Çin Halk Cumhuriyeti ekonomisi hızla büyüyor. Bir grup Kıbrıslı gazeteci, Pekin, Ningbo ve Nanjing'e yaptığı gezide bu ekonomik büyümeye tanık oldu.

Basın ve Enformasyon Ofisi temsilcilerinin önderlik ettiği Kıbrıslı gazeteci grubu, Çin’in ekonomisini büyütme  konusundaki kararlılığına, muazzam potansiyeline ve canlılığına, dünyaya daha fazla fırsat sunma arzusuna tanıklık etmek üzere Lefkoşa'daki Çin Büyükelçiliği tarafından Çin'e davet edildi.

Pekin, Ningbo ve Nanjing'e yapılan gezi, özellikle ülkenin başkentindeki zayıf bünyelilerin dayanamayacağı aşırı sıcak ve nemli havada, 21-30 Temmuz tarihleri ​​arasında gerçekleşti.

Ev sahibi Çin Halk Dışişleri Enstitüsü, gazetecilerin gezisini önce ülkenin nasıl yönetildiği ve 18 Temmuz 2024'te Pekin'de düzenlenen 20’inci Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin üçüncü genel oturumunun kararlarına olan bağlılığıyla ilgili bir sunumla başlattı.

Pekin, Ningbo ve Nanjing'de yer alan yolculuk, benzersiz siyasi ortamının ve internet kısıtlamalarının getirdiği zorluklara rağmen Çin'in muazzam potansiyelini ve modernizasyon çabalarını sergiledi.

Gezi genel olarak Çin'in siyasi ve sosyal görünümünün karmaşıklıklarında geçti; ülkenin ekonomik büyümeye  ve uluslararası iş birliğine olan stratejik odaklanması gösterildi.

Hindistan en kalabalık ülke olarak liderliği elinde tutsa da Çin, 1,4 milyardan fazla nüfusuyla gerçekten de bir mega ülke.

Çin’de beklenmedik durumlarla karşılaşılabileceği düşünülür. Ne de olsa Çin muazzam büyüklüğü, benzersiz politikaları, dili, kültürü, mutfağı ve çalkantılı modern tarihi göz korkutucu olabilir; dikkatli bir hazırlık ve kapsamlı araştırma gerektiren bir yer gibi görünebilir. Her zaman birkaç yerel ifade öğrenmek ve gidilen yeri tanımak tavsiye edilir. Ama yine de Çin ilk kez gelen ziyaretçiler için göz korkutucu olmayabilir de.

 

Pekin

---

Pekin ülkede varılan ilk şehir…. Büyük bir metropol. Çin Halk Cumhuriyeti'nin başkenti Pekin. Bu şehir, Tianjin ve Hebei eyaletini kapsayan Jing-Jin-Ji olarak bilinen daha büyük kentsel bölgenin merkezinin bir parçası oluyor.

Pekin, eski bir başkent olarak zengin kültürel mirasını modern bir uluslararası metropol statüsüyle benzersiz bir şekilde harmanlamış. 21 milyondan fazla insana ev sahipliği yapıyor ve bu da onu bunaltıcı olabilen hareketli ve yoğun nüfuslu bir şehir hâline getiriyor. Yoğun trafik, bisiklet ve motosikletlerin varlığı ve sessiz elektrikli veya hibrit araçların yoğun kullanımıyla biliniyor.

Kıbrıslı gazeteciler burada, Çin Halk Dışişleri Enstitüsü Avrupa İşleri Dairesi Müdür Yardımcısı ve Seviye 1 Bölüm Görevlisi Yang Yong ve Enstitü'nün Seviye II Baş Personeli Feng Tao tarafından karşılandı. Her ikisi de ziyaret tamamlanana kadar heyetle birlikte oldu.

Ziyaret listesinde ilk sırada, ulusal düzeydeki basın kuruluşları, eyaletlerin, özerk bölgelerin ve belediyelerin gazetecilerinin dernekleri, özel mesleklerin dernekleri ve gazetecilik eğitimi ve araştırmasıyla uğraşan büyük kuruluşlardan oluşan ulusal bir sivil toplum örgütü olan Tüm Çin Gazeteciler Derneği (ACJA) yer aldı.

Yerel ve profesyonel gazetecilerin derneklerinin 217 kurumsal üyesi var ve gazetecilikle uğraşan toplam 1,2 milyondan fazla kişiden oluşuyor.

Çin Gazeteciler Derneği Genel Sekreteri Wu Xu, Kıbrıslı gazetecilere, derneğin üyelere eğitim ve mesleki fırsatlar sağlama, sigorta, mezunlar ve haber makaleleri için ödüller, Kuşak ve Yol Forumu'nu kapsayan uluslararası iş birliği değişimleri oluşturma, yıllık sorumluluk raporu ve bir etik grubu olmak üzere altı ana sorumluluğu olduğunu anlattı.

Dışişleri Bakanlığı Avrupa İşleri Dairesi'nde, Kıbrıslı gazeteciler Yunanca konuşan bir tercüman aracılığıyla Qi Han ile görüştü.

Görüşmede Çin'de üretilen elektrikli araç (EV) ithalatına %37,6'ya kadar ek vergi koyan Avrupa Birliği ile olan anlaşmazlığa değinildi.

Ülkenin, blok ile devam eden diyalog yoluyla anlaşmazlığı çözme kararlılığını taahhüt eden Qi Han, bu konuda Kıbrıs'ın önemli rol oynayacağına inandığını belirtti.

Gazeteciler ayrıca, Çin'in 23 Temmuz'da Hamas, Fetih ve diğer 12 Filistinli grup arasında bir “Ulusal Birlik” anlaşmasının kolaylaştırılmasının ardından Dışişleri Bakanlığı Sözcüsü Mao Ning ile görüşme şansı yakaladı. Anlaşma, Pekin'deki kapsamlı müzakerelerin ardından ortaya çıktı.

Gezinin ev sahibi olan Çin Halk Dışişleri Enstitüsü (CPIFA) Başkan Yardımcısı Büyükelçi Zou Xiaoli, Kıbrıslı gazetecilerle bir araya geldi.

Başkan Yardımcısı Zou, esas olarak 20’inci Çin Komünist Partisi Merkez Komitesi'nin Üçüncü Genel Oturumunun esası hakkında Kıbrıslı gazetecilere bilgi verdi. İki taraf ayrıca Çin-Kıbrıs, Çin-Avrupa ilişkileri ve iki ülke için ortak ilgi alanına giren diğer konular hakkında görüş alışverişinde bulundu.

Başkentteki ziyaretler tamamlandıktan sonra Xinhua'ya yapılan geziler ve Çin Komünist Partisi'nin resmî gazetesi olan, parti ile halkı birbirine bağlamayı amaçlayan Halkın Günlüğü'nde bir mola oldu.

Halkın Günlüğü gazetesini günlük tirajı 2023'te 3,56 milyon oldu. Ülkede medya yakınlaşmasını daha da ilerletmek suretiyle yazılı basın, süreli yayınlar, web siteleri, mobil uygulamalar, sosyal medya hesapları ve dijital ekranlar dâhil olmak üzere 10'dan fazla medya kuruluşuna sahip yeni bir ana akım medya grubu oluştu. Çevrim içi versiyonu yedi etnik azınlık dili ve 15 yabancı dilde yayımlanıyor.

Ayrıca 86 ülkede, bölgede bir milyondan fazla kapsamlı tirajı olan ve Haiwainet.cn, Haike uygulaması ve Wechat hesapları gibi yeni markalarla tüm medya matrisine dönüşen bir yurt dışı baskısı da bulunuyor. Halkın Günlüğü ayrıca 2009'dan beri Global Times adıyla İngilizce bir baskı yayınlıyor.

Çinliler, Genel Sekreter Xi Jinping'in görevini tam olarak onaylamas, daha geniş bir etki alanına ve daha fazla izleyiciye ulaşmak için etkisini genişletmesini teşvik etmesiyle ÇKP'nin pozisyonlarını ilerletmek için teknolojiyi sonuna kadar kullanıyorlar.

Halkın Günlüğü, medya yakınsama ve geliştirme genel eğilimine uygun olarak tüm medya haber üretimi için tasarlanmış bir Tüm Medya Komuta Merkezi kurdu. Geniş bir parka benzeyen bu kompleks, başkentte kalması gereken personel için eski ofisleri ve yeni daireleri barındırıyor.

Xinhua, Çin'in resmî devlet haber ajansı ve ülkenin en büyük ve en etkili haber kuruluşlarından biri oluyor. Pekin'in merkezi iş bölgesinde bulunan Xinhua, siyaset, ekonomi, kültür ve uluslararası ilişkiler dâhil olmak üzere çeşitli alanlarda kapsamlı haber ağı sağlıyor. Çin medyası için birincil bilgi kaynağı olarak hizmet veriyor ve uluslararası alanda da etkisi, dünya çapında geniş bir muhabir ve büro ağı bulunuyor; bu da onu küresel haber yayılımında önemli bir aktör hâline getiriyor. Haberleri sıklıkla diğer medya kuruluşları tarafından kullanılan Xinhua devlet haber ajansı, Çin'in küresel sahnedeki medya varlığına katkıda bulunuyor.

Ningbo

---

Başkentten sonraki durak, Çin'in güneydoğu kıyı şeridinde bulunan Ningbo şehri oldu. Uzun bir geçmişi ve zengin bir kültürü olan Çin'in en eski şehirlerinden biri olan Ningbo, kuzeydoğu Zhejiang eyaletinde yer alıyor.

9,62 milyonluk nüfusuyla Çin'deki 15 alt eyalet şehrinden biri olan Ningbo, mali ve ekonomik politika oluşturmada eyalet düzeyinde özerkliğe sahip bir şehir.

Dünyanın en yoğun limanlarından birine ev sahipliği yapıyor; Çin'deki en fazla halka açık şirketin küresel merkezleri ve kayıtlı ofisleri arasında 100'den fazla kayıtlı şirkete sahip bulunuyor.

Ayrıca bir liman şehri olan Larnaka ile kardeş şehir oluyor.

Kıbrıslı gazetecileri Ningbo’da karşılayan Dışişleri Bakanlığı'na bağlı Amerikan ve Okyanusya İşleri Protokol ve Bilgi Bölümü Müdürü Cao Sheng, önemli iki liman kenti olan Ningbo ile Larnaka arasındaki iş birliğinden söz etti; Larnaka Belediye Başkanı Andreas Vyras'ın yeniden seçilmesiyle temasların yoğunlaşacağını, birlikte çalışmanın, değişim ve iş birliğinin sürdürülmesinin destekleneceğini belirtti.

Ningbo şehri, limanı sayesinde gelişiyor. Ningbo Zhoushan Limanı, Pasifik kıyısının ana nakliye rotalarına hizmet veriyor; 200’den fazla ülke ve bölgedeki 600’den fazla limana 300’den fazla rota ile bağlanıyor; yılda 350’den fazla gün çalışıyor.

300.000 DWT'lik gemilere ve gelgit sırasında 400.000 DWT’ye kadar gemilere ev sahipliği yapabiliyor. 22,1 metreden fazla su derinliğine sahip Ningbo Beilun Üçüncü Konteyner Terminali de dâhil olmak üzere 19 alanı içeriyor ve bu da en büyük konteyner gemisinin günün her saati giriş ve yanaşma talebini karşılayabiliyor.

2023 yılında limandan %4,9 artışla 1,32 milyar ton kargo geçti. Dünyanın en yoğun kargo limanı unvanına sahip olan limandan geçen konteyner hacmi 35,3 milyon TEU’ya ulaşarak onu Belt and Road için hayati hâle getiriyor.

Tarihi İpek Yolu’nun geçmiş etkileşimlerinin yaşayan anıtı olarak kabul edilen bir şehir olan Ningbo, dünya çapında 220'den fazla ülke ile yatırım ve ticaret ilişkileri kurdu.

Sadece 2023 yılında, şehrin toplam kendi kendine işletilen ithalat ve ihracat hacmi 1.27793 trilyon yuana ulaştı; Liman Çin - Orta ve Doğu Avrupa Ülkeleri İşbirliği (CEEC) İş Sergi Bölgesi'ne, Çin - CEEC Fuarı'na ev sahipliği yapıyor.

32 bin metrekarelik bir alanda, 58 CEE ürünü ithalatçısı ve 34 emtia pavyonuna ev sahipliği yapan yerel halk, çeşitli kategorilerdeki 5 bin ürünü ziyaret ediyor ve satın almaya teşvik ediliyor. Emtia pavyonunda ayrıca üç eyaletteki sekiz ilçede 20 doğrudan satış merkezi işletiliyor; UnionPay Mall, Taixianggou ve diğer e-ticaret platformlarında CEE malları için özel bölümler bulunuyor. Pavyonlarda Yunanistan’dan gelen mallar dâhil AB ürünleri yer alıyor.

Ningbo Medya Grubu, kapsamlı bir medya holdingi olması ve Ningju Haber Uygulaması ile birlikte birden fazla radyo ve TV kanalı işletmesi nedeniyle Kıbrıslı gazetecilerin dikkatini çekti. Grubun ayrıca film, televizyon, etkinlik yönetimi ve teknoloji şirketleri de bulunuyor.

Yeni inşa edilen tesislerde Grup, güncel alt yapı ve tesisler, yapay zekâ yeteneklerini bünyesinde barındıran televizyon stüdyoları, canlı yayın için yarım düzine son teknoloji araç ve en modern televizyon stüdyoları yer alıyor.

Ningbo ayrıca, Çin’deki en eski özel kütüphane ve dünyadaki en eski üç aile kütüphanesinden biri olan ünlü Tianyi Pavyonu’nun yer aldığı Tianyige Müzesi’ne de ev sahipliği yapıyor. Antik kitaplar, hat eserleri, resimler, yazıtlar, gravürler, mobilyalar, taş oymaları gibi birçok eser üzere 80 bini birinci sınıf durumda nadir ciltler olmak üzere 300 bin antik kitap barındırıyor.

Şehir ayrıca Soundking Group ve Joyson Holding gibi şirketlerin de ev sahibi oluyor. Soundking Group, dünyanın en iyi 225 profesyonel ses ve müzik aleti endüstrisi arasında 21’inci sırada yer alan akıllı entegre görsel-işitsel teknolojide küresel bir lider hâline gelerek 35 yıllık bir geçmişe sahip bulunuyor; Pekin Olimpiyat Oyunları, Şanghay Dünya Fuarı ve G20 Zirvesi dâhil olmak üzere beş dünya standartlarında etkinliğin sponsorluğunu yapıyor.

Joyson Holding ziyaret edilen ikinci şirket oldu. Özellikle yan kuruluşu Ningbo Joyson Electronic Corp. aracılığıyla küresel otomotiv endüstrisinde önemli bir aktör kabul ediliyor. 2004 yılında Wang Jianfeng tarafından kurulan şirket yaklaşık 44.000 kişiyi istihdam ediyor.

Şirket otomotiv elektroniği ve güvenlik sistemleri alanında dünyanın önde gelen tedarikçilerinden biri durumunda bulunuyor.

Joyson Holding, akıllı kokpitler, akıllı sürüş sistemleri, e-mobilite çözümleri ve kapsamlı otomotiv güvenlik sistemleri dâhil olmak üzere otomotiv teknolojisinin çeşitli çalışmalarını yapıyor. Şirket bu alanlarda yenilikleri uygulayan eşitli iş birimleri ve araştırma enstitüleri işletiyor.

Volkswagen Grubu da dâhil olmak üzere birçok Avrupa şirketi, Joyson'ın otomotiv güvenlik sistemlerine sahip olmakla övünüyor, çeşitli modellerde Joyson'ın hava yastıklarını, emniyet kemerlerini ve direksiyonlarını, BMW ve Mercedes-Benz güvenlik bileşenlerini, özellikle de en son güvenlik teknolojisini talep eden üst düzey modellerinde kullanıyor; Renault-Nissan-Mitsubishi İttifakı bulunuyor.

 

Nanjing

----

Kıbrıslı gazetecilerin turunun son durağı, Yangtze Nehri Deltası'nın tam kalbinde yer alan, Jiangsu Eyaletinin politik, kültürel, bilimsel ve teknolojik merkezi olarak hizmet veren Nanjing şehri oldu.

Nanjing, 2.500 yılı aşkın bir geçmişe sahip tarihi ve kültürü olan bir şehir ve Çin medeniyetinin önemli doğum yerlerinden biri.

Gazeteciler, Ningbo'dan Nanjing’e hızlı trenle gitti. Bu ulaşım seçeneği, şehirler arasında seyahat etmenin etkili ve rahat bir yolu olarak Kıbrıslı gazetecilere benzersiz bir deneyim yaşattı.

Çin’in yüksek hızlı demir yolu (HSR) ağı, 350 km/s hıza (yaklaşık 217 mph) ulaşabilen trenlerle dünyanın en büyük ve en gelişmiş ağlarından biri.

Nanjing canlı bir şehir. UNESCO, 2019 yılında Nanjing'i Yaratıcı Şehirler Ağı kapsamında “Edebiyat Şehri” ilan etti.

Toplam alanı 6.587 kilometre ve daimî ikamet eden nüfusu yaklaşık 9,5 milyon olan Nanjing, Doğu Çin'in önemli bir merkezi şehri ve Jiangsu Eyaletinin başkenti.

Şehir yemek hizmetleri, konaklama, ulaşım bağlantıları, gezi, alışveriş ve eğlenceye odaklanarak küresel varlığını ve tanınırlığını artırmak için aralıksız çalışmalar yapıyor; markasını ve çekiciliğini geliştirmeyi, ulusal olarak kutlanan ve küresel olarak tanınan bir tüketim şehri olarak itibarını yükseltmeyi amaçlıyor.

Gerçekten de Nanjing, ziyaret edilen diğer iki şehirden farklı bir şehir. Aileler ve gençler şehirlerinin tadını çıkarıyor ve sabahın erken saatlerine kadar dışarıda kalabiliyorlar.

Alışveriş, gece hayatı, kültürel önemi ve daha ılıman havası Nanjing'i ziyaret edilen diğer şehirlerden farklı kılıyor.

Nanjing Kıbrıs'taki Limasol’un kardeş şehri. Geçen Eylül ayında Nanjing Belediyesi Dışişleri Ofisi’nden bir heyetin Limasol’u ziyaretiyle şehrin yeni yönetiminin ilişkilerini geliştirmek istediği açıklanmıştı.

İlk durak, Nanjing'de tarihi açıdan önemli ancak kötüleşmiş bir mahalleyi canlandırmaya odaklanan önemli bir kentsel yenileme girişimi olan Xiaoxihu Blok Yenileme Projesi oldu.

Projeyle yaşam koşulları ve alt yapı iyileştirilirken bölgenin kültürel mirasının korunması amaçlanıyor.  Kent, Ming ve Qing hanedanlarına dayanan geleneksel avlu yapılarını ve sosyal yapıyı koruyor. Yenileme, Xiaoxihu’yu bakımsız bir alandan canlı, yaşanabilir bir topluluğa dönüştürdü, eski zamanların cazibesini modern kolaylıklarla, mutfaklar, banyolar ve su, gaz ve elektriğe daha iyi erişim gibi olanaklarla harmanladı.

Dengeli yaklaşımıyla bilinen Proje, 2022 UNESCO Asya-Pasifik Kültürel Miras Ödülü gibi ödüller kazandı.

Şehirdeki bir diğer önemli proje ise 2014 Yaz Gençlik Olimpiyat Oyunları ile birlikte başlatılan önemli bir kentsel gelişim projesi olan Gençlik Olimpiyatları Uluslararası Köyü.

Bu köy, hem oyunlar sırasında hem de etkinliği takip eden yıllarda birden fazla amaca hizmet edecek şekilde tasarlandı. Köy, hem yerel sakinlerine hem de uluslararası mültecileri cezbederek şehrin küresel bir şehir olarak ününe katkıda bulunuyor. Köy sakinleri için çeşitli sanat ve el sanatları ile hizmetler sağlanıyor.

Kentin modernizasyonuna eklenen bir diğer şey de idari hizmetleri kolaylaştırmak ve hükümet operasyonlarının verimliliğini artırmak için tasarlanmış bir tesis olan Nanjing Hükümet Hizmetleri Merkezi.

Burası, sakinlerin işletme kaydı, izinler ve lisanslar gibi idari hizmetler, sosyal güvenlik, sağlık hizmeti ve eğitimle ilgili sorgulamalar ve hukuki konularda yardım için danışmanlık hizmetleri gibi işlemler yapıyor, bunlarla sınırlı kalmayarak çok çeşitli kamu hizmetlerine erişebilecek merkezi bir merkez görevi görüyor.

Merkez, çeşitli hükümet departmanlarını ve hizmetlerini tek bir konumda birleştirerek sakinler için daha kullanıcı dostu bir deneyim sağlamayı amaçlıyor; genellikle verimli işlemi kolaylaştırmak ve bekleme sürelerini azaltmak için modern teknoloji ve sistemler sunuyor.

Kıbrıslı gazetecilerin gezisinin bir diğer önemli noktası, Çin'in teknolojik yeniliği teşvik etme, yazılım ve BT endüstrilerini geliştirme konusundaki daha geniş stratejisinin bir parçası olarak geliştirilen Nanjing'deki Çin Yazılım Vadisi oldu.

Teknoloji yatırımlarını çekmeyi, yeniliği teşvik etmeyi ve Çin'in yazılım endüstrisi ve BT hizmetleri sektörünün gelişimine yardımcı olmayı amaçlayan Jiangsu Eyaleti, Nanjing'de bulunan önemli bir teknoloji ve yenilik merkezi oluyor; teknoloji ve iş uygulamalarındaki ilerlemeleri teşvik etmeyi amaçlıyor.

Nanjing’deki Çin Yazılım Vadisi, Çin’in küresel teknoloji ortamında kilit bir oyuncu olarak konumunu güçlendirerek teknolojik ilerleme ve ekonomik büyüme için dinamik bir ortam yaratma taahhüdünü yansıtıyor.

Yerel medya grubu Longhoo.Net ziyaretin son durağı oldu. 300 çalışanıyla Nanjing vatandaşlarına medya hizmetleri veriyor; yeni teknolojiler ve haber ürünleri sağlamaya çalışıyor.

Grup, yerel pazarların ürünlerini satmaya teşvik edildiği bir platforma da sahip bulunuyor. Bu, COVID-19 salgını sonrasında kuruldu ve başarılı olduğu kanıtlandı.

Grup ayrıca Nanjing Katliamı hakkında ödül alan bir video da yaptı.

Videoda, 13 Aralık 1937'den Ocak 1938'e kadar Japon işgalcilerin uluslararası sözleşmeleri açıkça ihlal ettikleri, o zamanlar Çin'in başkenti olan Nanjing'i ele geçirdikleri, masum sivilleri ve savaş esirlerini katlettikleri, 300.000'den fazla insanın öldürüldüğü anlatılıyor.

Bu işgalde, Nanjing’in binalarının üçte biri yıkıldı, şehirde 20.000'den fazla tecavüz veya toplu tecavüz vakası yaşandı, kamu ve özel mülkler yağmalandı ve eski başkent benzeri görülmemiş bir felakete uğradı.

Bu kanlı olay daha sonra dünya tarafından ‘Nanjing Katliamı’ (Nanking Katliamı) olarak bilindi.

Kıbrıslı gazetecilere Çin gezisinde, ülkenin dinamik büyümesi ve ekonomisini açma taahhüdü hakkında kapsamlı bir görüş sunulduğu söylenebilir.

Pekin, Ningbo ve Nanjing'den geçen yolculuk, benzersiz siyasi ortamının ve internet kısıtlamalarının getirdiği zorluklara rağmen Çin'in muazzam potansiyelini ve modernizasyon çabalarını sergiledi.

Genel olarak bu gezi, Çin'in siyasi ve sosyal manzarasının karmaşıklıklarında dolaşırken ekonomik genişlemeye ve uluslararası iş birliğine olan stratejik odaklanmayı gösterdi.

Bu deneyim Kıbrıslı gazetecilere Çin’in devam eden dönüşümü ve küresel özlemleri hakkında değerli iç görüler sağladı.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı