Meclisi Başkanı Annita Demetriou, gönüllü organizasyonların çalışmalarının sosyal hizmetlerin sunumunun çok ötesine geçtiğini belirtti. Demetriou, pazartesi günü Meclis Genel Kurul toplantı salonunda düzenlenen 10. Sivil Toplum Kurulunda yaptığı konuşmada, Kıbrıs Gönüllülüğü Koordinasyon Konseyi (PSEK) Başkanı Elias Demetriou'nun geçen yılki kurulda tartışılan taleplerin %15'inin çözüme kavuştuğunu söylediğini aktardı.

Demetriou, Sivil Toplum Kurulunun diyalog ve iş birliği açısından gurur verici bir gelenek olmaya devam ettiğini belirterek, "Yasama yetkisi olarak, vatandaşların örgütlü birimleriyle birlikte daha adil ve dayanıklı bir toplum için çalışırken, kaydedilen ilerlemeyi ve önümüzdeki zorlukları düşünmemiz için paha biçilmez bir fırsat sunuyor" dedi.

Meclis Başkanı, gönüllülük alanının hem yerel hem de küresel düzeyde son yılların değişen toplumsal taleplerine ve benzeri görülmemiş zorluklarına yanıt vererek geliştiğini vurguladı. Demetriou, "Yasalar, savunuculuk ve iş birliği yoluyla, siz gönüllülerin günlük çalışmalarınızda gösterdiğiniz değerleri teşvik etmeye devam edeceğiz" diye ekledi.

Demetriou, PSEK ve Kaza Gönüllülük Koordinasyon Konseylerinin çabalarını övdü ve "Liderlikleri ve koordinasyonları, ülke genelinde gönüllü çabaların harekete geçirilmesinde belirleyici öneme sahiptir" dedi.

Meclis Başkanı, tüm milletvekilleri adına, "toplumun belkemiğini oluşturan" Sivil Toplum ve STÖ'lerin hedeflerini destekleme konusundaki sarsılmaz bağlılığını teyit etti.

Elias Demetriou ise, çeşitli STÖ'lerin temsilcilerinin bugünkü kurulda işlevleri sırasında karşılaştıkları zorlukları ve Sivil Toplumun genel olarak karşılaştığı zorlukları vurgulamak için önerilerini sunacaklarını belirtti. Demetriou, STÖ'lerin istikrarlı ve sürdürülebilir bir destek çerçevesine hakkı olduğunu belirterek, "STÖ'ler ve onları oluşturan insan kaynakları için elverişli bir çalışma ortamı geliştirmek hepimizin sorumluluğudur" dedi.

Demetriou, PSEK tarafından düzenlenen ve Sivil Toplum Kurulu'nun 56 milletvekilinin katıldığı hazırlık toplantısında hazırlanan raporun istişarenin temelini oluşturduğunu belirtti. Demetriou, bu yılki kurul toplantısına devlet organları ve bağımsız hizmetlerin katılmaya davet edildiğini söyledi.

Demetriou, önceki kurulda sunulan 57 öneri ve sorunun yeniden ele alındığını çünkü henüz çözülmediğini belirtti. Örnek olarak, gönüllülük için strateji tasarımı, devlet yardım planlarındaki düzenlemeler, STÖ'ler için ücret muafiyeti ve diğerlerini verdi. Ayrıca, taleplerin %46'sının ilk kez tartışılacak yeni öneriler olduğunu ekledi; bunlar arasında, kırılgan gruplara yönelik STÖ'lerin alt yapı projelerinin tasarımına katılımı ve STÖ'lerin Avrupa fonlarına katılımı yer alıyor.

KHA/ZS/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı