Hükûmet Sözcüsü Konstantinos Letymbiotis, bugün (12.03.2024) yaptığı açıklamada, Gazze'deki sivil halka gönderilen insanî yardımın artırılması amacıyla Amalthea Operasyonu'nun devam edeceğini ve yoğunlaştırılacağını söyledi.

"Yunan mitolojisinde Amalthea'nın, trophos'un hayat vermesi gibi, deniz koridoru da bir hayat ipliğidir. Yolculuk daha yeni başladı!” diyen Sözcü, Gazze'ye yardım taşıyan geminin bugün yola çıktığını belirtti. Sözcü, bugünkü deneme seferinin Kıbrıs Cumhuriyeti'nin "insanî yardım deniz koridoru" için Amalthea Planı mekanizmalarını etkin bir şekilde faaliyete geçirdiğini ve esasen bu çok önemli girişimin uygulanmasının başlangıcı olduğunu kaydetti.

Kıbrıs'ın bölgedeki AB üye devleti olarak, mevcut insanî krizin başlangıcından bu yana, uluslararası insanî hukuk temelinde ve ahlakî yükümlülüklerine uygun olarak, coğrafi yakınlığı, doğrudan ilgili tüm taraflarla mükemmel düzeydeki ilişkileri ve güvenilirliğine dayanan bir deniz koridoru inisiyatifi aldığını hatırlattı.

"Ülkemiz mevcut ve gelecekteki yardım geçiş güzergâhlarını tamamlamak üzere uluslararası toplumun hizmetine ilave bir araç sunmuş ve uygulamaya koymuştur; bu aracın tam olarak uygulanması, uygun su yolu araçlarının sağlanması ve insanî yardımın Gazze'ye güvenli bir şekilde indirilmesi/dağıtılması konularında bölgesel ve uluslararası aktörlerin sinerjisine ihtiyaç duyuluyor."

Sözcü, bugünkü pilot seferin Amalthea Planı'nın mekanizmalarını etkin bir şekilde işler hâle getirdiğini ve hazırlık aşamasında deniz koridorunun tam operasyonel sistematize edilmesi aşamasını kolaylaştıracağını aktardı.

"Katkıda bulunmak isteyen ortaklarımızla düzenli bir şekilde istişare ederek çabalarımızı sürdüreceğiz. Zaten Avrupa Komisyonu Başkanı, Avrupa Parlamentosu kürsüsünden yaptığı açılış konuşmasında, girişimin başlatılmasını memnuniyetle karşıladığını belirtti. Cumhurbaşkanı Christodoulides ve Kıbrıs'ın inisiyatif alan liderliğini överken, Birleşik Arap Emirlikleri, Amerika Birleşik Devletleri, Birleşik Krallık gibi diğer ülkelerle ortaklaşa gösterilen çabalara da atıfta bulundu."

Sözcü, "Gazze'deki sivil halka yönelik insanî yardımın arttırılması için çabalarımız devam edecek ve yoğunlaşacak. Tıpkı Yunan mitolojisindeki Amalthea'nın yaşam vermesi gibi, deniz koridoru da bir yaşam ipliği gibidir. Yolculuk daha yeni başladı!" dedi.

Yunanistan'ın bu girişime katılıp katılmadığı sorusuna Sözcü, Yunanistan'ın 8 Mart'ta yayımlanan Ortak Deklarasyona katılan ülkelerden biri olduğunu söyledi.

Avrupa Komisyonu Başkanı'nın referansının yanı sıra 8 Mart tarihli Ortak Deklarasyona da atıfta bulunan Sözcü, "Yunanistan bu girişimi destekleyen ülkeler arasında yer alıyor. Amacımız, bu çok önemli girişime diğer ülkelerle sürekli temas halinde olarak katkıda bulunabilmeleri ve yardımcı olabilmeleri için iletişimde olmaktır" dedi.

Hükûmetin gemi planlarıyla ilgili olarak bazı kişilerin dışarıda bırakıldığını düşünüp düşünmediği sorusuna Sözcü şu yanıtı verdi: "Hükûmet, inisiyatif aldığı ilk andan itibaren somut bir plan hazırladı ve bu planı uluslararası forumlara ve Avrupa Konseyi'ne sundu. Kıbrıs dışında ve maalesef Kıbrıs içinde de bazı kişileri ikna etmek bizim açımızdan çok çaba ve azim gerektirdi. Bugün duyurduğumuz şey, Gazze Şeridi'ndeki sivillere hayat veren önemli bir girişim.”

Letymbiotis, "bu tür girişimlerin ülkemizin bölgedeki rolünü daha da arttırdığına, ülkemizin doğru planlama ve uygun girişimlerde bulunarak neler başarabileceğini gösterdiğine ve toplum tarafından değerlendirileceğine inanıyoruz" dedi.

Ayrıca, İsrail'in Kıbrıs'ta bir liman satın almakla ilgilendiği yönündeki haber hakkında yorum yapması istenen Sözcü, bu iddianın asılsız olduğunu ve haberin doğru olmadığını söyledi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı