Avrupa Birliği (AB) ve Türkiyeli yetkililer, ticaret ilişkilerini güçlendirmek ve Rusya'ya yönelik yaptırımların uygulanmasını görüşmek üzere bir araya geldi.

Avrupa Komisyonu Başkan Yardımcısı Valdis Dombrovskis ve Türkiye Ticaret Bakanı Ömer Bolat, pazartesi günü Brüksel'de düzenlenen ilk AB-Türkiye Yüksek Düzeyli Ticaret Diyaloğu çerçevesinde bir araya geldi. Görüşmede, ikili ticaretin önündeki engellerin kaldırılması, iş birliği fırsatlarının değerlendirilmesi ve AB'nin Rusya'ya yönelik yaptırımlarının delinmesinin önlenmesi gibi konular ele alındı.

Dombrovskis, Türkiye'nin AB için önemli bir ticaret ortağı olduğunu vurgulayarak, mevcut diyaloğun ikili ticaret ilişkilerini canlandırmak ve geleceğe yönelik sağlam temeller atmak için önemli bir fırsat sunduğunu belirtti.

Bolat ise, toplantının ardından yaptığı açıklamada, AB ve Türkiye iş dünyası temsilcileriyle bir araya geldikleri yuvarlak masa toplantısında, ikili ticaret ilişkilerinin güçlendirilmesi konusunda ortak bir vizyon ortaya konulduğunu ifade etti.

Görüşmede ayrıca, Rusya'ya yönelik yaptırımların etkisini artırmak ve özellikle askerî amaçlarla kullanılabilecek "çifte kullanım" ürünlerinin Rusya'ya ulaşmasını engellemek için iş birliğinin önemi vurgulandı.

Komisyondan yapılan açıklamaya göre toplantı, AB-Türkiye Gümrük Birliği'nin modernizasyonu ve daha etkin uygulanması için atılacak adımların da ele alındığı önemli bir kilometre taşı teşkil ediyor.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı