Yunanistan Elektrik İletim Sistemi Operatörü (ADMIE), telekomünikasyon hizmetleri sağlayıcısı ve bağlı ortaklığı Grid Telecom aracılığıyla Kıbrıs'a stratejik bir yatırım yapıyor. Grid Telecom, önde gelen uluslararası toptan telekomünikasyon hizmetleri sağlayıcısı ve fiber optik ağ operatörü Tamares Telecom (Aluma Infrastructure Fund iştiraki) ile ortaklık kurarak adada son teknoloji ürünü bir kablo iniş istasyonu ve kıyı iniş tesisleri geliştirip işletmeye alacak. Bu ortaklık, Doğu Akdeniz'deki dijital bağlantıyı güçlendirmeyi hedefliyor.

ADMIE'nin açıklamasına göre, iki şirket arasındaki ortaklık, adanın batı kıyısında, Avrupa ile Orta Doğu arasında Doğu Akdeniz'i geçen denizaltı fiber optik kablo sistemlerinin güvenli bir şekilde inişini ve birbirine bağlanmasını sağlayacak bir telekomünikasyon merkezi geliştirerek kritik alt yapının oluşturulması için zemin hazırlıyor. Açık erişimli bağlantı merkezi, Kıbrıs'ı batıda Yunanistan ve Güneydoğu Avrupa'ya, doğuda ise İsrail, Mısır ve Arap Yarımadası'na bağlayacak. Bu sayede, toptan ve kurumsal müşterilere düşük gecikme süresi, güçlü yedeklilik, yüksek hız ve gelişmiş siber güvenlik gibi önemli avantajlarla uluslararası veri trafiği için alternatif ve güvenilir yollar sağlanacak.

Kıbrıs'ın coğrafî konumundan tam olarak yararlanan Grid Telecom ve Tamares Telecom arasındaki iş birliği, yerel ve uluslararası denizaltı ve karasal fiber optik ağları birbirine bağlayacak açık erişimli bir kablo iniş istasyonu oluşturacak. Bu istasyon, Kıbrıs'ta denizaltı kablo sistemlerinin güvenli bir şekilde inişini sağlamak için gelişmiş veri iletim hizmetleri ve son kullanıcı ekipman barındırma hizmetleri ile kurumsal uygulama düzeyinde tamamlayıcı veri merkezi ve teknik destek hizmetleri sunacak.

Tamares Telecom, Kıbrıs'taki kablo iniş istasyonuna bağlanacak olan "ANDROMEDA" fiber optik kablo sisteminin inşası ve işletimi için Grid Telecom ile halihâzırda iş birliği yapıyor. Bu sistem, Yunanistan, Kıbrıs ve İsrail'i birbirine bağlayan ve diğer önemli batı ve doğu noktalarına uzanan yeni, yüksek kapasiteli bir telekomünikasyon koridoru sağlayacak.

Açıklamaya göre Grid Telecom, hızlı büyümesini Yunanistan ve komşu ülkelerdeki ADMIE'nin kapsamlı fiber optik ağına dayandırıyor. Şirket, sürekli olarak geliştirdiği kendi uluslararası varlık noktaları ve fiber optik çiftlerini bu ağla entegre ederek ağ çeşitliliği, maksimum güvenlik ve veri iletiminde son derece düşük gecikme süresi elde ediyor ve böylece Yunan pazarında lider bir toptan telekomünikasyon sağlayıcısı olarak ortaya çıkıyor. Tamares Telecom ise, İsrail ile Kıbrıs arasında kurduğu ve gelişmiş alt yapı ve bulut hizmetleri aracılığıyla özelleştirilmiş iletişim çözümleri sunarak çok sayıda uluslararası noktaya uzanan özel "TAMARES-NORTH" denizaltı fiber optik sistemini işletiyor.

Aluma Infrastructure Fund Başkanı Ori Yogev yaptığı açıklamada, "Tamares Telecom, ulusal ve uluslararası alt yapısını sürekli olarak geliştiriyor ve genişletiyor. Grid Telecom ve ADMIE ile Kıbrıs'ta son teknoloji ürünü bir kablo iniş istasyonu edinmek için yaptığımız iş birliği, 'ANDROMEDA' kablo sisteminin inşası ve işletimi için yaptığımız iş birliğinin yanı sıra Avrupa ve Orta Doğu'daki faaliyetlerimize güvenlik ve değer katacak" dedi.

ADMIE Başkanı ve CEO'su Manos Manousakis ise, "ADMIE Grubu, stratejik ortaklıklar yoluyla uluslararası varlığını güçlendiriyor ve bölgesel düzeyde kritik elektrik ve telekomünikasyon alt yapısının geliştirilmesine katkıda bulunuyor" açıklamasını gerçekleştirdi ve şunları ekledi: "Kıbrıs'ta denizaltı fiber optik kablo sistemlerinin inişi için kablo iniş istasyonu, Doğu Akdeniz'den geçen uluslararası veri koridorlarının doğrudan birbirine bağlanmasını sağlayacak. ADMIE'nin Girit-Kıbrıs-İsrail arasındaki 'Büyük Deniz Ara Bağlantısı (Great Sea Interconnector)' elektrik bağlantısı ve bağlı ortaklığımız Grid Telecom'un Tamares Telecom ile iş birliği içinde geliştireceği yeni kablo iniş istasyonu gibi projeleri hem Kıbrıs'ın hem de Doğu Akdeniz'deki daha geniş bölgenin enerji ve dijital dönüşümü için zengin bir alt yapı ekosistemi yaratıyor."

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı