MED9 ülke grubundan bakanlar ve temsilciler, Limasol'da düzenlenen "Akdeniz'de Sürdürülebilir Kalkınma ve Yeşil Geçiş için Eğitim" konulu iki günlük Bakanlar Toplantısı'nda, sürdürülebilir kalkınma için eğitimin çevre sorunlarıyla mücadelede belirleyici bir rol oynadığını belirttiler. Toplantı, Birleşmiş Milletler Avrupa Ekonomik Komisyonunun (UNECE) "Sürdürülebilir Bir Gelecek İçin Gençleri Güçlendirmek- Gençlik Girişimciliği ve Katılımı" temalı Uluslararası Forumu ile eş zamanlı olarak gerçekleştirildi.

Basın mensuplarına yaptığı açıklamada Eğitim Bakanı Athena Michaelidou, "45 farklı ülkeden 450'den fazla delegenin katıldığı bu iki etkinlik aracılığıyla iletilen mesaj bizi özellikle ilgilendiriyor" dedi.

Michaelidou, "Mesaj, eğitimin sürdürülebilirlik ve çevre üzerindeki önemi ve rolüyle ilgili ve bunu gençlerin rolü üzerinden görüyoruz" diyerek "Bugünün ve yarının aktif vatandaşları olan gençlerin rolüne vurgu yapıyoruz ve eğitim yoluyla sürdürülebilirlik ve sürdürülebilir kalkınma mesajlarını iletiyoruz" diye ekledi.

Kıbrıs'ın birçok olumlu örnek ve iyi uygulama sunabileceğini belirten Michaelidou, "Eğitimimizin tüm aşamalarında müfredata entegre eden ilk ülkelerden biriyiz" dedi.

Michaelidou, son yıllarda "öğretmenlere yönelik eğitimlerle çok sayıda mesaj ilettiklerini ve ilgili materyaller hazırladıklarını" belirterek, bu iki günlük etkinlikler gibi etkinliklerin "diğer ülkelerle iyi uygulamaları paylaşma fırsatı sunduğunu, ancak özellikle kendi iyi deneyimlerimizi paylaşma fırsatı verdiğini" ekledi.

Yunanistan Eğitim, Diyanet İşleri ve Spor Bakan Yardımcısı Zetta Makri ise "Kıbrıs Eğitim Bakanlığının düzenlediği bu üst düzey toplantıdan duyduğu memnuniyeti" dile getirerek Bakanlığı tebrik etti ve teşekkür etti.

Zetta Makri konuşmasını şöyle sürdürdü:

"Yunanistan'da, iklim krizinin sonuçlarıyla eğitim yoluyla mücadele etmemiz gerektiğini anlıyoruz. Eğitimli öğretmenlerle, çocuklarımızı anaokulundan, ilkokuldan ve ortaokuldan itibaren eğitiyoruz. Çevreye saygıyı deneyimsel olarak öğreten ödüllü beceri atölyeleriyle 166 müfredatı yeniden düzenliyoruz ve ayrıca uzak, adalı veya dağlık bölgelerde yaşayan çocukların da erişebilmesi için dijital okul ile devam ediyoruz."

"Bunlar yaptığımız faaliyetlerden sadece birkaçı. Sadece bilgilendirilmiş çocuklar, ki daha sonra bilgilendirilmiş yetişkin vatandaşlar olacaklar, iklim krizinin sonuçlarıyla başa çıkabilecek ve buna uygun davranış sergileyebilecekler."

Öte yandan, Akdeniz Birliği Genel Sekreter Yardımcısı Almotaz Abadi, MED9 Bakanlar Toplantısı'nın konusunun herkesi ve Akdeniz ülkelerinin geleceğini ilgilendirdiğini belirterek, sürdürülebilir kalkınma için eğitimin önemli olduğunu vurguladı. "Akdeniz'de karşı karşıya olduğumuz çevre, iklim değişikliği ve sosyo-ekonomik zorluklarla gerçekten başa çıkabilmek için doğru yolda olduğumuzdan emin olmamız gerekiyor" dedi.

Bugün, özellikle Akdeniz Birliği'ne üye olan 9 AB ülkesinin sürdürülebilir kalkınma için eğitimin nasıl teşvik edildiğini tartıştığını, yarın ise gençlerin katılımına odaklanılacağını söyleyen Almotaz Abadi devamla "Günümüzde su, enerji kaynakları ve gıda kıtlığından bahsediyoruz. Bu zorlukların üstesinden gelmek için yenilikçilik ve sürdürülebilir kalkınma için eğitime dayalı yeni bir eylem tarzı belirleyerek, yeni nesil için daha iyi bir gelecek elde etmemiz gerektiğine inanıyoruz" diye vurguladı.

Hırvatistan Bilim, Eğitim ve Gençlik Bakan Yardımcısı Iva Ivanović, sürdürülebilir kalkınma için eğitimin tüm eğitim seviyelerinde önemli olduğunu belirtti ve ülkesinin bu yönde çalıştığını teyit etti.

Bakanlar Toplantısı aracılığıyla "bilgilerimizi, uygulamalarımızı paylaşma ve birbirimizden öğrenme" fırsatı verildiği için teşekkürlerini ifade etti.

Öte yandan, Malta Eğitim, Spor, Gençlik, Araştırma ve İnovasyon Bakanı Clifton Grima, "Bugün, çeşitli Akdeniz ülkeleri her ülkeyi etkileyen önemli bir konuyu tartıştı" dedi.

"Benzer zorluklarımız olduğunu biliyoruz ve anlıyoruz, ancak benzer fırsatlarımız da var" diyen konuk Bakan, zirve sırasında ülkesinin Ulusal Eğitim Stratejisinin tanıtıldığını, bunun merkezinde öğrencilerin olduğunu ekledi.

"Öğrencilerimize hayatlarında başarılı olmaları için gerekli becerileri vermek istiyoruz ve bu Zirveden çok açık ki, farklı ülkeler eğitim sistemimiz aracılığıyla çocuklarımızın daha iyi bir gelecek sağlamalarına yardımcı olabileceğimizi garanti etmek için benzer stratejilere sahip. Sorunlar söz konusu ve var olmaya devam edecek" diyen Grima, "iş birliği ve en iyi uygulamalar yoluyla, farklı Akdeniz ülkelerinin birlikte daha iyi sonuçlar elde edebileceğine, bunun da daha yüksek eğitim seviyesi, daha yüksek iş birliği seviyesi ve daha iyi yaşam kalitesi güvencesine dönüştüğüne dair güvence verebiliriz" diye vurguladı.

Fransa Eğitim ve Gençlik Bakanlığı'nı temsil eden Büyükelçi Salina Grenet-Catalano, küresel ısınmayla mücadele, çevrenin ve biyoçeşitliliğin korunması hedefine yönelik sürdürülebilir kalkınma için eğitimin önemini vurguladı.

Kendisinin, Bakanlar Toplantısı sırasında ülkesinin Sürdürülebilir Kalkınma için Ulusal Eğitim Stratejisi'ni analiz ettiğini söyledi ve 2025'te Fransa'nın Nice kentinde gerçekleştirilecek BM Okyanuslar Konferansı vesilesiyle, önümüzdeki eğitim  yılının okyanusların korunmasına adandığını ve "çocuklarımızın bu konuda yoğun bir şekilde çalışacağını" belirtti.

Büyükelçi son olarak, tüm katılımcılara verimli tartışma ve "gezegenimizin geleceği için çok önemli bir konuda" bilgi ve deneyim paylaşımı için teşekkür etti.

KHA/CS/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı