Lefkoşa'daki Cumhurbaşkanlığı Sarayı'nda pazartesi günü Kıbrıs Cumhuriyeti ile Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı UNDP arasında imzalanan anlaşma, sekiz yeni arkeoloğun işe alınmasını ve bir kazı makinesinin satın alınmasını öngörüyor.

Kıbrıs Cumhuriyeti'nin Kayıp Kişiler Komitesi'ne yapacağı 300.000 avroluk katkıyı da içeren anlaşmaya Cumhurbaşkanlığı Müsteşarı Irene Piki ve Birleşmiş Milletler Kalkınma Programından sorumlu yetkili Alexandre Pieto imza koydular.

İmza töreninde konuşan Pieto, Piki'ye hükûmetin katkısının Kıbrıs için bu çok önemli ve hassas işi yaparken kendilerine duyduğu güveni gösterdiğini belirtti.

Piki de konuşmasında, anlaşmanın, programı finanse etme taahhüdünün artmasıyla birlikte bunun kendileri için ne kadar önemli olduğunu gösterdiğini söyledi.

Kıbrıs Rum toplumunun Kayıp Kişiler Komitesi Temsilcisi Leonidas Pantelides, anlaşmanın sağladığı parayla kazı kapasitesini artırmak için 8 yeni arkeolog ve bir ekskavatör alacaklarını bildirdi.

İmza töreninde, Kayıplar ve Mahsur Kalanlarla İlgili İnsani İşler Başkanı Anna Aristotelous da hazır bulundu.

İmza töreninin ardından UNDP Ofisi, Kıbrıs Ofisi'nin Çevre, Enerji ve Sosyal Uyum alanlarındaki diğer faaliyetleri hakkında Bakan Yardımcısı ve Cumhurbaşkanına kısa bir sunum yaptı. KHA/MG/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı