AB Tarım Komiseri Janusz Wojciechowski, Kathimerini gazetesine verdiği röportajda, iklim değişikliğine odaklanarak Ortak Tarım Politikası (OTP) bütçesinin artırılması gerektiğini vurguladı.

Kıbrıs'ta düzenlenecek MED9 Zirvesi öncesinde konuşan Wojciechowski, Kıbrıslı çiftçilerle görüşeceğini ve Kıbrıs'ın ulusal OTP planında öngörülen destek nedeniyle Hellim/Halloumi peynirinin AB tarafından tescillenmesinin ardından gelecek vadettiğine inandığını belirtti.

Wojciechowski, "Hellimin/Halloumi yakın zamanda tescillenmesi, Kıbrıslı üreticiler için büyük fırsatlar sunuyor. Adanın her iki toplumundaki üreticilerin de bundan faydalanabileceğinden eminim" dedi.

Yeşil dönüşüm ve tarımsal kalkınmanın birbiriyle çelişen kavramlar olmadığını vurgulayan Wojciechowski, harcamaların %32'sinin hem çiftçilere hem de çevreye fayda sağlayan programlara ayrıldığını söyledi.

Ayrıca, bazı itirazlara rağmen, AB'nin tarım-gıda sektörünün, Kıbrıs gibi küçük ülkelerde bile uluslararası ticaretten faydalandığını belirterek, Kıbrıs'ın AB aracılığıyla dünya çapında ürünlerini tanıtma girişimlerine özellikle değindi.

Wojciechowski, 2027 sonrası yeni OTP'nin muhtemelen 2025'in ikinci yarısında sunulacağını ve bunun yeni Komisyon'un sorumluluğunda olacağını söyledi.

"Bu nedenle, 2023-2027 OTP'sinin uygulanması için çabalarımızı sürdürmeliyiz. Ancak, son yıllardaki deneyimlerimizden ders çıkarmamız gerekiyor" dedi.

Profesör Peter Strohschneider liderliğindeki AB'de tarımın geleceği üzerine stratejik diyaloğun bu sürecin bir parçası olduğunu da sözlerine ekledi.

"Gelecek Çok Yıllık Malî Çerçeve için teklif önümüzdeki yıl sunulacak olsa da, kişisel görüşüm OTP bütçesinin, özellikle de krizlere müdahale için ayrılan rezervin artırılması gerektiğidir. İklim değişikliği gerçek ve çiftçilerimiz en ön safta yer alıyor" dedi.

Wojciechowski, Kıbrıslı çiftçilerin bu etkileri ilk elden deneyimlediğine de dikkat çekti.

OTP'nin, ulusal fonlarla desteklenebilecek güçlü bir araçlar paketi içerdiğini belirten Wojciechowski, OTP'nin mevcut sulama altyapısının iyileştirilmesi ve yeni tesislerin kurulması için yatırımları destekleyebileceğini de sözlerine ekledi. Kıbrıs da dâhil olmak üzere 17 üye ülke, OTP için stratejik planlarında bu tür yatırımları destekliyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı