Kıbrıs için adalet davasını savunan babası Paul Sarbanes'in çalışmalarını sürdüren Yunan asıllı Amerikalı kongre üyesi John Sarbanes, Washington DC'de düzenlenen yıllık PSEKA Konferansı marjında ödüllendirildi.

Kongre'de Yunan ulusal meselelerinin savunucusu olan Paul Sarbanes, 1977'ye kadar milletvekili olarak kaldı ve John Brademas ile Kıbrıs'a yönelik ve 1974'teki Kıbrıs işgalinin ardından Türkiye'ye silah ambargosu uygulanmasına yönelik kampanyaya öncülük etti. 1977'den, emekli olduğu 2007 yılına kadar Maryland'i beş dönem temsil eden Senatör seçildi.

PSEKA, 17 yıldır Kongre'de Yunanistan sorunlarını babasıyla aynı şevkle savunmaya devam eden ve şu anda siyasetten emekli olan John Sarbanes'i onurlandırdı.

Ödül John Sarbanis'e Dışişleri Bakanı Constantinos Kombos tarafından verildi.

Dışişleri Bakanı Kombos törende yaptığı konuşmada, Senatör Paul Sarbanes ve Temsilci John Sarbanes’in, Kıbrıs'ın davasını, demokrasi ilkelerini ve hukukun üstünlüğünü savunduklarını, Kıbrıs ile ABD arasındaki bağları güçlendirdiklerini belirtti.

Kombos, “Onların dikkate değer mirasları sadece bize ilham vermekle kalmıyor, aynı zamanda bize daha iyi bir dünyayı şekillendirmede bağlılığın ve dürüstlüğün kalıcı gücünü hatırlatıyor” şeklinde konuştu.

Kombos, John Sarbanes'in Kongre Hellenik Grubunun aktif bir üyesi olarak önemli yasama girişimlerini teşvik etmek için değerli zaman ve enerjisini ayırdığını vurguladı.

Dışişleri Bakanı, “2019'da John Sarbanes, Temsilciler Meclisi ve Senato'daki mevkidaşlarıyla birlikte bir mucize gerçekleştirdi. İkili ilişkilerimizin ve değerli 3+1 ortaklığımızın merkezinde yer alan dönüm noktası niteliğindeki bir mevzuat olan Doğu Akdeniz Ortaklık Yasası'na destek sağlamak için yorulmadan çalıştılar. Gelecek yıldan itibaren çok özlenecek olsa da yeni bir yol izlemeyi seçmiş olan John Sarbanes'in, Kıbrıs'ın gerçek ve samimi bir dostu olmaya devam edeceğine inanıyorum” dedi

Bakan Kombos, Kıbrıs sorununu aktif olarak ABD dış politika gündeminde tutmayı amaçlayan 39. PSEKA Konferansı, Amerikalı üst düzey milletvekillerinin yanı sıra gelecek seçimlerde Kongre üyeliğine adaylıkların koyanların katılımıyla sona erdi.

PSEKA Başkanı Philip Christopher katılımcılara teşekkür ederek, "50 yıldır yaptığı gibi, babasına verdiği Keryneia'ya dönme sözünü yerine getirene kadar Kıbrıs için savaşmaya devam edeceğini" belirtti.

KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı