Kıbrıs, Avrupa İnovasyon Tablosu'nda (EIS) üç yıldır üst üste "Güçlü İnovasyoncu" unvanını koruyarak inovasyon alanındaki yükselişini sürdürüyor. Araştırma, İnovasyon ve Dijital Politika Müsteşarlığı tarafından yapılan açıklamaya göre, Kıbrıs %106,3'lük bir performans oranıyla Avrupa ortalamasının üzerinde bir başarıya imza atarak 10. sırada yer aldı.

Ülke, 2017 yılından bu yana Avrupa genelinde en yüksek artış oranını (%39) yakalayarak dikkat çekiyor. Değerlendirilen 32 göstergeden 15'inde ve 2017'den bu yana toplamda 28 göstergede kaydedilen yükseliş, Kıbrıs'ın inovasyon alanındaki kararlılığını gözler önüne seriyor.

Kıbrıs, özellikle yenilikçi işletmeler arası iş birlikleri, kamu-özel sektör iş birliği ve bilim-teknoloji alanındaki insan kaynağı hareketliliği gibi kriterleri içeren "Bağlantılar" kategorisinde "En İyi Performans Gösteren" ülke olarak öne çıkıyor.

Ayrıca Kıbrıs, uluslararası bilimsel yayınlar, atıf alan yayınlar ve yabancı doktora öğrencilerinin oranını kapsayan "Çekici Araştırma Sistemleri" kategorisinde de üst sıralarda yer alıyor.

Araştırma, İnovasyon ve Dijital Politika Müsteşarı Dr. Nikodimos Damianou, bu başarının, hükûmetin araştırma ve inovasyon ekosistemini geliştirmeye yönelik politikalarının ve uygulamalarının etkinliğini kanıtladığını vurguladı. Damianou ayrıca, Kıbrıs ekosisteminin dinamizminin bu başarının temelini oluşturduğunu belirtti.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı