için aday olduğunu bildirdi.

Perşembe günü yayımlanan resmî duyuruda, Commandarya şarabının adaylık dosyasıyla birlikte UNESCO’nun ilgili web sitesinde yayımlandığını ve 2025 yılı içinde incelenmesinin beklendiği ifade edildi.

Kültür Müsteşarlığının Basın ve Enformasyon Dairesi (PIO) tarafından dağıtılan duyurusunda, Kıbrıs Ulusal UNESCO Komitesi tebrik edildi; adaylık dosyasının hazırlanması ve sunulmasında, iş birliği ve çabalar için duyulan minnettarlık belirtildi, uzmanlara teşekkür edildi.

Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanlığı Tarım Dairesi’nin katkısının ve dosyanın hazırlanmasında 14 Commandarya üreticisi köyün muhtarlarının, bağcılarının, şarap üreticilerinin ve sakinlerinin katılımının da eşit derecede önemli olduğunu kaydedildi.

Kıbrıs UNESCO Somut Olmayan Kültürel Miras Uluslararası Listesi'ne bugüne kadar altı unsur kaydedildi: 2009’da Lefkara dantelleri veya Lefkaritika, 2011’de Tsiattista şiir düellosu, 2013’te Akdeniz Diyeti, 2018’de kuru taş duvar örme sanatı, bilgi ve teknikler, 2019’da Bizans ilahileri ve 2023’te Ebelik.

Kültür Müsteşarlığına göre, Ulusal Liste şu anda ülkenin mirasının 65 unsurunu içeriyor ve her yıl genişliyor.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı