Avrupa Birliği (AB) üyesi 9 Akdeniz ülkesinin oluşturduğu MED9 grubunun 2024 Kıbrıs Dönem Başkanlığının öncelikleri ve hedefleri, perşembe günü Bakanlar Kurulu tarafından açıklandı. Dışişleri Bakanı Konstantinos Kombos, Lefkoşa'daki basın toplantısında, 11 Ekim'de Baf'ta düzenlenecek olan Liderler Zirvesi'nin bu dönemki çalışmaların doruk noktası olacağını belirtti.

Kombos, Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanı Dr. Athena Michaelidou, Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Yorgos Papanastasiou, Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Dr. Maria Panagiotou, Kültür Müsteşarı Dr. Vasiliki Kassianidou ve Avrupa İşlerinden Sorumlu Müsteşar Marilena Raouna ile Cumhurbaşkanlığı Sarayı'da ortak basın toplantısı düzenledi. Toplantıda, Kıbrıs'ın MED9 (Kıbrıs, Yunanistan, Fransa, İtalya, Malta, Slovenya, Hırvatistan, İspanya, Portekiz) Dönem Başkanlığı ele alındı.

Kombos, yaptığı açıklamada, grubun 2014 yılında Kıbrıs Cumhuriyeti'nin girişimiyle bir diyalog ve iş birliği forumu oluşturmak amacıyla kurulduğunu hatırlattı.

Kombos, "Temel hedef, AB içindeki Akdeniz ülkeleri arasında, Avrupa gündemini ilgilendiren konularda seslerini duyurmak, rollerini güçlendirmek ve iş birliğini artırmaktı ve bu hedef hâlâ geçerliliğini koruyor" dedi.

Kıbrıs Dönem Başkanlığı'nın önemine de değinen Kombos, Lefkoşa'ya Kıbrıs için hayati önem taşıyan konularda inisiyatif alma ve diğer Akdeniz ülkeleriyle birlikte AB çerçevesinde hareket ederek çözüm üretme fırsatı sunduğunu söyledi.

Kombos, bunun Kıbrıs'ın AB içinde bölgeyle ilgili oynamak istediği aktif rolü güçlendirmeye yardımcı olduğunu ve Kıbrıs Cumhuriyeti'nin görünürlüğünü artırarak katılımcı ülkelerle ilişkilerini derinleştirmek için bir fırsat olduğunu da sözlerine ekledi.

Kombos, "Sürdürülebilir kalkınma ve yeşil dönüşüm, kuraklık, su kıtlığı, yeşil enerji, yenilenebilir enerji kaynakları, özellikle kriz dönemlerinde kültür gibi Akdeniz'in karşı karşıya kaldığı özel zorluklara odaklanmayı seçtik" dedi.

Daha sonra Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanı, Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı, Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı ile Kültür ve Avrupa İşlerinden Sorumlu Müsteşarlar, ev sahipliği yaptıkları veya yapacakları MED9 Bakanlar Toplantılarının konu başlıklarını ele aldılar.

Avrupa İşlerinden Sorumlu Müsteşar Marilena Raouna, 2-3 Ekim tarihlerinde Lefkoşa'da düzenlenecek olan MED9 Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanlar Toplantısı'nın, 11 Ekim 2024'teki MED9 Liderler Zirvesi öncesinde yapılacak son bakanlar toplantısı olduğunu ve hazırlık niteliği taşıdığını belirtti.

Raouna, temel amacın Akdeniz'in "AB'nin öncelikleri arasında üst sıralarda yer almaya devam etmesi ve Birlik politikalarının şekillendirilmesinde Akdeniz boyutunun dikkate alınması" olduğunu vurguladı. Bu bağlamda, "MED9, AB'nin Güney Komşuluğuyla gerekli etkileşimini sağlamak için de tetikte" dedi.

Raouna'ya göre, Lefkoşa'daki MED9 Avrupa İşlerinden Sorumlu Bakanlar Toplantısı, AB üyesi Akdeniz ülkelerine yeni beş yıllık dönem için öncelikleri konusunda görüş alışverişinde bulunmak ve koordinasyon sağlamak için uygun bir fırsat sunacak.

Raouna, AB'nin şu anda güvenlik, rekabet gücü, yeşil ve dijital dönüşüm, genişleme ve göç gibi alanlarda gelecekteki yönünü ve hedeflerini belirlemesi gerektiğini kaydetti.

Raouna, "Dolayısıyla, hedefimiz, bakanlar toplantısının, mevcut iş birliği çerçevesinin güçlendirilmesi yoluyla dokuz üye ülkenin dinamiklerinden daha fazla yararlanma olanaklarını araştırmak için bir platform oluşturmasıdır" dedi ve bunun, MED9'un AB içinde belirleyici bir etkiye sahip bölgesel bir grup olarak konumunu pekiştirme yönündeki ortak iradeyi de yansıttığını sözlerine ekledi.

Enerji, Ticaret ve Sanayi Bakanı Giorgos Papanastasiou, 23 Eylül'de Larnaka'da düzenlenecek olan MED9 Enerji Bakanları Toplantısı hakkında açıklamalarda bulundu. Toplantının temel amacının, ittifak üyesi ülkeler arasında iş birliğinin daha da derinleştirilmesi ve enerji geçişi, enerji güvenliği ve Akdeniz bölgesinde elektrik enerjisi maliyetlerinin düşürülmesi konularında ortak bir yol ve politikalar çizmek olduğunu belirtti.

Bakan Papanastasiou, geçen yıl Malta'da düzenlenen toplantının ardından MED9 Enerji Bakanlarının ikinci gayriresmî toplantısı olan 2024 yılı çalışma programının, MED9 ülkeleri ile Avrupa Komisyonu arasında bir iletişim kanalı oluşturmayı ve ikincisini ittifakın çalışmalarındaki ilerleme hakkında bilgilendirmeyi amaçladığını söyledi. Ayrıca, Avrupa Birliği fonlarından, Birliğin Akdeniz ülkeleri ile üçüncü ülkeler arasında elektrik enerjisi bağlantılarının finansmanını güçlendirmek için kaynak bulunmasını ve Akdeniz bölgesinin, Avrupa Birliği ülkeleri ile üçüncü ülkeler arasında bir enerji merkezi hâline getirilmesi konusunda bir teknik çalışmanın başlatılmasını hedeflediğini de sözlerine ekledi.

Toplantının bir diğer amacının da sınır ötesi enerji projeleriyle ilgili etkili bir politika çerçevesi oluşturmak ve enerji iletim alt yapı projeleri ile açık deniz Yenilenebilir Enerji Kaynakları (YEK) projeleri için izin süreçlerini hızlandırmak olduğunu vurguladı.

Papanastasiou, Bakanlar Toplantısında ayrıca YEK projeleri için izin süreçlerinin hızlandırılmasına da odaklanacaklarını söyledi.

Enerji merkezinin nereye kurulacağı ve yeşil enerjinin nasıl taşınacağı konusunda, Kıbrıs'ın Avrupa ağına bağlı olmayan tek AB ülkesi olduğu göz önüne alındığında, Bakan, Enerji Bakanları Toplantısı'nda, Akdeniz ülkelerinin ortak elektrik piyasasına nasıl katkıda bulunabilecekleri ve Kuzey Avrupa'ya tüketim için nasıl yönlendirilebileceği konusunda görüşmelerin devam edeceğini söyledi.

Kıbrıs'ın nasıl katkıda bulunabileceği konusunda Bakan, Denizcilik Müsteşarlığı ile koordinasyon içinde, açık denizde yüzer güneş veya rüzgâr enerjisi santralleri kurulabilecek ve enerjinin Kıbrıs'ta veya diğer ülkelerde tüketim için taşınabileceği alanları belirlemek amacıyla imar planını belirlemek için çalışmalara başladıklarını söyledi.

Kültür Müsteşarı Dr. Vasiliki Kassianidou, 16 Eylül'de Kültür Müsteşarlığı tarafından düzenlenecek olan MED9 Kültür Bakanları çevrim içi toplantısında, "kültürün ekonomik, çevresel veya savaş nedeniyle olsun, kriz zamanlarında oynayabileceği rol hakkında yapıcı bir tartışma" hedeflediklerini söyledi.

Kültür Müsteşarı, mevkidaşlarıyla görüşeceği ve kültürel hakların evrenselliğini ve bölünmezliğini vurgulayan ve bunların başarılı bir şekilde kullanılmasını yalnızca sanat ve kültürel miras politikalarıyla değil, aynı zamanda göç, çevre, spor ve cinsiyet politikalarıyla da ilişkilendiren bir Kültürel Haklar Bildirgesi taslağı hazırladıklarını belirtti.

Kassianidou, bu bildirgeyle Kültür Bakanlığının, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin BM İnsan Hakları Konseyine adaylığını "kendi yöntemiyle" güçlendirdiğini de sözlerine ekledi.

16 Eylül sabahı, Bakanlar'ın çevrim içi toplantısından önce, Kültür Müsteşarlığı, Kıbrıs Üniversitesi Hukuk Fakültesi ve Avrupa Programları ve Kültürel İlişkiler Örgütü (EACEA) ile iş birliği içinde "Kriz Zamanlarında Kültürel Haklar - Güncel Zorluklar ve Perspektifler" başlıklı bir konferans düzenliyor. 09.00'da başlayan ve halka açık olan konferans, Kıbrıs Üniversitesi "Anastasios G. Leventis" Konsey-Senato Binası'nın B108 salonunda düzenlenecek ve aynı zamanda çevrim içi olarak da yayınlanacak.

MED9 ülkeleri Tarım Bakanları Kıbrıs'ta kuraklığı ele aldı

---------------------------------

Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Dr. Maria Panagiotou, Avrupa Birliği MED9 ülkeleri Tarım Bakanları toplantısının başarılı bir şekilde sonuçlandığını duyurdu.

3 Eylül 2024 Salı günü Mağusa'da sona eren toplantıda, "Tarımsal Üretimde Kuraklık Tehdidi" konusu ele alındı.

Bakan Panagiotou, "Nüfus ve turizm artışı, ekonomik kalkınma, eskiyen alt yapı ve iklim değişikliğine bağlı yağış azalması su ihtiyacını artırıyor. Bu nedenle sadece Kıbrıs'ta değil, tüm Akdeniz'de yeni ve sürdürülebilir su yönetimi uygulamalarının benimsenmesi kaçınılmaz hâle geliyor" dedi.

Panagiotou, MED9 Tarım Bakanlarının 3 Eylül 2024 tarihinde Mağusa'da kabul ettiği ortak deklarasyonun, su yönetimine yönelik ortak bir iş birliği çerçevesi ve uyumlu bir yaklaşım sağlayarak Avrupa Birliği'nin gelecekteki su politikası için temel oluşturacağını vurguladı.

Bu ortak pozisyonun ekim ayında Kıbrıs'ta yapılacak MED9 liderler zirvesinde sunulacağını ve 23 Eylül'de yapılacak Tarım Bakanları Konseyi toplantısına da iletileceğini belirten Panagiotou, MED9 Ortak Deklarasyonu'nun, yeni Avrupa Komisyonu'nun kurulmasından ve yeni Ortak Tarım Politikası (OTP) ile AB'nin yeni mali çerçevesi hakkındaki müzakerelerin başlamasından hemen önce "kritik bir zamanda" geldiğinin altını çizdi.

Eğitim, Spor ve Gençlik Bakanı Dr. Athena Michaelidou ise, 27-28 Haziran tarihlerinde Kıbrıs'ın ev sahipliğinde düzenlenen MED9 Sürdürülebilir Kalkınma ve Yeşil Dönüşüm Eğitimi Bakanlar Toplantısı'nın, Kıbrıs'ın Sürdürülebilir Kalkınma ve Yeşil Dönüşüm Eğitimi konularında lider rolünü güçlendirmede büyük katkı sağladığını belirtti.

Michaelidou, toplantının, dokuz ülkeden ve uluslararası/bölgesel kuruluşlardan 70 temsilcinin katılımıyla, 54 ülkeden 450 delegenin katılımıyla Birleşmiş Milletler Sürdürülebilir Kalkınma Eğitimi Komisyonu'nun üst düzey toplantısıyla eş zamanlı olarak gerçekleştirildiğini söyledi. Bakan, "İki toplantı/buluşma aracılığıyla ülkemizin Çevre ve Sürdürülebilir Kalkınma Eğitimi konularında bölgesel iş birliğinin geliştirilmesindeki önemli rolünü pekiştirmesi önemli bir başarıdır" dedi.

Toplantı sonuçlarının, Akdeniz'de SEA ve yeşil dönüşüm için oybirliğiyle kabul edilen bir sonuç metnine yol açtığını belirten Michaelidou, metnin temel noktalarının, diğerlerinin yanı sıra, Akdeniz'in çevresel ve sosyoekonomik zorluklarının üstesinden gelmek için eğitime odaklanan, her düzeyde yönetimde acil ve koordineli eyleme duyulan ihtiyacı, 2026 yılına kadar her ülkede okulların %50'sinin sürdürülebilir okullara dönüştürülmesini ve MED9 ülkeleri arasında 2030 Sürdürülebilir Kalkınma Eğitimi için Akdeniz Eylem Planı'nda yer alan bölgesel programlar temelinde üç yıllık bir iş birliği programı oluşturulmasını içerdiğini sözlerine ekledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı