Kıbrıs Merkez Bankası ve Ekonomi Politikaları Araştırma Merkezinin çarşamba günü ortaklaşa düzenlediği bir konferansta, finansal okuryazarlık ve düzenleyici sistemin hane halkının finansal davranışlarında güçlendirilmesi için anahtar olduğu savunuldu.

Merkez Bankası Başkanı Christodoulos Patsalides, finansal okuryazarlığın teşviki için ulusal stratejiyi ve Kıbrıs'ta hanelerin finansal dayanıklılığını oluşturma üzerindeki etkisini açıklayan konferansta yaptığı konuşmada, finansal okuryazarlığın bireyler için, özellikle finansal yönetim, bütçeleme, tasarruf ve yatırım alanlarındaki önemine dikkat çekti.

Kıbrıs’ta finansal okuryazarlık konusunda 2023 yılında yapılan bir ankette gösterilen önemli boşluklardan söz eden Patsalides, finansal becerilerde yaygın bir eksiklik olduğunu; bunun sonucunda Kıbrıs’taki insanların özellikle bir kriz yaşandığında finansal durumlarını uygun şekilde yönetmeye hazır olmadıklarını belirtti.

Hedefli bir finansal eğitime ihtiyaç duyulduğunu kaydeden Merkez Bankası Başkanı, finansal okuryazarlığın okullarda bütünleştirilmesi, yaşam boyu öğrenmenin teşvik edilmesi ve dijital finansal okuryazarlığın geliştirilmesi üzerinde duran ulusal finansal okuryazarlık stratejisini anlattı.

Patsalides’in konuşmasının ardından, London İmperial College’den Prof. Dr. Alex Michaelides’in başkanlığında bir panel yapıldı.

Panele Bank of Italy’den, OECD Uluslararası Finansal Okuryazarlık Ağı Başkanı Dr. Magda Bianco, Frankfurt Goethe Üniversitesi Profesörü Michael Haliassos, yatırım stratejisi grubu Vanguard Asset Management’ın Baş Ekonomisti ve Başkanı Dr. Jumana Saleheen ve tartışmaya uzaktan ABD’deki Tüketici Finansal Koruma Bürosu Müdürü Kıdemli Danışmanı Diane Thompson katıldı.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı