Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanı Yiannis Panagiotou, Temsilciler Meclisi  Kamu Harcamaları Kontrol Komitesinde yaptığı ilk konuşmasında, yetkili makamların COVID-19 döneminde özel planlar aracılığıyla verilen yardımları geri kazanma sürecinde olduğunu ve gerekli prosedürlerin başlatılması gerektiğinin belirlendiğini söyledi.

Panagiotou, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Sosyal Sigortalar Fonu'ndan (SSF) aldığı borcun (hükûmet içi borçlanma) 2023 yılında %4,2'ye ulaşan bir faiz oranıyla yaklaşık 10,5 milyar avroya ulaştığını belirtti.

"Bu hükûmet içi borçlanma politikası, zaman zaman farklı araçlarla veya farklı şekillerde olsa da 1960'tan beri yürürlüktedir" diyen Panagiotou, önümüzdeki haftalarda Bakanlar Kurulunun belirli çalışma şartlarına sahip bir bakanlar arası komite ataması yoluyla emeklilik reformunun sonraki adımları hakkında ilgili kararları alacağını duyurdu.

Çalışma Bakanlığı verilerine göre, COVID-19 döneminde çalışanlara destek amacıyla verilen ve geri alınabilir toplam tutar 11.979.479 avroyu buldu. Bu tutarın 4.313.358 avrosu tahsil edilirken, 3.774.082 avroluk itiraza konu olan kısım kabul edildi.

Ayrıca, 517.983 avroluk bir tutar mahsuplaşma yoluyla tahsil edildi ve geri ödeme yazılarına yanıt vermeyen vakalarla ilgili olarak Çalışma Bakanlığı tarafından Hukuk Bürosuna iletilen 3.267.925 avroluk bir tutarın tahsili ise bekleniyor.

Panagiotou, 1960'lardan günümüze kadar geçen sürede SSF tarafından hükûmet içi borçlanma yoluyla kamu sektörüne yatırılan tutarla ilgili olarak, bu tutarın "Fon'un sürdürülebilirliğinin doğru bir şekilde değerlendirilebilmesi için aktüeryal çalışmalarda dikkate alındığını" söyledi ve SSF tarafından yapılan diğer yatırımların muhtemelen "Fonu riske atmış olacağını" sözlerine ekledi.

"Bu uygulama devam edemez" diyen Panagiotou, "önümüzdeki haftalarda Bakanlar Kurulunun belirli çalışma şartlarına sahip bu yönde bir bakanlar arası komite ataması yoluyla emeklilik reformunun sonraki adımları hakkında ilgili kararları alacağını" duyurdu.

Panagiotou, "Sosyal ortaklarla, siyasî güçlerle ve kamuoyuyla yapılacak görüşmeler yoluyla, 2025 yılının sonunu yasa tasarılarının Meclise  sunulması için bir kilometre taşı tarihi olarak belirliyoruz" dedi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı