Birleşik Krallık Başbakanı Keir Starmer ve Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, Brüksel'de yaptıkları ortak açıklamada, "istikrarlı, olumlu ve geleceğe yönelik bir ilişkinin" hem Birleşik Krallık'ın hem de Avrupa Birliği'nin ortak çıkarına olduğunu vurgulayarak, AB- Birleşik Krallık iş birliği için görüşmelerin yoğunlaştırılacağını ve gelecek yıl bir zirve toplantısı düzenleneceğini duyurdular.

Toplantının ardından yayımlanan yazılı ortak açıklamada, iki tarafın "istikrarlı, olumlu ve geleceğe yönelik bir ilişkinin" karşılıklı çıkarlarına olduğunu ve uzun vadeli iş birliği için temel oluşturduğunu kabul ettikleri belirtildi.

Von der Leyen ve Starmer, geliştirilmiş iş birliği gündemini yoğun bir şekilde ilerletmek konusunda anlaştılar. Bu süreç, ekonomiden enerjiye, güvenlikten dirençliliğe kadar iş birliğinin karşılıklı fayda sağlayacağı alanların birlikte belirlenmesiyle başlayacak ve iç süreçlere ve kurumsal yetkilere tam saygı gösterilerek yürütülecek.

İlgili açıklamaya göre, bu sonbaharda tekrar bir araya gelme ve ilişkilerin gelişimini takip etmek için liderler düzeyinde düzenli AB-Birleşik Krallık zirveleri gerçekleştirme konusunda mutabık kaldılar. İlk zirvenin ideal olarak 2025 başlarında yapılması planlanıyor.

Orta Doğu'daki son gelişmelere değinen von der Leyen ve Starmer, İran'ın İsrail'e yönelik saldırısını kınadıklarını belirterek, "İsrail'in bu kabul edilemez saldırıya karşı kendini savunma hakkını" tanıdılar. "Bölgedeki tüm tarafların gerilimi düşürmesinin en üst düzeyde önem taşıdığını" vurgulayan liderler, durumla ilgili koordineli bir diplomatik tepkinin gerekli olduğunu ve "tüm tarafları itidal göstermeye ve kan dökülmesini sonlandırmaya" çağırdılar.

"Politik çözümlere alan açmak için Lübnan ve Gazze'de acil bir ateşkes gereklidir" ifadelerini kullandılar.

Ortak açıklamada, Starmer ve von der Leyen'in ortak zorlukları, özellikle Rusya'nın Ukrayna'ya yönelik işgali nedeniyle Avrupa'daki stratejik ortamın değişimini kabul ettikleri ve Ukrayna'nın egemenliğine olan desteklerini yineledikleri belirtildi.

Ayrıca, ekonomik sıkıntılar, jeopolitik rekabet, düzensiz göç, iklim değişikliği ve enerji fiyatları gibi daha geniş küresel zorluklarla mücadele etmek için yakın iş birliği içinde olma konusunda anlaştılar.

Açıklamaya göre iki lider, AB ve Birleşik Krallık arasındaki benzersiz ilişkinin önemini kabul ederek, yapılandırılmış stratejik iş birliğini iddialı bir şekilde güçlendirmeye karar verdiler. Ayrılma Anlaşması, Windsor Çerçevesi ve Ticaret ve İş Birliği Anlaşması'nın ilişkilerin temelini oluşturduğunu yeniden teyit eden liderler, bunların sadakatle uygulanması konusundaki taahhütlerini vurguladılar.

Ayrıca, uluslararası hukuka ve Avrupa İnsan Hakları Sözleşmesi'ne olan bağlılıklarını karşılıklı olarak yinelediler.

KHA/YK/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı