Το Βιβλιοπωλείο Σολώνειον παρουσιάζει τα Ευπώλητα βιβλία της εβδομάδας:

 

 

ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΣΟΛΩΝΕΙΟΝ - ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ ΓΙΑ ΟΛΟΥΣ

Νο.1:-- Φιλοσοφία για όλους

Νικολαϊδου Έλσα

 Εκδ. Μεταίχμιο - €15,35 ΦΙΛΟΣΟΦΙΑ

Περιγραφή

Η φιλοσοφία ανοίγει ορίζοντες. Ο Σωκράτης μας τσίμπησε σαν αλογόμυγα για να ξυπνήσουμε, ο Πλάτωνας μας έβγαλε από το σπήλαιο, ο Αριστοτέλης μας ξενάγησε στη φύση, ο Επίκουρος μας φιλοξένησε στον Κήπο, οι Στωικοί μεγάλωσαν την πατρίδα μας και έγινε ο κόσμος, το σύμπαν. Ολόκληρη η φιλοσοφική παράδοση από τον Σωκράτη έως τον Επίκουρο και τους Στωικούς δεν προσφέρει μόνο λύσεις στα προβλήματά μας, αλλά μας διδάσκει και πώς να ζήσουμε με αυτά.

Από τότε έως σήμερα η Ηθική καλείται να αντιμετωπίσει το "πρόβλημα" του ευ ζην, ένα από τα πιο ουσιώδη για τον άνθρωπο. Οι φιλόσοφοι όλων των σχολών υπήρξαν συνεπείς στη διδασκαλία τους και έζησαν ευτυχισμένα. Το ίδιο μπορούμε και εμείς. Γνωρίζοντας τη φιλοσοφία εκείνων που "έζησαν καλά", για να ζήσουμε "κι εμείς καλύτερα". (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΣΟΛΩΝΕΙΟΝ - ΒΑΛΕ ΤΑ ΟΡΙΑ ΣΟΥ

Νο.2:-- Βάλε τα όρια σου

Glover – Tawwab Nedra

Εκδ.  Διόπτρα – €15,35  ΒΙΒΛΙΑ ΑΥΤΟΒΟΗΘΕΙΑΣ

Περιγραφή

Μην πιέζεσαι άλλο, μίλα για τις ανάγκες σου και νιώσε την ελευθερία να είσαι πραγματικά ο εαυτός σου!

Στη θεωρία όλοι ξέρουμε πως πρέπει να βάζουμε υγιή όρια, για να πετύχουμε ισορροπία ανάμεσα στη δουλειά και στην προσωπική μας ζωή, για να αντιμετωπίσουμε τοξικούς ανθρώπους, για να χτίσουμε σωστές σχέσεις με τους συντρόφους, την οικογένεια, τους φίλους μας.

Αλλά τι ακριβώς σημαίνει «υγιή όρια»; Και πώς μπορούμε να πούμε «όχι» και να εκφράσουμε τις ανάγκες μας χωρίς να πληγώσουμε τους άλλους;

Η θεραπεύτρια και ειδική στις διαπροσωπικές σχέσεις Nedra Glover Tawwab μας βοηθάει να βρούμε απαντήσεις σε αυτό το ζήτημα.

Με κατανόηση και συμπάθεια, προτείνει απλούς αλλά αποτελεσματικούς τρόπους για να βάλουμε υγιή όρια σε κάθε τομέα της ζωής μας.

Οι τεχνικές που προτείνει, βασισμένες στις πιο πρόσφατες έρευνες και στις πιο δοκιμασμένες πρακτικές της γνωστικής συμπεριφορικής θεραπείας (CBT), μας βοηθούν να ορίσουμε και να εκφράσουμε τις ανάγκες μας καθαρά και χωρίς ενοχές, καθώς και να εντοπίσουμε τα βαθύτερα προβλήματα που κρύβονται πίσω από την αλληλεξάρτηση, τα παιχνίδια ισχύος, το άγχος, την κατάθλιψη και πολλά άλλα.

 

 

ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΣΟΛΩΝΕΙΟΝ - ΣΜΥΡΝΗ

Νο.3:-- Σμύρνη –περίκαλλη και χιλιοτραγουδισμένη

Κοροβίνης Θωμάς

Εκδ. Μεταίχμιο - €16,45 ΙΣΤΟΡΙΑ ΕΛΛΑΣ/ΜΙΚΡΑΣΙΑ

Περιγραφή

 Όσοι γνώρισαν τη Σμύρνη από κοντά ευτύχησαν να αποθαυμάσουν τις φυσικές ομορφιές της. Ο πολυταξιδεμένος και ανοιχτόμυαλος Ηρόδοτος έγραφε πως δεν αντίκρισαν τα μάτια του ωραιότερη πόλη. Ο μέγιστος ρήτορας Κικέρων κατέθεσε ότι δεν υπάρχει σημείο της πόλης που ο ταξιδιώτης δεν θα γοητευθεί από κάτι, τοπίο, αρχαιότητες ή ανθρώπους.

Ο Σικελιανός στον πρόλογο του μυθιστορήματος Αιολική γη τον Βενέζη έγραφε: "Είναι η γλυκιά ιωνική ατμόσφαιρα, είναι η κρυφή, χαμένη θαλπωρή της μυστικής του κόσμου σάρκας που απροσδόκητα ξανάρχεται και πάλι σ' επαφή μητριαρχική μαζί μου, είναι η αγνή ιωνική πνοή του ξεχασμένου και νοσταλγημένου από τον ίδιο πολιτισμό". (Από την εισαγωγή του Θωμά Κοροβίνη)

Το βιβλίο είναι μια αντιπροσωπευτική ανθολόγηση κειμένων που γράφτηκαν για τη Σμύρνη από συγγραφείς όλων των εποχών. Παρακολουθεί την πορεία της πόλης μέχρι σήμερα, που η Σμύρνη είναι πλέον ένα σύγχρονο τουρκικό άστυ με ευρωπαϊκό χαρακτήρα, με ενδιάμεσους σταθμούς την περίοδο της μεγάλης της ακμής, με κυρίαρχο το ελληνικό στοιχείο, και την καταστροφή της το 1922. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

 

ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΣΟΛΩΝΕΙΟΝ - Η ΙΕΡΕΙΑ  ΜΕ ΤΟ ΤΑΤΟΥΖ

Νο.4:-- Η Ιέρεια με το τατουάζ

Τραυλού Πασχαλία

Εκδ. Διόπτρα - €18,60 ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Περιγραφή

...Λαγοκοιμήθηκε, και ανάμεσα στον ύπνο και στον ξύπνιο της νόμιζε πως ξεπρόβαλε στο δωμάτιο η παράξενη ελαφίνα που είδαν στον δρόμο τους.

Ένας άγριος άνεμος ανάδευε ξανά το τρίχωμά της, παρότι ο χώρος ήταν κλειστός σαν κονσέρβα.

Κοιτάζονταν ακίνητες. Το χρώμα των ματιών του ζώου είχε την κοβαλτένια απόχρωση των δικών της ματιών.

Όταν όμως η Αίθρα έκανενα το χαϊδέψει, εκείνο αποτραβήχτηκε και πήρε τη μορφή μιας γυναίκας με παράξενα, έγχρωμα τατουάζ.

Η φιγούρα ενός ελαφιού ξεχώριζε ανάμεσά τους...

Έπειτα από τον θάνατο του γιου της, η αρχαιολόγος και συγγραφέας Αίθρα Μπάξερ βυθίζεται στο ποτό και την κατάθλιψη.

Όταν όμως της γίνεται η πρόταση από την ανθρωποαρχαιολόγο Άντριαν Μάγιορ να συμμετέχει σε μια αρχαιολογική αποστολή

στα Αλτάια όρη προκειμένου να αποδειχτεί πως οι Αμαζόνες ήταν πρόσωπα υπαρκτά, αποφασίζει να ενδώσει. Μια κόκκινη κλωστή, ο πίνακας Πληγωμένο ελάφι της Φρίντα Κάλο, το νερό απ’ την πηγή των ελαφιών και το βοτάνι του θανάτου, μαζί με μια πλειάδα ηρώων που αλληλεπιδρούν σε παρόν και παρελθόν με διπλές ταυτότητες, δημιουργούν έναν ισχυρό ιστό μυστηρίου, προσφέροντας ένα απίστευτο ταξίδι στον χρόνο.

 

 

ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΣΟΛΩΝΕΙΟΝ - SAY CAKE

No.5:--Say Cake

Τσαβαλιά Έλενα

Εκδ. Key Books - €24.65 ΖΑΧΑΡΟΠΛΑΣΤΙΚΗ

Περιγραφή

52 νόστιμα και λαχταριστά κέικ, ένα για κάθε εβδομάδα του χρόνου!

Ένα κομμάτι κέικ είναι η χαρά της προσφοράς γι’ αυτόν που το μοιράζεται, η χαρά της ζεστασιάς (ή γλυκύτητας) γι’ αυτόν που το προσφέρει και η χαρά της απόλαυσης γι’ αυτόν που το γεύεται. Ένα κομμάτι κέικ είναι ένα υπέροχο χαμόγελο σ’ έναν φωτογραφικό φακό…

 

 

-----------------------------------------------------------------------------------------------------------------

ΠΑΙΔΙΚΑ ΒΙΒΛΙΑ

 

 

ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΣΟΛΩΝΕΙΟΝ - ΤΟ ΣΚΙΑΧΤΡΟ

Νο.1:-- Το σκιάχτρο

Σολωμού Αιμίλιος

Εκδ. Πατάκης - €6,85 ΠΑΙΔΙΚΗ ΛΟΓΟΤΕΧΝΙΑ

Περιγραφή

Είναι ένα σκιάχτρο. Ένα σκιάχτρο καλοφτιαγμένο στη μέση της ερημιάς. Ένα βράδυ με φεγγάρι θα ξυπνήσει. Θα αποκτήσει ζωή.

Σύντομα θα γνωρίσει τον τόπο γύρω του, το αγόρι, το κορίτσι και τον γεωργό. Θα γίνει φίλος με τον τζίτζικα. Και μαζί θα πάνε στο χωριό, όπου θα συναντήσει κι άλλους ανθρώπους και θα ερωτευτεί ένα κορίτσι.

Μια καλοκαιρινή ιστορία φτιαγμένη με τη μαγεία του φεγγαριού και του μεσημεριανού ήλιο στον κάμπο, τα σταροχώραφα και τα μποστάνια.

Ένα υπέροχο μυθιστόρημα. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

 

ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΣΟΛΩΝΕΙΟΝ - ΜΙΑ ΣΤΑΛΑ ΘΑΡΡΟΣ

Νο.2:-- Μια στάλα θάρρος

Κίνεαρ Νίκολας

Εκδ. Μεταίχμιο - €14,25 ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ

Περιγραφή

Μπορεί ένα κουνέλι που δεν τολμάει να βγει από το σπίτι του να δείξει μια στάλα θάρρος;

Ο Λόγκαν ξεκινάει για την πρώτη του περιπέτεια, και δεν είναι καθόλου ενθουσιασμένος γι' αυτό. Έξω όμως τον περιμένει ένας εκπληκτικός κόσμος, αρκεί να βρει το κουράγιο να τον ανακαλύψει...

Μια αστεία αλλά και ενθαρρυντική ιστορία, που δείχνει ότι όλοι είμαστε πολύ πιο γενναίοι απ' όσο νομίζουμε. (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

 

ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΣΟΛΩΝΕΙΟΝ - ΜΑΜΑ

Νο.3:-- Μαμά

Συλλογικό

Εκδ. Φουρφούρι  - €23,65 ΠΑΙΔΙΚΑ ΕΙΚΟΝΟΓΡΑΦΗΜΕΝΑ

Περιγραφή

Μαμά.

Μια μοναδική λέξη, μια παγκόσμια λέξη.

Μια λέξη συνώνυμη με την αγάπη, την τρυφερότητα, την ανάγκη, την ελπίδα, αλλά και μερικές φορές με την έλλειψη και την απουσία.

Υπάρχουν στον κόσμο τόσο πολλές μητέρες, τόσο διαφορετικές, καθεμία για ένα παιδί που γεννιέται.

Όταν μια μαμά κρατάει στην αγκαλιά της το μωρό της, η εικόνα είναι πάντα η ίδια.

Μια υπέροχη συλλογή πορτρέτων αφιερωμένη στη μία και μοναδική... μαμά! (Από την παρουσίαση στο οπισθόφυλλο του βιβλίου)

 

 

------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

SOLONION BOOKSHOP PRESENTS THE WEEK`S BEST SELLERS:

 

 

ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΣΟΛΩΝΕΙΟΝ - HANYA YANAGIHARA

Νο.1:-- To Paradise

Yanagihara Hanya

Pub. Pan Macmillan - €23.70 FICTION

Decription:

The fragile young scion of a distinguished family resists betrothal to a worthy suitor, drawn to a charming music teacher of no means. In a 1993 Manhattan besieged by the AIDS epidemic, a young Hawaiian man lives with his much older, wealthier partner, hiding his troubled childhood and the fate of his father. And in 2093, in a world riven by plagues and governed by totalitarian rule, a powerful scientists damaged granddaughter tries to navigate life without him and solve the mystery of her husband’s disappearances. These three sections are joined in an enthralling and ingenious symphony, as recurring notes and themes deepen and enrich one another: A townhouse in Washington Square Park in Greenwich Village; illness, and treatments that come at a terrible cost; wealth and squalor; the weak and the strong; race; the definition of family, and of nationhood; the dangerous righteousness of the powerful, and of revolutionaries; the longing to find a place in an earthly paradise, and the gradual realization that it can’t exist.

What unites not just the characters, but these Americas, are their reckonings with the qualities that make us human: Fear. Love. Shame.

 

 

ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΣΟΛΩΝΕΙΟΝ - BRIEF ANSWERS TO THE BIG QUESTIONS

Νο.2:-- Brief Answers to the Big Questions

Hawking Stephen

Pub. John Murray - €15.80 SCIENCE

Decription:

THE NO.1 SUNDAY TIMES BESTSELLER'A beautiful little book by a brilliant mind' DAILY TELEGRAPH 'Effortlessly instructive, absorbing, up to the minute and - where it matters - witty' GUARDIAN The world-famous cosmologist and #1 bestselling author of A Brief History of Time leaves us with his final thoughts on the universe's biggest questions in this brilliant posthumous work. Is there a God? How did it all begin? Can we predict the future? What is inside a black hole? Is there other intelligent life in the universe? Will artificial intelligence outsmart us? How do we shape the future? Will we survive on Earth? Should we colonise space? Is time travel possible? Throughout his extraordinary career, Stephen Hawking expanded our understanding of the universe and unravelled some of its greatest mysteries. But even as his theoretical work on black holes, imaginary time and multiple histories took his mind to the furthest reaches of space, Hawking always believed that science could also be used to fix the problems on our planet.

And now, as we face potentially catastrophic changes here on Earth - from climate change to dwindling natural resources to the threat of artificial super-intelligence - Stephen Hawking turns his attention to the most urgent issues for humankind. Wide-ranging, intellectually stimulating, passionately argued, and infused with his characteristic humour, Brief Answers to the Big Questions, the final book from one of the greatest minds in history, is a personal view on the challenges we face as a human race, and where we, as a planet, are heading next. A percentage of all royalties will go to charity.

 

 

ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΣΟΛΩΝΕΙΟΝ - EMOTIONAL

Νο.3:-- Emotional

Mlodinow Leonard

Pub. Penguin -€23.70 PSYCHOLOGY

Decription:

You make hundreds of decisions every day, from what to eat for breakfast to how to influence people, and not one of them could be made without the essential component of emotion. It has long been held that thinking and feeling are separate and opposing forces in our behaviour. But as best-selling author Leonard Mlodinow tells us, extraordinary advances in psychology and neuroscience have proven that emotions are as critical to our well-being as thinking.

How can you connect better with others? How can you improve your relationship to frustration, fear, and anxiety? What can you do to live a happier life? The answers lie in understanding emotions.

Taking us on a journey from the labs of pioneering scientists to real-world scenarios that have flirted with disaster, Mlodinow shows us how our emotions help, why they sometimes hurt, and what we can make of the difference.

Cutting-edge research and deep insights into our evolution, biology, and neuroscience promise to help us understand our emotions better and maximize their benefits. Told with characteristic clarity and fascinating stories, Mlodinow's exploration of the new science of feelings is an essential guide to making the most of one of nature's greatest gifts to us.

 

 

ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΣΟΛΩΝΕΙΟΝ - THE TRICK

Νο.4:-- The trick – Why some people can make money and other people can’t Leith William

 Pub. Bloomsbury €15.80 BUSINESS

Decription:

It is this dilemma that sets William Leith off on an adventure into the bizarre, morally dubious, yet highly desirable world of the mega-rich. He spends a day with the real-life Wolf of Wall Street who, not content with his hundreds of millions, devised a fraud so he could make hundreds of millions more. He visits a Baroque mansion where a Russian half-billionaire lives alone with his butler.

He tours the estate of Felix Dennis, the maverick tycoon who commissioned an avenue of statues to tell the story of his life. He flies to private islands on private jets, meets private men in private clubs, experiencing the dizzy highs of a life without limits - but all it does is give him crippling anxiety. Throughout it all he asks himself: what makes these people wealthy? And how come I'm not?

 

 

ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΣΟΛΩΝΕΙΟΝ - HOCHITL GONZALEZ

Νο.5:-- Olga dies dreaming

Gonzalez Xochitl

Pub. Little Brown – €22.10 FICTION

Decription:

'Deeply satisfying and nuanced . . .

a tender exploration of love in its many forms' Observer 'Gonzalez couples engrossing political intrigue with engagingly flawed characters you can't help but root for' Mail on Sunday It's 2017, and Olga and her brother, Pedro 'Prieto' Acevedo, are bold-faced names in their hometown of New York. Prieto is a popular congressman representing their gentrifying, Latinx neighborhood in Brooklyn, while Olga is the tony wedding planner for Manhattan's power brokers. Despite their alluring public lives, behind closed doors things are far less rosy.

Sure, Olga can orchestrate the love stories of the one percent, but she can't seem to find her own . . .

until she meets Matteo, who forces her to confront the effects of long-held family secrets. Twenty-seven years ago, their mother, Blanca, a Young Lord-turned-radical, abandoned her children to advance a militant political cause, leaving them to be raised by their grandmother. Now, with the winds of hurricane season, Blanca has come barreling back into their lives.

___________________________________________________________________

Children`s Books

 

 

ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΣΟΛΩΝΕΙΟΝ - THE LAST BEAR

Νο.1:-- The Last Bear

Gold Hannah

Pub. Harpercollins - €12.65 CHILDREN FICTION

Decription:

Imagine making friends with a polar bear... The Last Bear is perfect for readers of 8+, beautifully illustrated throughout by Levi Pinfold - winner of the Kate Greenaway Medal and illustrator of Harry Potter 20th anniversary edition covers.

WINNER OF THE 2022 BLUE PETER BOOK AWARDWINNER OF THE 2022 WATERSTONES CHILDREN'S BOOK PRIZESHORTLISTED FOR CHILDREN'S FICTION BOOK OF THE YEAR AT THE BRITISH BOOK AWARDS 2022 "This is an important first novel, important for us, for polar bears, for the planet.

It is deeply moving, beautifully told, quite unforgettable." Michael Morpurgo. There are no polar bears left on Bear Island. At least, that's what April's father tells her when his scientific research takes them to this remote Arctic outpost for six months.

But one endless summer night, April meets one. He is starving, lonely and a long way from home. Determined to save him, April begins the most important journey of her life...

This moving story will win the hearts of children the world over and show them that no one is too young or insignificant to make a difference. The Last Bear is a celebration of the love between a child and an animal, a battle cry for our world and an irresistible adventure with a heart as big as a bear's. 'A dazzling debut .

 

 

ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΣΟΛΩΝΕΙΟΝ - SOMETHING FABULOUS

Νο.2:-- Something Fabulous

Hall Alexis

Pub. Amazon Publishing - €14.20 TEEN FICTION

Decription:

Valentine Layton, the Duke of Malvern, has twin problems: literally.

It was always his father’s hope that Valentine would marry Miss Arabella Tarleton. But, unfortunately, too many novels at an impressionable age have caused her to grow up…romantic. So romantic that a marriage of convenience will not do and after Valentine’s proposal she flees into the night determined never to set eyes on him again.

Arabella’s twin brother, Mr. Bonaventure “Bonny” Tarleton, has also grown up…romantic. And fully expects Valentine to ride out after Arabella and prove to her that he’s not the cold-hearted cad he seems to be.

Despite copious misgivings, Valentine finds himself on a pell-mell chase to Dover with Bonny by his side. Bonny is unreasonable, overdramatic, annoying, and…beautiful? And being with him makes Valentine question everything he thought he knew. About himself. About love. Even about which Tarleton he should be pursuing.

 

 

ΕΥΠΩΛΗΤΑ ΒΙΒΛΙΑ - ΣΟΛΩΝΕΙΟΝ - THE CARYPARAS

Νο.3:-- The Capybaras

Soderguit Alfredo

Pub. Greyston Books - €22.10 PICTURE BOOK

Decription:

Named a Best Book of the Year by Kirkus and the New York Public Library "Purely exquisite."-Kirkus (Starred) For kids ages 4-8, a charming and hilarious tale about capybaras: the beloved animal sensation capturing children's hearts! Hens and their chicks love their warm, snug home. Life is simple and comfortable in the chicken coop, where everyone knows their place and worries are far away. Until one day, when the capybaras appear.

To the hens, the capybaras are too big, too wet, and too hairy. They don't even follow the rules! But its hunting season, and the capybaras need somewhere safe to hide. Can the hens learn to get along with their unexpected guests? This delightful story shares the importance of opening our hearts to each other, no matter our differences, and the marvellous surprises that can happen along the way.