BM Genel Kurulu toplantısına katılmak amacıyla New York’ta bulunmakta olan Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides pazartesi günü BM Genel Sekreteri (BM GS) Antonio Guterres ile görüşecek.

Cumhurbaşkanı ilk önce “Gelecek için” BM Zirvesine hitap edecek ve devamla Sırbistan Cumhurbaşkanı Aleksandar Vučić ve sonra Ürdün Kralı II. Abdullah ile ayrı ayrı görüşecek.

Cumhurbaşkanı Christodoulides ve BM GS arasındaki görüşme saat 15.40 yapılacak.

Programa göre, Cumhurbaşkanı Christodoulides 24 Eylül tarihinde BM Genel Kuruluna katılan ülkelerin liderlerinin onuruna BM GS tarafından verilecek bir resepsiyona katılacak ve devamla BM 79. Genel Kurulunun açılışına katılacak.  

Nikos Christodoulides devamla Ermenistan Başbakanı Nikol Pashinyan, Kuveyt Emiri Şeyh Sabah Khaled Al-Hammad Al-Sabah ve Yunanistan Başbakanı Kyriakos Mitsotakis ile ayrı ayrı görüşmelerde bulunacak.

Cumhurbaşkanı Christodoulides 25 Eylül tarihinde sabah saat 11.00’de BM Genel Kurulu toplantısına, ardından barışı teşvik etme ve BM Şartı’na saygı gösterilmesi konulu BM Güvenlik Konseyi’nin toplantısına hitap edecek. Devamla, Helen-Amerikan Konseyinin üyelerinin katılacağı bir öğle yemeğine katılacak ve ardından Irak Başbakanı Mohammed Shia' Al Sudani ile görüşecek.

Cumhurbaşkanı Christodoulides ve eşi ABD Devlet Başkanı Joe Biden’in vereceği bir resepsiyona katılacak.

Nikos Christodoulides’in programına göre, 26 Eylül tarihinde Birleşmiş Milletler (BM) Mülteciler Yüksek Komiseri Filippo Grandi ve Avrupa Konseyi Genel Sekreteri Alain Berset ile ayrı ayrı görüşecek ve sonra Amerikan-Yahudiler Komitesinin üyeleri ile bir araya gelecek ve devamla American Express Club üyeleriyle bir öğle yemeğine katılacak.

Cumhurbaşkanı Christodoulides aynı gün öğleden sonra Chevron şirketinin temsilcileri ile görüşecek ve ardından Çin Halk Cumhuriyeti Dışişleri Bakanı Wang Yi  ile bir araya gelecek.

27 Eylül tarihinde ise Gambiya Devlet Başkanı Adama Barrow ile yapacağı görüşmenin ardından Nikos Christodoulides BM Güvenlik Konseyi’nin beş daimî üye ülkesinin temsilcilerinin onuruna bir öğle yemeği verecek.

Cumhurbaşkanı Christodoulides akşam ise Amerika’daki Kıbrıs Örgütleri Federasyonu tarafından verilecek yıllık akşam yemeğine katılacak.

Cumhurbaşkanı ve beraberindeki heyetin 29 Eylül tarihinde Ada’ya dönmesi bekleniyor.

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı