Toplamda 38 Kıbrıslı, öğlen saatlerinde Yunan  Hava Kuvvetleri'ne ait C130 tipi nakliye uçağıyla Larnaka Havalimanı'na ulaştı.

Kıbrıs Haber Ajansına (KHA) açıklamalarda bulunan Dışişleri Bakanlığı Basın Sözcüsü Theodoros Gotsis, "Başlangıçta Lübnan'dan 105 kişinin ayrılmak istediğini ifade ettiler. Bu sayı dün 45'e düştü. Bugün Yunan Hava Kuvvetleri’nin uçağıyla 38 Kıbrıslı ülkeye döndü. Lübnan'da kalan ve ayrılmak isteyen diğer Kıbrıslılar için Kıbrıs Cumhuriyeti tarafından kiralanacak ticarî uçuşlardan istifade edilecek" dedi.

Gotsis, "Lübnan'da bulunan birçok kişi çift vatandaşlığa sahip olup, zorunlu olarak ayrılmak istemiyor. Bu durum, ayrılmak isteyenlerin sayısını etkiliyor. Ancak diğer ülkelerle iş birliği içinde maksimum senaryoyu hesaba katarak, Lübnan'dan ayrılmak isteyen kişilerin sayısının yaklaşık 100 bin olduğunu tahmin ediyoruz" ifadelerini kullandı.

Ayrıca, "Yabancı ülkelerin vatandaşlarının da dâhil olduğu tahliye planının önümüzdeki günler içinde tamamlanması bekleniyor. Bu kişiler hava yolu biletlerine erişemeyebilirler" şeklinde konuştu.

Estia kapsamında 7 bin kişilik konaklama kapasitesi

-------------------------------------

Estia Planı hakkında sorulan sorulara Gotsis, "Bu plan uzun süredir hazır durumda. Lübnan'daki durum nedeniyle vatandaşların tahliyesine yardımcı olmayı amaçlıyor" yanıtını verdi.

Gotsis, "Çeşitli ülkelerle önemli ölçekte iş birliği içerisindeyiz ve durum kötüleşirse planın tam olarak uygulanması gerekecek. Bu aşamada yaklaşık 7 bin kişiyi ağırlama kapasitesine sahibiz" diye ekledi.

38 Kıbrıslının tahliyesi, Kıbrıs ve Yunanistan Savunma Bakanları arasında yapılan görüşmeler ve Yunan hükûmetinin bir C-130 nakliye uçağını Lübnan’dan vatandaşlarını kendi ülkelerine taşımak üzere görevlendirmesiyle mümkün oldu.

KHA/FZ/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı