Çarşamba günü öğleden sonra Avrupa Konseyi toplantısı çerçevesinde açıklamada bulunan Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, 2 Mayıs Perşembe günü Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen ile Lübnan'a resmî bir ziyaret gerçekleştireceğini duyurdu. Zirvenin ilk gününde Orta Doğu'daki durum ve AB - Türkiye ilişkileri üzerine stratejik bir tartışma planlanmıştı.

Lübnan konusunda Cumhurbaşkanı Christodoulides, ülkedeki durumun ve yardım ihtiyacının Orta Doğu'daki durum bağlamında ele alınacağını belirtirken, Kıbrıs'ın diğer üye ülkelerle istişareler yaparak Suriye'nin belirli bölgelerinde güvenli bölgelerin yeniden değerlendirilmesi konusunu gündeme getireceğini söyledi.

AB- Türkiye ilişkilerine gelince, Cumhurbaşkanı bu tartışmanın Kıbrıs'ın uzun süredir takip ettiği bir konu olduğunu ve BM Genel Sekreteri'nin Kıbrıs'ın yeniden birleşme görüşmelerini yeniden başlatma çabalarının zamanlamasının önemli olduğunu belirtti.

Cumhurbaşkanı, tüm liderlerin Kıbrıs sorununda ilerleme kaydetmenin AB-Türkiye ilişkileri açısından ne kadar önemli olduğunu anladığını vurgulayarak, Türkiye'ye olumlu bir mesaj göndermeyi amaçladıklarını ancak ilerlemenin Türkiye'nin müzakere masasındaki tutumuna bağlı olduğunu vurguladı.

 

Orta Doğu ve Lübnan

--------

 

Orta Doğu hakkında konuşan Cumhurbaşkanı, durumun sadece komşu ülkeleri değil, Kıbrıs Cumhuriyeti'ni ve tüm Avrupa Birliği'ni etkilediğini ve daha da kötüleşmemesi umudunu dile getirdi. Ayrıca Lübnan'ın desteklenmesi ihtiyacının da ele alınacağını belirtti.

Cumhurbaşkanı, Komisyon Başkanı'nın 2 Mayıs'ta Lübnan'ı birlikte ziyaret edeceklerini söyledi. Ayrıca, Orta Doğu'daki durumun sonuçlarını tartışırken göç konusuna da değinilmesi gerektiğini söyledi. Kıbrıs'ın diğer üye ülkelerle birlikte Suriye içinde belirli bölgelerin güvenli bölge olarak yeniden değerlendirilmesi tartışmasını başlatmak üzere konuyu gündeme getireceğini ekledi.

Lübnan için kapsamlı bir destek paketinin görüşülüp görüşülmediği konusunda Cumhurbaşkanı Christodoulides, bunun Von der Leyen ile Atina'daki son görüşmeleri sırasında ele alındığını ve daha sonra Lübnan'a giderek ülke hükûmetini bilgilendirdiğini söyledi.

Cuma günü Fransa Cumhurbaşkanı'nın Lübnan Başbakanı ve ülkenin silahlı kuvvetleri başkanını Paris'te ağırlayacağını ve bu sorunlarla baş etmek üzere Avrupa Birliği tarafından bilinçli bir çaba gösterildiğini kaydeden Cumhurbaşkanı, bu görüşmenin Suriye'de bazı bölgelerin gerçeklere dayalı olarak güvenli bölge olarak tanımlanması tartışmasının başlatılması ihtiyacı ile doğrudan bağlantılı olduğunu tekrarladı.

Devam eden Orta Doğu tartışmaları ve AB'nin tüm taraflara yaptığı itidal çağrısı hakkında daha geniş bir yorum yapan Cumhurbaşkanı, bu konuda farklı yaklaşımlara sahip olamayacaklarını vurguladı.

Özellikle Orta Doğu konusunda, krizi daha da tırmandıracak her türlü eylemden kaçınılması ve müzakere sürecinin yeniden başlatılması için bir yol bulunması gerektiğini vurgulayan Cumhurbaşkanı, son olarak, Gazze Şeridi'ndeki insanî ihtiyaçlarla ilgili olarak, ABD Hükûmetinin Gazze'deki çalışmalarının tamamlanmasıyla birlikte Kıbrıs Cumhuriyeti'nin insanî yardım sağlama girişiminin yeniden başlayacağı umudunu dile getirdi.

AB - Türkiye ilişkileri

--------------------

 

Cumhurbaşkanı Christodoulides, AB ile Türkiye arasındaki ilişkilere de değinerek, liderlerin "nihayet Avrupa Birliği'nin Türkiye ile ilişkileri konusunda stratejik bir görüşme yapacak olmalarını, özellikle önemli" bulduğunu söyledi.

"Bu, uzun zamandır arzuladığımız bir şeydi" diyen Cumhurbaşkanı Christodoulides, "BM Genel Sekreteri'nin görüşmeleri yeniden başlatma çabalarının dikkate alındığında, zamanlamanın önemli olduğunu" sözlerine ekledi.

"Kıbrıs sorunu, AB-Türkiye ilişkilerinin ilerlemesiyle bağlantılıdır" diyerek sözlerini sürdüren Cumhurbaşkanı, "görüşmeler yoluyla, bizim olumlu duruşumuz da dâhil olmak üzere, Avrupa Birliği'nin üye ülkeler nezdindeki olumlu duruşunun aktarılacağı" umudunu dile getirdi.

"Kıbrıs sorununa ve müzakerelerin yeniden başlaması konusuna özel bir atıfta bulunulması, gelişimin sadece Kıbrıs sorunundaki ilerlemeye bağlı olan olumlu bir duruş ve taslaktan memnuniyet duyuyorum" diyen Cumhurbaşkanı, BM Genel Sekreteri'nin Kişisel Temsilcisi María Angela Holguín Cuéllar'ın atanmasının ardından "hareketlilik olduğunu" ve Holguín'in Brüksel'in yanı sıra AB ülkelerini de ziyaret edeceğini ve ardından Kıbrıs'a geleceğini söyledi. Cumhurbaşkanı Christodoulides, "Kendisiyle iki görüşme planladık bile" diye ekledi.

AB'nin geri kalan ülkelerinin AB-Türkiye ilişkilerinin Kıbrıs sorunuyla ilişkilendirilmesi gerektiği konusunda hemfikir olup olmadıkları sorusunu yanıtlayan Cumhurbaşkanı Christodoulides, "yapılan tartışmalardan herkesin AB-Türkiye ilişkilerinin ilerleyebilmesi için Kıbrıs sorununda ilerleme kaydedilmesinin önemini anladığını" söyledi.

Sonuçlara ilişkin tartışmaların "devlet başkanlarının önüne gelecek olan üçüncü ya da dördüncü taslak üzerinde yapıldığını ve olumlu bir sonuca ulaşmak için mümkün olan her şeyin yapılacağını" kaydeden Cumhurbaşkanı, Türkiye istese de istemese de AB-Türkiye ilişkileri Kıbrıs sorunundan da geçmektedir" diye vurguladı.  Cumhurbaşkanı, "Baştan beri tekrarladığım gibi, ilerlemesi Türkiye'nin müzakere masasındaki tutumuna bağlı olan olumlu bir mesaj vermek için buradayız" dedi.

KHA/YK/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı