İspanya'nın önde gelen deniz araştırma merkezi AFP'ye yaptığı açıklamada, Akdeniz sularında dün şimdiye kadar kaydedilen en yüksek günlük sıcaklığın ölçüldüğünü ve 2023'te kırılan bir önceki rekoru geride bıraktığını duyurdu.

Deniz Bilimleri Enstitüsü (ICM) ve Katalan ICATMAR Enstitüsü araştırmacısı Justino Martínez, 15 Ağustos'ta Akdeniz yüzeyinin ortalama günlük sıcaklığının 28,90°C'ye ulaştığını ve 24 Temmuz 2023'te ölçülen 28,71°C'lik önceki rekoru kırdığını söyledi.

Bu ön ölçümler, Avrupa gözlem uydusu Copernicus'un deniz hizmetinin 1982'den beri topladığı uydu verilerine dayanıyor.

Justino Martínez, 15 Ağustos'taki en yüksek sıcaklığın Mısır kıyılarında El-Arish'te (31,96ºC) kaydedildiğini, ancak "bu değerin daha kapsamlı bir doğrulama yapılmadan önce ihtiyatlı bir şekilde ele alınması gerektiğini" belirtti.

Akdeniz, 2003 yazındaki sıcak hava dalgasında 23 Ağustos'ta 28,25°C ile ölçülen günlük ortalama sıcaklıktan daha yüksek sıcaklıklara sahip iki ardışık yaz geçirdi. Bu rekor 20 yıl boyunca geçerliliğini korumuştu.

Dünkü yeni rekor, Akdeniz bölgesinin sıcak hava dalgaları, kuraklık ve orman yangınlarıyla boğuştuğu sıcak bir temmuz ayının ardından geldi.

Akdeniz'deki deniz sıcak hava dalgaları, balıklar, yumuşakçalar ve bitkiler üzerinde ciddi olumsuz etkilere neden oluyor, istilacı türleri destekliyor ve daha yoğun buharlaşma nedeniyle potansiyel olarak yağışların şiddetini artırıyor.

Justino Martínez, 2023 rekorunun egale edildiği sırada yaptığı açıklamada, dikkat çekici olanın belirli bir günde ölçülen en yüksek sıcaklık değil, rekor kırılmadan çok yüksek sıcaklıkların kaydedildiği uzun bir dönemin gözlemlenmesi olduğunu söylemişti.

Martínez, "2022'den beri, iklim değişikliği koşullarını da göz önünde bulundursak bile, yüzey sıcaklıkları anormal derecede uzun bir süredir yüksek" demişti.

KHA-AMNA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı