Fikardou köyünün maddî ve manevî kültürel mirasına bütüncül bir eğitim ve etkileşimli deneyim sunan "e-Fikardou" adlı çevrim içi platform, Kıbrıs Teknoloji Üniversitesi (TEPAK) Dijital Miras Laboratuvarı ve UNESCO Dijital Kültürel Miras Kürsüsü tarafından kamu kullanımına açıldı.

Üniversiteden yapılan açıklamaya göre, platformun açılış töreni 28 Ağustos Çarşamba günü UNESCO kürsüsü bilim insanları ve Direktör Dr. Marinos Ioannides tarafından, Dağlık Bölgeler Kalkınma Komiseri Charalambos Christofinis, Lefkoşa Kalkınma Şirketi Başkanı Christos Pittaras ile Fikardou Muhtarı ve Aza Meclisi üyelerinin de hazır bulunduğu bir törenle yerel toplum temsilcilerine teslim edildi.

E-Fikardou dijital platformunun, zengin bir tarihe ve asırlık bir mimariye sahip simge bir köy olan Fikardou'nun zengin tarihini, eşsiz mimarisini, yerel geleneklerini ve canlı kültürünü sergilediği belirtildi. Platformda, köyün ve anıtlarının dijitalleştirilmiş modelleri, etkileşimli bir e-kitap, dijital 3 boyutlu tur, sanal tur ve Fikardou'nun bisiklet ve yürüyüş parkurlarının haritası yer alıyor.

Açıklamada, Fikardou köyünün tarihe derinden kök salmış bir köy olduğu ve iyi korunmuş geleneksel mimarisi nedeniyle UNESCO Dünya Mirası Listesi'nde yer aldığı, önceki yüzyıllardan Kıbrıs'taki kırsal yaşama büyüleyici bir bakış sunduğu vurgulandı.

Dijital platform aracılığıyla, diğer şeylerin yanı sıra, köy sakinleri ile modern teknolojiler arasında kesintisiz bir etkileşimi teşvik ederek toplumun dijital okuryazarlığının güçlendirilmesi ve ziyaretçi deneyimini zenginleştirerek yerel turizmin canlandırılması hedefleniyor.

Açıklamada, "Dünyanın dört bir yanından kullanıcılar artık Fikardou'nun dar sokaklarını, antik yapılarını ve pitoresk evlerini keşfedebilir ve eşsiz mirasına dair daha derin bir anlayış kazanabilirler" denildi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı