Tarım, Kırsal Kalkınma ve Çevre Bakanı Maria Panayiotou, çarşamba günü Parlamento Çevre Komitesi toplantısında son yangınların etkileri hakkında konuşurken, Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk kez tam operasyonel hazırlıkta eğitimli mürettebatla 11 birinci sınıf uçuş aracına sahip olduğunu belirtti.

Panayiotou, ayrıca Millî  Muhafız Ordusu , Polis ve Birleşik Krallık üslerinden 6 ikincil aracın bulunduğunu ve Orman Dairesinin müdahale süresinin Avrupa düzeyinde en yükseklerden biri olduğunu ekledi.

İtfaiye Teşkilatı adına konuşan Charalambos Tylliris, haziran sonuna kadar teşkilatın yasa dışı çöp sahalarında 355 yangın vakasına müdahale ettiğini belirti.

Bakan, hükûmetin mart ayında 10 kendi uçuş aracı edinmeye karar verdiğini, maliyetin bütçelendirildiğini ve yasal prosedürlerin devam ettiğini belirtti. Ayrıca orman yangını söndürme biriminin Savunma Bakanlığında özel bir komiteye aktarıldığını ifade etti.

Panayiotou, geçiş döneminde kiralanan araçların adaya getirilmesi için tüm girişimlerin yapıldığını, bunun sonucunda Kıbrıs Cumhuriyeti'nin ilk kez 11 birincil uçuş aracına sahip olduğunu, ancak bunların Baf'taki yangınların patlak verdiği gün geldiğini ve hemen hazır hâle getirilemediğini açıkladı.

Tazminat prosedürleri ile ilgili olarak, hasarların zamanında kaydedildiğini ve avansların ödenmeye başlandığını belirten Bakan, tüm miktarın ödenmesi sürecinin en kısa sürede tamamlanması için görevlilere baskı yaptığını söyledi.

Bakan ayrıca, Orman Dairesinin personelini güçlendirmek için 108 kişinin acil istihdamı ve önleyici finansal önlemler konusunda Bakanlar Kurulu tarafından açıklanan yeni tedbirlere değindi. Son olarak, daha önce duyurulan yasa dışı çöp sahalarının temizlenmesi kampanyasından bahseden Panayiotou, Tsada ve Emba köylerinde "ilk temizliğin" devam ettiğini belirtti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı