Britanya Dışişleri Bakanlığından bir kaynak Kıbrıs Haber Ajansına (KHA)yaptığı açıklamada, Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides’in temmuz ayında Blenheim Sarayı’nda yapılan Avrupa Siyasî Topluluğu Zirvesi’ne katılmamasından dolayı Britanya Başbakanı Keir Starmer ile görüşemediğini belirtilerek bu ziyaretle Cumhurbaşkanı Christodoulides’in Başbakan Keir Starmer ile 10 Downing Street olarak bilinen Başbakanlık konutunda görüşme fırsatı olacağını kaydetti.

 Bu akşamki görüşme, Starmer’in seçilmesinin ardından Britanya Başbakanı ile Cumhurbaşkanı Christodoulides arasında yapılan ilk görüşme oluyor.

Aynı kaynak KHA’nın, New York’ta 15 Ekim tarihinde yapılacak gayriresmî görüşmenin ışığında Kıbrıs sorununda ilerleme sağlanmasında gerçekçi bir beklenti olup olmadığıyla ilgili bir sorusuna, “her zaman ümit var” diye cevap verdi.

Londra’nın tüm taraflara esneklik gösterilmesi için çağrıda bulunduğunu ifade eden aynı kaynak, örneğin Kıbrıs Türk tarafının egemen eşitlikten müzakerelerin bir şartı olarak artık söz etmediğini; "3D" olarak tanımladığı “doğrudan uçuş, doğrudan ticaret ve doğrudan temas” taleplerinden söz ettiğini söyledi.

Aynı kaynak, Birleşik Krallık’ın siyasî eşitliğe sahip iki bölgeli, iki toplumlu bir federasyon temelinde, Birleşmiş Milletler parametreleri dâhilinde bir çözümü destekleme konusundaki duruşunun hiç değişmediğini vurgulayarak, Birleşik Krallık'ın gelişmeleri takip ettiğini ve tüm taraflarla temas hâlinde olduğunu da sözlerine ekledi.

Nikos Christodoulides ve Keir Starmer arasındaki görüşme sırasında ayrıca son yıllarda güçlendirilen iki ülke arasındaki ilişkiler de değerlendirilecek.

KHA/JV/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı