Kıbrıs Cumhuriyeti'nin kuruluşunun 64. yıl dönümü, salı günü Atina'daki büyükelçilik konutunda düzenlenen bir resepsiyonla kutlandı.

 

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Yunanistan Büyükelçisi Stavros Avgustides, konuşmasında, Kıbrıs Rum tarafının Birleşmiş Milletler kararlarında tanımlandığı gibi tek egemenlik, tek uluslararası kimlik ve tek vatandaşlık temelinde bir çözüm arayışını sürdürdüğünü vurguladı. Avgustides, uluslararası ve Avrupa hukukuna dayalı, çağdışı garantörlükler ve müdahale hakları olmaksızın bir çözüm istediklerini belirtti ve mevcut statükonun kabul edilemez, yasa dışı, tehlikeli ve muhtemelen sürdürülemez olduğunu ekledi.

 

"Yukarıdakilerin farkında olarak, tarafımız çözüm konusunda tutarlı kalmakta ve müzakere sürecinin canlandırılması yönünde girişimlerde bulunurken olumlu mesajlar göndermeye devam etmektedir" diyen Büyükelçi bu bağlamda, "Avrupa Birliği'nin daha aktif katılımı için çabalarımız, AB-Türkiye ilişkilerinin tüm yelpazesini de dikkate alarak bu çerçevede yer almaktadır" diye ekledi.

 

"Böyle bir gelişme, Kıbrıs sorununun çözümü yoluyla, bizi karşılıklı fayda sağlayan bir duruma götürebilir" açıklamasında bulunan Büyükelçi, "Yolun uzun ve zorlukların var olduğunu göz ardı etmiyoruz. Bununla birlikte, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in vatanımızı işgalin sıkıntılarından kurtarmak için çalışmaya hazır olduğunu belirttiği yeni bir çabanın başlangıcına çok yakın olup olmadığımız yakında netleşecek" dedi. 

 

Etkinliğe, Yunanistan hükûmetini temsilen konuşma yapan Dışişleri Bakan Yardımcısı Kostas Fragogiannis, Sosyal Uyum ve Aile Bakanı Sofia Zaharakis, Sağlık Bakan Yardımcısı Marios Themistocleous, Yunanistan'ın siyasî partilerinin liderleri ve temsilcileri, Yunan Polis Teşkilatı Müdürü Dimitrios Mallios, Silahlı Kuvvetlerin üst düzey yetkilileri, Atina ve Tüm Yunanistan Başpiskoposu Geronimo’su temsilen Başrahip Siluanos İoannou, Gine Metropoliti Georgios Vladimirou, Atina'daki diplomatik misyonların başkanları ve diğer üyeleri, Yunanistan Dışişleri Bakanlığının diplomatik görevlileri, iş dünyası temsilcileri ile Kıbrıslı diaspora, sivil toplum ve medya temsilcileri katıldı.

 

Bağımsızlık Millî Günü resepsiyonu kapsamında, sanat tarihçisi Maria Pafiti tarafından büyük Yunan gravür sanatçısı A. Tassos'un "Prosfygosimo" (Mülteci Pulu) adlı eseri tanıtıldı. Eser, 3 Ekim 2024 Perşembe günü "Kıbrıs Evi"nde açılacak olan "Prosfygosimo: Kıbrıs'ın Mültecileri için Bir Pul. Bir Sembolün Hikâyesi" başlıklı serginin bir parçasını oluşturuyor.

 

Resepsiyona, piyanist Georgios Gavvaris eşliğinde  Kıbrıs ve Yunan repertuarından melodilerle Limasol Belediyesi Filarmoni Orkestrası katkıda bulundu. Misafirler ayrıca Kıbrıs mutfağından lezzetlerin tadını çıkarma fırsatı buldu. 

 

KHA/AZ/NST/MHY/2024

 

Kıbrıs Haber Ajansı