AB Konseyi Sonuç Bildirgesinde, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Amalthea Girişimi memnuniyetle karşılanırken, Gazze'ye insanî yardım ulaştırılabilmesi için ilâve geçişlere ihtiyaç duyulduğuna dikkat çekildi.

27 AB lideri Ukrayna, güvenlik ve savunma, Orta Doğu, genişleme ve reformlar, göç, hazırlık ve kriz müdahalesi ve Avrupa Sömestri konularında kararlar aldı. Liderler ayrıca BM Genel Sekreteri António Guterres ile öğle yemeğinde bir araya geldiler.

Sonuç Bildirgesinde AB Konseyi, diğer hususların yanı sıra, "sürdürülebilir bir ateşkese, tüm rehinelerin koşulsuz olarak serbest bırakılmasına ve insani yardım sağlanmasına yol açacak acil bir insani duraklama" çağrısında bulundu.

Sonuç Bildirgesinde;

ayrıca "Amalthea Girişiminin Kıbrıs'tan Gazze'ye acil yardım için bir deniz yolu açmasını memnuniyetle" karşılandı; bu girişimin, ihtiyaç duyulan miktarların ulaştırılmasında ana yol olmaya devam eden kara yollarını tamamlayıcı nitelikte olduğu belirtildi. Diğer yandan, ilâve geçişlere ihtiyaç duyulduğu da not edildi.

Perşembe günü Kıbrıs'ta, Gazze'ye deniz yoluyla ilâve insanî yardım ulaştırılmasını amaçlayan "Amalthea Planı"nı hızlandırmak üzere 35'ten fazla ülke ve çeşitli uluslararası kuruluşların katılımıyla teknik görüşmelerin yapıldığı bir üst düzey yetkililer toplantısı düzenlendi.

İlk gemi, World Central Kitchen ve Open Arms kuruluşunun ortak girişimiyle, Birleşik Arap Emirlikleri ve Ürdün ile iş birliği içinde Gazze'ye yaklaşık 200 ton gıda ulaştırdı. Yetkililer, yaklaşık 500 ton yardım taşıyan ikinci bir geminin de hava koşulları elverdiğinde Larnaka Limanı’ndan Gazze'ye doğru yola çıkacağını açıkladı.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı