Hükûmet tarafından Kıbrıslı Türklere yönelik açıklanan tek taraflı Güven Artırıcı Önlemlerden (GAÖ) birinin, hastaların Kıbrıs Nöroloji ve Genetik Enstitüsünün (KNGE) klinik hizmetlerine erişimi olacağı açıklandı.

Yapılan açıklamaya göre, “Enstitü, Kıbrıslı Türklere yönelik GAÖ paketinin Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides tarafından açıklanmasından sonra, Kıbrıslı Türk hastalara sağladığı hizmetleri büyük memnuniyetle artıracaktır. Bu kapsamda, Bakanlar Kurulu, 10 Mayıs 2024 tarihinde aldığı kararda bakım ve ilaç dahil olmak üzere Kıbrıslı Türklerin KNGE’nün klinik hizmetlerine tam erişimini onayladı. Temmuz 2024’ten itibaren, KNGE Kıbrıslı Türk hastaların ihtiyaçlarını karşılamak için hizmet sağlamaktadır. Kıbrıs Cumhuriyeti geçerli kimlik kartına sahip olan tüm Kıbrıslı Türklerin, KNGE’nde maliyeti Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından karşılanacak parasız tedaviye hakkı vardır.

KNGE, klinik merkezlerimizde aşağıdaki uzmanlık alanlarına odaklanarak Ulusal Mükemmellik ve Referans Merkezi olarak hizmet sağlamaktadır:

1. Ender Nöromüsküler Hastalıkları için Avrupa Referans Ağına (ERN-EURO-NMD) bağlı olarak Nöromüsküler Hastalıklar (Örneğin, Miyastenia Gravis, Kas Distrofisi, Miyozit, Motor Nöron Hastalığı, Friedreich Ataksisi, Spastik Parapleji, Periferik Kalıtsal ve İltihaplı Sinir Hastalıkları)

2. Multipl Skleroz ve ilgili Hastalıklar (Nöromiyelitis Optika, Transvers Miyelite) 

3. Ender Nöromüsküler Hastalıkları için Avrupa Referans Ağı (ERN-EURO-NMD) üyesi olarak Hareket Bozukluları (Parkinson Hastalığı, Huntington Hastalığı, Multisistem Atrofi, Progresif Supranükleer Felç, Ataksiler, Spastik Parapleji)

4. Ender Nöromüsküler Hastalıkları için Avrupa Referans Ağı (ERN-EURO-NMD) üyesi olarak Epilepsi

5. Demans

6. Klinik Genetik Merkezimizde başka kalıtsal hastalıklar

Hastalar, KNGE’de nöroloji muayeneleri için uzman nörologlar tarafından muayene edilmekte ve ihtiyaca göre geniş çaplı tanı araştırmalarına, tedaviye ve multidisipliner bakıma gönderilmektedir.

Kıbrıslı Türk bir hastanın KNGE’den randevu alması için:

- Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartına sahip olmalıdır.

- Durumu hakkında bir doktor tarafından sevk kâğıdına sahip olmalıdır (ya ilgili tanıyı teyit eden ya da henüz tanı koyulmamışsa semptomların raporunu veren)

- Sevk kağıtları, değerlendirilmeleri için KNGE’ne gönderilmektedir (Tel. 22358600; Faks: 22392837; E-mail: popit@cing.ac.cy).

- Resepsiyondaki görevli, hastayı arayıp randevu ayarlayacak.  

- Randevuya geldiğinde, hastanın yanında Kıbrıs Cumhuriyeti kimlik kartı ve sevk kâğıdı olmalıdır.              

KNGE İdâri Yönetim Amiri ve Tıp Direktörü Prof. Leonidas Phylactou, "KNGE’nin misyon ve vizyonu hastaların yaşam kalitesini artırmaya odaklanmaktadır ve üç bölümden oluşan etkinlikleri bu amaca hizmet etmektedir. KNGE’deki herkesin öncelikli kaygısı hastadır ve enstitü olarak ihtiyacı olan herkese hizmet sağlamak için buradayız. Aynı zamanda araştırma ve akademik çalışmalarımız aracıyla ilerleyerek misyon ve vizyonumuzu yerine getiriyoruz. Bu önlem, KNGE’nin iki toplumlu bir merkez olarak rolünü kuvvetlendirmektedir” açıklamasını yaptı. 

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı