Kıbrıs’ta toplanan MED9 Bakanları, Akdeniz bölgesindeki su kıtlığı sorunuyla ilgili temel zorlukları ele alma konusundaki kararlılıklarını yeniden teyit ettiler.

Agia Napa’da iki günlük toplantılarının sonunda ortak bir bildiri yayımlayan Bakanlar, birincil sektör için suyun kritik önemi göz önünde bulundurulduğunda, su bulunabilirliğini güvence altına almak, su kıtlığını ele almak, gerekli su depolanmasını sağlamak için tüm yasama süreçlerinde sinerji ve tutarlılığı sağlamak için bütünsel yaklaşım çağrısında bulundular.

Toplantıya ev sahipliği yapan Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Dr. Maria Panayiotou, Bakanların tarımda sürdürülebilir su yönetimi uygulamalarını hayata geçirme, kuraklığa dayanıklı ürünler ve çeşitler de dâhil olmak üzere gelişmiş sulama teknikleri ve su tasarrufu sağlayan tarım uygulamaları ve teknolojilerini benimseme sözü verdiklerini söyledi.

Bakanlar ayrıca MED 9 ülkeleri arasındaki iş birliğini güçlendirme, bilgi paylaşımını artırma, ortak araştırma programlarına katılma, kuraklığın sonuçlarını hafifletmek için en iyi yönetim uygulamaları ve yenilikçi teknolojik çözümler konusunda deneyim alışverişinde bulunma sözü verdiler.

Toplantı sonunda Bakanlar Avrupa Komisyonu’nu tarımsal ve yerel özellikleri dikkate alarak Avrupa Su Dayanıklılığı Stratejisi üzerinde hızla ilerlemeye davet etti.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı