Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ve Yunanistan Cumhurbaşkanı Katerina Sakellaropoulou arasında Cumhurbaşkanlığı Sarayı’nda pazartesi günü yapılan görüşmenin ardından, 2’nci Kıbrıs-Yunanistan hükûmetlerarası zirvesi kasım ayı sonunda Lefkoşa'da yapılacağı açıklandı.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, Kıbrıs ve Yunanistan arasındaki yakın koordinasyon ve uzun yıllara dayanan iş birliğinin her türlü asılsız iddia ve yayılmacı emellere karşı en güçlü güvence olduğunu söyledi.

Yunanistan Cumhurbaşkanı Sakellaropoulou ise, diğer hususların yanı sıra; barış, iş birliği ve refahın şiddet ve güç kullanımı yoluyla sağlanamayacağının herkes ve özellikle de Türkiye tarafından anlaşılması gerektiğini kaydetti ve “Hukuksuzluk asla adalet üretemez” dedi.

Cumhurbaşkanı Sakellaropoulou ayrıca, iletişim kanallarının ve Türkiye - Yunanistan ilişkilerindeki sükûnet ortamının, Birleşmiş Milletler Güvenlik Konseyi kararları doğrultusunda Kıbrıs sorununa ilişkin diyaloğun yeniden başlatılması için gerekli koşulların yaratılmasına yardımcı olabileceğini, Avrupa Birliği - Türkiye ilişkilerinin gidişatının ise Kıbrıs sorunundaki ilerlemeyle ayrılmaz bir şekilde bağlantılı olduğunun artık netleştiğini söyledi.

İki Cumhurbaşkanı ayrıca, Yunanistan ve Kıbrıs'ın bölgedeki istikrar sağlayıcı rolüne de atıfta bulundu.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı