Lefkoşa Belediye Başkanı Charalambos Prountzos ve Türk işgali altındaki Lefkoşa bölgesinin “belediye başkanı” Mehmet Harmancı, Lefkoşa’da düzenlenen 5’inci Kıbrıs Forumu sırasında iki toplumlu iş birliğinin önemine işaret ettiler.

Foruma hitaben yaptığı konuşmada Prountzos, Lefkoşa’nın Kıbrıs sorununun çözümlenmemesinin bedelini ödediğini ve tüm potansiyelini kullanamadığını vurguladı.

Mehmet Harmancı ile “Lefkoşa ve Lefkoşa sakinleri için daha olumlu sonuçlar için” iş birliğinde bulunmaya hazır olduğunu ifade eden Prountzos, Lefkoşa’nın 2030 Avrupa kültür şehri adaylığı ışığında kültür alanında bir iş birliğinin kurulmasının mümkün olduğuna işaret etti.

Kıbrıs sorununun “ikincil bir konu” olmadığını ifade eden Mehmet Harmancı, Kıbrıs sorununun diğer meseleleri etkileyen ve tüm Kıbrıslılar için önemli bir konu olduğunu söyledi.

Charalambos Prountzos’un masaya iki toplumlu iş birliği fikirleri sunarak katılmasından dolayı memnuniyetini ifade eden Harmancı, bunun hem Lefkoşa’nın hem de Lefkoşalıların yararına olacağını vurguladı.

Forum sırasında konuşan Avrupa Komisyonu Kıbrıs Çözüm Destek Birimi Başkanı Giulia Bertezzolo ise, Kıbrıs’ın yeniden birleşmesi halkına geçmişi geride bırakıp normal bir hayat yaşamaları için iyi bir şans yaratacağını vurguladı.

“BM Genel Sekreteri'nin Kişisel Temsilcisi Maria Angela Holguín Cuellar'ın atanmasıyla Kıbrıs sorununa bir çözüm bulunması için bir fırsat yaratıldı; fırsatın heba edilmesine izin vermeyelim” şeklinde konuşan Bertezzolo, Kıbrıs sorununun çözümlenmesi, barış ve refah içinde bir Kıbrıs için olumlu ve iş birliği ortamının yaratılması gerektiğini söyledi.

Giulia Bertezzolo, Avrupa Komisyonu’nun Kıbrıs sorununda adil bir çözümün bulunması amacıyla BM Genel Sekreteri’nin ve Maria Angela Holguín Cuellar'ın çalışmalarını desteklemeye devam edeceğine işaret etti.

 

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı