Yasama Komiseri Louisa Christodoulides Zannetos, 1 Temmuz'da İrlanda Hukuk Reformu Komisyonu Başkanı Yargıç Frank Clarke ve Komiser Richard Barrett ile çevrim içi bir toplantı gerçekleştirdi.

Açıklamaya göre toplantı, Yasama Komiseri Bürosunun Kıbrıs ile benzer hukuk sistemlerine sahip diğer ülkelerdeki benzer kurumlarla iş birliği başlatması ve Kıbrıs Cumhuriyeti Yasama Komiseri Bürosu kurumunun iyileştirilmesine katkıda bulunacak diğer ülkelerdeki iyi uygulamaları ve sistemleri öğrenmek amacıyla gerçekleştirildi.

Toplantının, Yasama Komiseri Bürosu yetkililerinin geçen ekim ayında Hukuk Reformu Komisyonu'na yaptığı ziyaretin ardından gerçekleştirildiği de eklendi.

Toplantıda, İrlanda Komisyonu'nun dayandığı yasal çerçeveye odaklanıldığı ve Kıbrıs Cumhuriyeti Yasama Komiserliği Bürosunun yasal çerçevesinin nasıl geliştirilebileceğinin analiz edildiği belirtildi. Toplantıda ayrıca, İngiliz komisyonunun Başsavcı, Parlamento ile iş birliği şekli ve İrlanda'da mevzuatın gözden geçirilmesi için önerilerin sunulmasıyla ilgili çalışmaların yürütülme şekli ve sivil toplumun da katılımıyla istişare belgelerinin (consultation papers) nasıl hazırlandığına özellikle değinildi.

Komiser, Kıbrıs'taki Yasama Komiseri Bürosunun çalışma şeklini ve genel olarak yetkilerini anlattı.

Toplantıda ayrıca, diğer hususların yanı sıra aynı konulardaki yasa tasarıları/çalışmalar konusunda iş birliği de dâhil olmak üzere iki kurum arasında olası iş birliği yollarının da görüşüldüğü belirtildi.

Barrett ise, Kıbrıs gibi benzer hukuk sistemlerine sahip ülkelerle iş birliği yapmayı dört gözle beklediklerini belirterek Yasama Komiserini önümüzdeki yıl İrlanda'da düzenlenecek olan Hukuk Reformu Komisyonunun 50. yıl dönümü kutlamalarına resmî olarak davet etti. Açıklamada, Yasama Komiseri’nin bu daveti kabul ettiği belirtildi.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı