AB Tarım ve Balıkçılık Konseyi toplantısında  konuşan Tarım Bakanı Maria Panayiotou, Ortak Tarım Politikası'nın (OTP) önceliklerini vurguladı. Panayiotou'ya göre OTP, çiftçilere adil gelir sağlamalı, gıda güvenliğini garanti etmeli ve kırsal bölgeleri desteklemelidir.

Basın ve Enformasyon Ofisinin ilgili açıklamasına göre, toplantının ana konuları kırsal alanların sürdürülebilirliği, nesil yenilenmesi ve ticaretle ilgili tarım konularıydı.

Açıklamaya göre, Tarım Bakanı giriş konuşmasında Ortak Tarım Politikasının (OTP) temel hedeflerinin üreticiler için adil bir gelir sağlamak, vatandaşlar için gıda güvenliği ve gıda emniyeti ile kırsal alanların sosyal dokusunu korumak ve güçlendirmek olması gerektiğini belirtti.

Kırsal alanların sürdürülebilirliği ve kırsal nüfusun demografik yenilenmesi tartışması kapsamında konuşan Panayiotou, bu bölgelerdeki ana gelir kaynağının tarımsal üretim olduğunu ve bu nedenle "OTP'nin mevcut araçlarının, kırsal alanların rekabetçi ve çekici kalabilmesi için küçük ve orta ölçekli işletmeleri KOBİ ve aile çiftliklerini destekleyecek yeni yenilikçi eylemlerle zenginleştirilmesi gerektiğini" belirtti.

Bu bağlamda, "sağlık, eğitim, barınma, alternatif istihdam kaynakları yaratma, hizmetlerin dijitalleştirilmesi ve kırsal alanların bağlantısallığı için alt yapıyı güçlendirmek amacıyla Avrupa Birliği'nin diğer politikalarının mevcut kredilerinden yararlanarak kırsal alanlar için bütüncül bir politika" tasarlamanın gerekliliğini vurguladı.

Panayiotou, meslektaşlarını Kıbrıs'ta bu yönde atılan adımlar hakkında bilgilendirdi ve kırsal alanların sürdürülebilirliğini güçlendirmeyi amaçlayan Dağlık Topluluklar için Ulusal Kalkınma Stratejisi'nin benimsenmesinden bahsetti.

Tarım ve ticaret konularının tartışılması bağlamında Panayiotou, Kıbrıs'ın AB ile üçüncü ülkeler arasında kesintisiz, adil ve kurallara dayalı gıda ticaretini desteklediğini belirtti. Bu ticaret anlaşmalarının "Avrupalı çiftçilerin gıda güvenliğini, hayvan refahını ve çevre korumayı teşvik eden katı standartlar altında tarım ürünleri ürettiği göz önüne alındığında, AB tarım sektörünün rekabet gücünü eşit ticaret koşulları yaratarak koruması gerektiğini" vurguladı.

Tarım Bakanı, tarım ürünlerinin tanıtımına yönelik Avrupa programlarının iyileştirilmesi için İspanya'nın girişimini destekledi. Bakan, AB'nin gıda ticaretindeki lider rolünü korumak amacıyla yasal çerçevenin basitleştirilmesi ve idari yükün azaltılması ihtiyacını vurguladı.

Açıklamada belirtildiğine göre, Tarım Bakanları, Sağlık ve Gıda Güvenliği Komiseri Stella Kyriakides'in katılımıyla düzenlenen çalışma yemeğinde Avrupa gıda geleneklerinin korunması konusunu ele aldılar.

Panayiotou, laboratuvarda et üretimini de içeren yeni yenilikçi gıdaların geleceği konusundaki çekincesini dile getirdi ve bilimsel bulguların kapsamlı bir şekilde değerlendirilmesi ve etki analizinin yapılması için geniş çaplı bir araştırma yapılmasını önerdi.

KHA/YK/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı