Araştırma ve İnovasyon Vakfı tarafından yapılan basın açıklamasına göre, Kıbrıs, Avrupa İnovasyon Tablosu 2024'e göre üst üste üçüncü kez "Güçlü Yenilikçi (Strong Innovator)" olarak belirlendi. Ülke, 2017'ye kıyasla en büyük ilerlemeyi (%39) kaydetti.

Açıklamada, "Bu durum, daha güçlü beklentiler yaratan Araştırma ve İnovasyon ekosisteminin artan potansiyelini vurgulamaktadır. Güney Avrupa'da Güçlü veya Önde Gelen Yenilikçi olarak sıralanan tek ülkedir" denildi.

Ayrıca, Kıbrıs'ın ekosistem paydaşları arasındaki bağlantılar açısından AB genelinde lider konumunu koruduğu belirtildi. Ayrıca, yenilikçi küçük ve orta ölçekli işletmelerde (KOBİ) önemli bir artışla birlikte cazip bir araştırma sistemine sahip olduğu da vurgulandı.

Kıbrıs'ın, kamu araştırma kuruluşları ile özel sektör arasındaki iş birliği göstergesinde, uluslararası bilimsel ortak yayınlarda ve yenilikçi şirketlerin kendi aralarında ve diğer kuruluşlarla yaptığı iş birliklerinde en yüksek performansını gösterdiği de eklendi.

Bunun yanı sıra, çevresel sürdürülebilirliğin yanı sıra Ar-Ge'ye yapılan kamu ve özel yatırımlar ile yenilikçi işletmelere yapılan girişim sermayesi yatırımlarının, ülke için önemli iyileşme gösteren üç alan olarak kaydedildiği belirtildi.

Basın açıklamasında, aynı zamanda Araştırma ve İnovasyon Vakfı Yönetim Kurulu Başkanlığını da yürüten Araştırma, İnovasyon ve Teknoloji Baş Bilim İnsanının, bunun Kıbrıs için önemli bir başarı olduğunu belirttiği ifade edildi.

Araştırma ve İnovasyon Vakfının politikalarının, fon programlarının ve hükûmet tarafından tüm Ar-Ge ekosistemini desteklemek için sağlanan teşviklerin sonuç verdiği vurgulandı.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı