Avrupa Komisyonu, Avrupa Birliği'nin yedi üye ülkesinde bütçe limiti aşımı tespit etti ve AB Konseyinden bu ülkelerin uyum süreci için tavsiyelerde bulunma sürecini başlatmasını istedi. Avrupa Komisyonu'nun çarşamba günü yaptığı açıklamaya göre, onaylanması gereken ilgili kararlar için teklif salı günü Komisyon tarafından AB Konseyine sunuldu.

Limit aşımı tespit edilen yedi üye ülke Belçika, Fransa, İtalya, Macaristan, Malta, Polonya ve Slovakya. Açıklamada belirtildiği gibi, Komisyon, Avrupa Yarıyılının Bahar Paketi kapsamında bir rapor sunarak yedi üye ülke için aşırı açık prosedürünün başlatılmasının haklı olduğunu belirtti. Bunu, Ekonomik ve Malî Komitenin (üye ülkelerden temsilcilerin yer aldığı danışmanlık görevi gören bir teknik komite) görüşü izlemiştir.

27 üye ülke, AB Konseyi düzeyinde, söz konusu yedi üye ülkede aşırı açık olduğunu belirleyecek kararları onaylamaya davet edilecek. Daha sonra, Komisyon'un Avrupa Yarıyılının Sonbahar Paketi kapsamında sunacağı yeni bir teklifin ardından, Konsey, uyum süreci ve aşırı açık durumunun sona erdirilmesi için son tarihle ilgili tavsiyelerde bulunabilecek.

KHA/YK/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı