Kıbrıs bankaları, Hedefli Uzun Vadeli Yeniden Finansman İşlemleri (TLTRO) aracılığıyla Eurosistem’den aldıkları fonu neredeyse sıfırladı.

Kıbrıs Merkez Bankasının (CBC) son verileri geri ödemelerin 2,6 milyar avro tutarında olduğunu gösteriyor.

Kıbrıs Haber Ajansının (KHA) analiz ettiği Merkez Bankasının aylık bilanço verilerine göre, TLTRO aracılığıyla sağlanan fon bakiyesi, bir önceki ayın sonunda 2,7 milyar avrodan haziran sonunda 0,1 milyar avroya düştü.

Buna göre Mart 2024'te bankalar, Eurosistem’e 1,8 milyar avro tutarındaki fonu geri ödediler.

Haziran ayında Hellenic Bank ve Bank of Cyprus, COVID-19 salgınından bu yana aldıkları TLRO fonunun bakiyesini geri ödeyerek TLTRO III aracılığıyla, sırasıyla 2,3 milyar avro ve 0,3 milyar avro tutarında fonu geri ödediler.

Geriye kalan miktarın, finansal sonuçlarına göre bilançosunda 100 milyon avro TLTRO finansmanı bulunan Astrobanka ait olduğu belirtildi. TLROS'lar üç aylık bazda geri ödeniyor.

TLTRO, 2014 yılında Eurosystem tarafından bankalara cazip koşullarda uzun vadeli finansman sağlamak için bir araç olarak başlatılmıştı.

Bu sistem bankalar için elverişli borçlanma koşulları sağlıyor ve bankaların reel ekonomiye kredi vermesini teşvik ediyor.

Üçüncü TLTRO programı, her biri üç yıllık vadeye sahip, Eylül 2019’da üç aylık sıklıkta başlayan, on hedefli uzun vadeli yeniden finansman operasyonundan oluşuyor. Pandemiden bu yana, ECB TLTRO faiz oranını mevduat tesisinin ortalama oranına ayarladı ve bankaları sistemdeki likiditeyi azaltma çabalarının bir parçası olarak bu finansmanı geri ödemeye teşvik etti.

Kıbrıs bankalarının bilançoları, ECB finansmanına rağmen son derece yüksek likidite ile karakterize ediliyor.

Kıbrıs'ın en büyük kredi kuruluşu olan Bank of Cyprus, bu yılın ikinci yarısına ilişkin mali sonuçlarında TLTRO'yu tamamen ödemesine rağmen likiditesinin 7,3 milyar avroya ulaştığını açıkladı.

Hellenic Bank ise mart ayı sonunda TLTRO hariç likiditesinin 5,1 milyar avroya ulaştığını duyurdu.

2021'de Kıbrıs bankacılık sistemindeki TLTRO finansmanı 6,51 milyar avroya ulaştı ve bunun çoğunluğu Adanın en büyük iki bankası tarafından tutuldu.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı