Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, göç konusunda görüşmeler yapmak üzere Kıbrıs Cumhuriyeti Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ile ziyaret ettiği Beyrut'ta, perşembe günü Lübnan için 1 milyar avroluk bir destek paketi açıkladı.

 

Lübnan Başbakanı Najib Mikati ve Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides ile gerçekleştirdiği üçlü görüşmenin ardından bir açıklama yapan von der Leyen, Lübnan'ın ekonomik ve siyasî açıdan nasıl güçlendirilebileceği ve ülkede istikrarın nasıl sağlanabileceği konularını ele aldıklarını belirtti.

 

Von der Leyen, Lübnan ve halkının AB'nin sürekli desteğine güvenebileceğini ifade ederek, bu nedenle Lübnan için 2027 yılına kadar 1 milyar avroluk bir paket açıklamaktan "memnuniyet duyduğunu" söyledi. 

 

Cumhurbaşkanı Christodoulides ise yaptığı konuşmada mevcut durumun sürdürülemez olduğunu ve Lübnan'a barış, istikrar ve refahın "ancak hepimiz taahhütlerimizi yerine getirirsek" geleceğini vurguladı.

 

Mikati, Lübnan'ın Suriyeli mülteciler için "alternatif bir vatan" hâline gelmesini istemediğini belirterek AB'yi bu konuya "acil" ve "radikal" bir çözüm bulmaya çağırdı.

 

Von der Leyen, Lübnan'ın hem kendi içinde hem de bölgedeki gerilim ve savaş nedeniyle önemli zorluklarla karşı karşıya olduğunu özellikle belirtti.

 

Lübnan'a yönelik 1 milyar avroluk malî paketin bu yıldan 2027 yılına kadar kullanılabileceğini söyledi. Von der Leyen, "Lübnan'daki insanlar için eğitim, sosyal koruma ve sağlık gibi temel hizmetleri güçlendirerek Lübnan'ın sosyo-ekonomik istikrarına katkıda bulunmak istiyoruz" dedi.

 

Lübnan'ın göçü yönetmesine yardımcı olmak için "Avrupa'ya giden yasal kanalları açık tutmaya ve Lübnan'daki mültecileri AB'ye yerleştirmeye kararlıyız" dedi. Aynı zamanda, "yasa dışı göçün önlenmesi ve göçmen kaçakçılığıyla mücadele konusunda iyi iş birliğinize güveniyoruz" diye ekledi.

 

Ayrıca, Lübnan'ın Suriyeli mültecilere ve diğer yerinden edilmiş kişilere ev sahipliği yaparken karşılaştığı zorlukları anladıklarını ve ev sahibi toplumların ve Suriyeli mültecilerin refahının sağlanmasının hayati önem taşıdığını söyledi. AB'nin 2011 yılından bu yana Lübnan'ı sadece Suriyeli mülteciler için değil aynı zamanda ev sahibi toplumlar için de 2,6 milyar avro ile desteklediğini belirterek "sizi desteklemeye devam edeceğiz" teminatını verdi.

 

Von der Leyen ayrıca, ekonomik, malî ve bankacılık reformları konusunda ilerleme kaydeden Lübnan'a AB'nin eşlik edeceğini söyledi. Bu reformların ülkenin genel ekonomik durumunun uzun vadede iyileştirilmesi için elzem olduğunu belirtti.

 

"Bu, iş ortamının ve bankacılık sektörünün uluslararası toplumun güvenini yeniden kazanmasına ve sonuç olarak özel sektör yatırımlarına izin verecektir" diyen von der Leyen, Lübnan'ın işletmelerine ve vatandaşlarına fırsatlar sağlamak için olumlu bir ekonomik ivmeye ihtiyacı olduğunu sözlerine ekledi.

 

 

 

AB'den Lübnan için güvenlik ve istikrar mesajı

 

--------------------------

 

 

 

Avrupa Komisyonu Başkanı Ursula von der Leyen, güvenlik ve istikrarın yatırım için elzem olduğunu vurguladı. "Lübnan Silahlı Kuvvetleri ve diğer güvenlik güçlerini, özellikle sınır yönetimi için ekipman ve eğitim sağlayarak destekleyeceğiz" dedi. Ayrıca, Lübnan'ın Frontex ile özellikle bilgi paylaşımı ve durumsal farkındalık için bir çalışma anlaşması yapmasının "çok faydalı olacağını" sözlerine ekledi.

 

Von der Leyen, AB yardımlarının nasıl daha etkin hâle getirilebileceğine de bakacaklarını ve aynı zamanda Suriye'deki insanî yardım ve erken toparlanma programları için uluslararası toplumun desteğinin güçlendirilmesi gerektiğini söyledi.

 

Son olarak Gazze'deki çatışmaya ve bunun Lübnan üzerindeki etkisine değinen von der Leyen, AB'nin ateşkesin sağlanması, tüm rehinelerin serbest bırakılması ve iki devletli bir çözüme yönelik bir barış sürecinin başlatılması yönündeki tüm çabaları tam olarak desteklediğini belirtti.

 

Cumhurbaşkanı Nikos Christodoulides, "Güney Lübnan'daki istikrarsız durumdan derin endişe duyuyoruz" diyerek BM Güvenlik Konseyi'nin 1701 Sayılı Kararı’nın uygulanması çağrısında bulundu.

 

Christodoulides, "bu tarihi günün" bir parçası olmaktan "onur duyduğunu" söyledi.

 

Cumhurbaşkanı "bugün açıklanan bu paketin Lübnanlı yetkililerin kara ve deniz sınırlarının kontrolü, vatandaşların güvenliğinin sağlanması, insan kaçakçılığıyla mücadele ve terörle mücadelenin sürdürülmesi gibi çeşitli zorlukların üstesinden gelme kapasitelerinin güçlendirilmesine yardımcı olacağından eminim" dedi.

Paket, diğer hususların yanı sıra, Lübnan halkı, Lübnan Silahlı Kuvvetleri, Lübnan güvenliği, kaçakçılıkla mücadele faaliyetleri, sınır kontrolü ve yönetimi, Lübnan ekonomisine destek ve daha fazlası için çeşitli programlar geliştirmek üzere yardım içeriyor.

 

Von der Leyen'in Lübnan'ı ziyaret eden ilk Avrupa Komisyonu Başkanı olması dolayısıyla bu ziyaretin ve yapılan açıklamaların sadece içerik açısından değil aynı zamanda sembolizm açısından da çok önemli olduğunu belirtti. "AB, aktif bir şekilde Lübnan'ın yanında olduğunu ve olmaya devam edeceğini açıkça ifade etmektedir" diyen Cumhurbaşkanı Christodoulides, "Bugün Lübnan'ı daha güçlü kılmak için önemli bir adım atıyoruz. Aynı zamanda AB ve Lübnan arasındaki bağı daha da güçlendirmek için önemli bir adım atıyoruz, böylece ortak zorlukları daha iyi ele alabiliriz" dedi.

Cumhurbaşkanı,  Kıbrıs'ın ve şahsen kendisinin "AB-Lübnan ilişkilerinin daha da güçlendirilmesi için en güçlü savunuculardan biri olduğunu ve bugün bunun önemli ölçüde ilerlemesinden büyük memnuniyet duyduğunu" kaydetti.

 

Suriye'de uzun süredir devam eden çatışmanın Lübnan ve halkı üzerinde giderek artan olumsuz bir etki yarattığını ve uzun süredir devam eden bu sorunun etkili, kararlı ve kapsamlı bir şekilde ele alınması gerektiğini söyleyen Cumhurbaşkanı  "Gönüllü geri dönüşler ve ötesi konusunu ele alırken ortaklarımız ve UNHCR ile daha yakın ve çok daha büyük ölçüde çalışmamız gerekiyor" dedi. Cumhurbaşkanı, Suriye'nin belirli bölgelerindeki durumun incelenmesi gerektiğini de sözlerine ekledi.

 

Ayrıca, "mevcut statükonun sürdürülemez olduğunu ve Lübnan'da barış, istikrar ve refahın ancak hepimiz taahhütlerimizi yerine getirirsek sağlanacağını kabul etmek önemlidir" diyen Cumhurbaşkanı, bu bağlamda, AB-Lübnan ortaklığının önceliklerini tamamlamak, Lübnan ile Frontex arasında operasyonel ve teknik düzeyde iş birliğini kolaylaştırmak, IMF tarafından talep edilen gerekli ve kapsamlı reformları uygulamak ve ayrıca hesap verebilirlik konularını ele almak üzere görüşmelerin yeniden başlatılması için aktif olarak angaje olmanın önemini vurguladı.

 

"Daha da önemlisi" diyen Christodoulides, Kıbrıs'ın Lübnan'ın yeni cumhurbaşkanını seçme çabalarını desteklemeye devam edeceğini, "bu gelişmenin büyük bir siyasi ve sembolik değişim ve ilerleme mesajını temsil edeceğini" söyledi.

 

Cumhurbaşkanı Christodoulides Lübnan'ın üzerine düşeni yapacağına olan inancını dile getirerek AB'nin de üzerine düşeni yapacağını kaydetti.

 

Lübnan Ulusal Haber Ajansına (NNA) göre Lübnan'ın geçici Başbakanı Najib Mikati de yaptığı konuşmada, diğer hususların yanı sıra, ülkenin Suriyeli yerinden edilmiş kişiler için "alternatif bir vatan" hâline gelmesini istemediğini belirterek AB'yi bu konuya acil ve köklü bir çözüm bulmaya çağırdı.

 

Mikati görüşmenin "verimli" geçtiğini ve başta Kıbrıs olmak üzere Lübnan ile AB ülkeleri arasındaki ikili ilişkilerin yanı sıra bölgedeki ve Gazze'deki durumun ve "İsrail saldırılarının" ele alındığını söyledi.

 

Toplantının büyük bir bölümünü Lübnan topraklarında bulunan Suriyeli yerlerinden edilmiş kişiler konusuna ayırdıklarını ve Lübnan, Kıbrıs ve AB arasında bu konuyu ve bunun Lübnan'la sınırlı kalmayıp Avrupa'ya ulaşacak doğrudan ve dolaylı sonuçlarını ele almak için iş birliği yaptıklarını söyledi.

 

"Lübnan'ın güvenliğinin aynı zamanda Avrupa'nın güvenliği olduğuna ve bunun tersinin de geçerli olduğuna inanıyoruz. Bu meselenin çözümüne yönelik ciddî ve yapıcı iş birliği istikrara giden yolda gerçek bir atlama taşıdır" diyen Mikati ayrıca AB'yi, ülkelerinde yerlerinden edilmiş insanlara yardım sunarak onları evlerine dönmeye teşvik etmeye çağırdı.

 

Mikati ayrıca AB'ye ve dünyaya, Filistin halkına karşı devam eden saldırganlığını durdurması, Filistin davasına nihai, kapsamlı ve adil bir çözüm bulması ve Güney Lübnan'a yönelik saldırganlığını durdurması için İsrail'e baskı yapmaları çağrısında bulundu.

 

KHA/EA/NST/MHY/2024

 

Kıbrıs Haber Ajansı