Tarım sektöründe kuraklık tehdidi, dokuz Akdeniz Avrupa Birliği (AB) üyesi ülkenin Tarım Bakanlarını bir araya getiren MED9 zirvesinde tartışılıyor.

Pazar günü Ayia Napa kentinde başlayan zirve Salı günü yakında yapılacak olan AB Tarım ve Balıkçılık Konseyi’ne sunulacak ortak bir bildirinin açıklanmasıyla sona erecek.

Tarım Bakanlığı, zirvenin aşırı hava koşullarına ve iklim değişikliğinin şiddetlendirdiği kuraklığa dayanabilecek sürdürülebilir bir tarım sektörü yaratmaya yönelik iş birliğini teşvik etmeyi amaçladığını duyurdu.

Zirvenin ana konusu, Akdeniz bölgesindeki su kaynaklarının entegre ve sürdürülebilir yönetimi oluyor.

Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanlığı tarafından Mağusa bölgesinde düzenlenen zirve, Kıbrıs, Fransa, Yunanistan, İtalya, İspanya, Hırvatistan, Malta, Portekiz ve Slovenya'dan Tarım Bakanlarının ilk çalışma koordinasyon toplantısını temsil ediyor.

Kıbrıs, 2024 yılı için gayriresmî MED9 iş birliğinin dönüşümlü başkanlığını yürütüyor.

“Akdeniz Üyesi Devletlerin Birincil Üretim Sektöründe Kuraklık Tehlikesi” başlıklı ana oturum, 3 Eylül Salı sabahı yapılacak. Kıbrıs Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Maria Panayiotou, AB Tarım ve Kırsal Kalkınma Komiseri Janusz Wojciechowski'nin katılımıyla tartışmalara başkanlık edecek.

Zirvenin sona ermesinin ardından bakanlar tarafından ortak bir açıklama yayımlanacak. Aynı gün yerel saatle 12.30'da ortak bir basın toplantısı da planlanıyor.

Heyetler 2 Eylül Pazartesi günü, heyetler hidroponik tarım tesislerini ve devlet su yönetimi alt yapılarını ziyaret edecek.

Bugün ayrıca Bakan Panayiotou ve Komiser Wojciechowski arasında ikili bir görüşme ve ardından tarım örgütlerinin temsilcileriyle bir toplantı planlanıyor.

Avrupa Bakanlarının adada olması dolayısıyla Malta, Yunanistan ve Kıbrıs arasında ilgili Bakanlar tarafından bir İş Birliği Muhtırası da imzalanacak.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı