Ticaret ve Sanayi Enerji Bakanı George Papanastasiou, Temsilciler Meclisi Enerji Komitesinin konuyu ele aldığı toplantının ardından yaptığı açıklamada, Büyük Deniz Ara Bağlantısının birçok zorluğu olan büyük bir proje olduğunu ancak sonuçta Kıbrıs'ta enerji maliyetlerinin düşürülmesine yardımcı olacağı görüşünü dile getirdi.

Papanastasiou ayrıca, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin 100 milyon avroluk sermayeye katılıp katılmayacağına ilişkin kararı beklerken, projenin şu anda devam ettiğini söyledi. Bakan'ın da belirttiği gibi, kendilerine kablonun yaklaşık 50 kilometresinin inşa edildiği bilgisi verildi ve önümüzdeki 1-2 ay içerisinde kablonun yapımını üstlenen şirket tarafından tekneyle yapılacak bir deniz dibi araştırması ile daha fazla çalışma yapılması öngörülüyor. Bakan, kablonun aynı zamanda projenin en büyük maliyeti olduğunu ve kablonun döşenmesi de dâhil olmak üzere yaklaşık 1,4 milyar avroluk bir maliyete tekabül ettiğini belirtti.

Bakan, projenin Avrupa Komisyonu'ndan hibe olarak aldığı 657 milyon avronun yaklaşık 160 milyon avrosunun hâlihazırda ödendiğini de sözlerine ekledi. Bakan'a göre projenin toplam maliyetinden geriye kalan miktar yaklaşık 1,3 milyar avrodur ve bu miktar yatırımcılar tarafından kredi olarak bulunacak. Söz konusu 1,3 milyar avro, geçmişte projeyle ilgili olarak alınan düzenleyici karar uyarınca, %35'i Yunan tüketiciler, %65'i ise Kıbrıslı tüketiciler tarafından ödenecek.

Bakan, haziran ayı sonunda Kıbrıslı elektrik tüketicilerine odaklanacak olan ve proje operatörü olan Yunanistan Bağımsız Elektrik İletim Operatörü tarafından sunulması beklenen fayda-maliyet çalışmasının beklendiğini söyledi. Bakan ayrıca, ilgili çalışma ellerine ulaştığında, Kıbrıs'taki kuruluşlarla, uzman ve tanınmış bir yabancı firmayla birlikte değerlendireceklerini söyledi.

KHA/ARM/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı