Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, çarşamba akşamı yaptığı konuşmada, "çok yakında, önümüzdeki günlerde" müzakerelerin yeniden başlaması yönünde olumlu gelişmeler olacağını ümit ettiğini ifade etti. Cumhurbaşkanı Christodoulides, Lefkoşa'daki Olimpiyat Sarayı'nda düzenlenen ve "GSE – 120 Yıldır Mücadelede" başlıklı "Evagoras" G.S.E. Mağusa Derneği'nin Tarihi Anı Albümü'nün tanıtımında bu açıklamalarda bulundu.

Cumhurbaşkanı, "Her türlü zorluğa ve provokasyona rağmen, hedefe ulaşmak için elimizden geleni yapıyoruz ve umarım çok yakında, önümüzdeki günlerde, müzakerelerin yeniden başlaması yönünde olumlu gelişmelere tanıklık ederiz" dedi.

"New York'tan dönerken, size kesin bir şekilde söyleyebilirim ki niyetimizi ve siyasî irademizi hiç kimse sorgulamıyor" diyen Christodoulides, "Niyet, irade, ısrar, net hedefler ve uluslararası gelişmelerin tam anlayışı ve değerlendirilmesi, Kıbrıs sorunu için uluslararası ilgiyi harekete geçirmekle kalmayıp, müzakerelerin yeniden başlaması için gerçekçi perspektifler yaratıyor" diye ekledi.

Etkinlikle ilgili olarak, Cumhurbaşkanı Christodoulides şunları söyledi: "Kıbrıs ve Yunanistan'ın en tarihi spor ve kültür derneklerinden biri olan Mağusa 'Evagoras' Jimnastik Kulübü, spor, kültür, sosyal etkinlikler ve vatanımızın milli mücadelelerinde, yüzyılı aşkın süre boyunca zengin bir faaliyet, katkı, başarı, mücadele ve yurtseverlik sergilemiştir."

Cumhurbaşkanı, "GSE, 'fair play' spor erdemini örnek teşkil edecek şekilde onurlandırmış ve uygulamıştır, Kıbrıs ve Yunanistan için hem ulusal hem de olimpik düzeyde büyük başarılara imza atmıştır. GSE'nin sahalarından geçen sporcuların listesi, işgal öncesi ve sonrasında uzundur. Uluslararası düzeyde başarı gösteren sporcuların isimleri azımsanmayacak kadar çok" diye ekledi.

"GSE, Kıbrıs ve Yunanistan'ı çocukları ve yetenekleriyle gururlandırdı. Vatanını ve özellikle kuruluş ve köken şehri Mağusa'yı, uluslararası alanda daha da tanınır hale getirerek onurlandırdı. 'Evagoras' gibi büyük tarihi ve sembolik bir ismi, kulübün yönetici, antrenör ve sporcularının çabaları, profesyonelliği ve seviyesi sayesinde Kıbrıs'tan kilometrelerce uzakta tanıtmış ve bilinir kılmıştır."

Cumhurbaşkanı, "Anı Albümü'nde sadece GSE'nin uzun ve zengin tarihi ve yolculuğu yer almıyor. Aynı zamanda Uluslararası alanda ilericiliği, gelişimi ve öncülüğüyle tanınan Mağusa şehrinin tarihinin, yaşamının ve ruhunun bir parçası yer alıyor " dedi.

Cumhurbaşkanı Christodoulides, "Mağusa her zaman etkileyicidir. Tarih ve çeşitli kaynaklar ve tanıklıklar aracılığıyla bunu öğrendik. İşgal sonrası mülteci Mağusalıların yolculuğu ve eylemleriyle bunu yaşıyoruz; şehri yaşamamış olsalar da geri dönmeyi arzulayan genç insanların bakışlarında ve tutkularında buna hayran kalıyoruz" diye belirtti.

Cumhurbaşkanı, "Mağusa, işgal altında, kapalı olmasına rağmen kalplerimizde hüküm sürüyor dersek abartmış olmayız. Anıtları ve tarihiyle hüküm sürerken, insanları ve GSE gibi örgütleri aracılığıyla daha da hüküm sürüyor" dedi.

"Mağusalılar, atalarının topraklarından sürülmüş, mülteci olarak sadece ayakta durmayı başarmakla kalmadılar, eylemleri ve mücadeleleriyle tüm özgür Kıbrıs'a katkıda bulundular. Büyük ölçüde, misafir olarak çeşitli sahalarda mülteci bir kulüp olmasına rağmen, GSE de bunu yaptı ve önemli başarılar elde etti, yeniden ihtişam ve büyüklüğüne kavuşmayı başardı."

Cumhurbaşkanı, "Devlet olarak, GSE Mağusa'nın tüm Yönetim Kurulu üyelerine, ilham ve katkıları için derin bir minnettarlık borçluyuz. GSE efsanesinin yaratılmasına belirleyici katkıda bulunan tüm antrenörlere, sporculara, taraftarlara, destekçilere ve paydaşlara... Aynı zamanda, tüm Mağusalılara, tüm mültecilere, işgale son verme ve vatanımızı yeniden birleştirme çabasından vazgeçmeme konusunda borcumuz ve yükümlülüğümüz var" diye konuştu.

"Sunduğumuz bu anı albümü sadece bir tarihin kaydı değil. Bunun düzenlemesi ve yayımı, hepimizin önemini anladığı tarihi hafızaya bir katkıdır. GSE Mağusa'nın değerlerinin, vizyonunun ve ruhunun gelecek nesillere aktarılmasına ve zaman içinde yolculuklarına katkıda bulunuyor. GSE Mağusa öncü olmaya, sporun, sosyal katkının, kültürün ve millî mirasımızın değerleriyle yaşamaya ve solumaya devam ediyor."

"En içten tebriklerimi sunuyorum, çabanızı desteklemek için yanınızdayız ve devletin katkısıyla, GSE'nin tüm özgür Kıbrıs'ta sporculara sahip olması gerektiğini düşünüyorum" diye belirten Cumhurbaşkanı, ikinci kızının bir atlet olduğunu ve GSE'ye kaydolmak istediğini ancak ailesinin Lefkoşa'da yaşaması nedeniyle GSP'ye kaydolmak zorunda kaldığını söyledi. Cumhurbaşkanı, "Devletin katkısıyla Lefkoşa'da yaşayan Mağusalıların GSE üyesi olma fırsatına sahip olmaları gerekir" diyerek sözlerini tamamladı.

Mağusa Belediye Başkanı Simos İoannou ise, "GSE sporcuları, Kıbrıs'ta ve uluslararası alanda şampiyonluktaki başarılarıyla şehrimizi onurlandırdılar, ama esas olarak 'bıraktığımız hayatın sembolleri ve dönüş için mücadelenin' sembolleri oldular" dedi.

İoannou, "Türkiye'nin taksim hedefine rağmen, şehrimize yapılan saldırılara rağmen, bu yüzden geri dönüş için mücadele ediyoruz. Türk tarafının hayal ettiği gibi iki devletli çözümü önleyen son kale ve umut olarak şehrimize yönelik saldırılara rağmen" diye ekledi.

"Barışa, özgürlüğe, kurtuluşa, şehrimize, mahallelerimize, GSE'ye, hayatı geri getirmek için bu mücadeleyi sürdürüyoruz. Çünkü birinci elden birlikte yaşamın ve refahın Mağusa'sını yaşadık. Çünkü barışa ve özgürlüğe inanıyoruz. Çünkü birinci elden sevinçlerini biliyoruz. Çünkü bu, şehrimize, mahallelerimize, mekanlarımıza ve GSE'ye barışı, özgürlüğü, kurtuluşu ve hayatı geri getirmemizin tek yolu."

GSE Başkanı Sofoklis Charalambidis de selamlama konuşmasında, "Dönemin gazete ve dergi yayınlarında, belgelerde, mektuplarda, antrenörlerin, paydaşların ve sporcuların fotoğraflarında derinlemesine bir araştırmanın, yeni önemli unsurları gün ışığına çıkardığını ve sadece kulübün değil, aynı zamanda Mağusa şehrinin ve bölgesinin de zamansız yolculuğunun ve tarihinin bilinmeyen yönlerini ortaya çıkardığını" belirtti.

Charalambidis, anı albümünün yayınlanmasının "kulübümüze, yönetici paydaşlarına, üyelerine, sporcularımıza ve genel olarak Kıbrıs spor tarihine bir borç olduğunu hissettiğimiz için yapılması gerektiğini" söyledi. Albümümüzün yayını, sadece GSE'nin tarihine değil, aynı zamanda Mağusa şehrine ve bölgesine dair bir referans kitabıdır" diye ekledi.

"Mağusa biziz, insanları, okulları ve kiliseleri, kulüpleri ve dernekleriyle birlikte. Onu unutmuyoruz ve kimseye bırakmıyoruz. Mücadelemizi sürdüreceğiz ve bu isteğimizi çocuklarımıza ve torunlarımıza aktaracağız. Özgürlük ve dönüşün o kutsal günü gelene kadar - ve gelecek" diye ekledi.

Etkinlik sırasında, yazar ve araştırmacı Chrysanthos Chrysanthou tarafından Albüm tanıtıldı. GSE'nin şampiyonlarını konu alan kısa bir film gösterildi.

Ayrıca, GSE'nin en iyi sporcuları olarak Stavros Tziortzis ve Eleni Artimata onurlandırılırken, son iki yılın en iyi sporcuları olarak Natalia Christofi, Stavros Avgoustinos ve Yorgos Tofi ödüllendirildi.

Etkinliğe, Başsavcı Yorgos Savvides ve Göçten Sorumlu Müsteşar Nikolas A. İoannides'in de aralarında bulunduğu birçok kişi katıldı. Etkinlik, Mağusa'ya ithaf edilen bir müzik programıyla renklendirildi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı