Kıbrıs Peynir Üreticileri Birliği, Tarım Bakanı Maria Panayiotou’nun açıkladığı Menşe Adı Korumalı Ürün (PDO) Hellim/Halloumideki keçi ve koyu sütü oranlarıyla ilgili karara sert tepki gösterdi. Birlik, kararın daha önce Cumhurbaşkanı ve Tarım Bakanı ile yapılan görüşmelerde varılan mutabakata aykırı olduğunu savundu.

Açıklamada, Hellimle ilgili alınacak kararların gerçekçi ve ölçülebilir verilere dayanması gerektiği vurgulanarak, yıllardır inek sütü için yapılan keçi ve koyun sütünün kayıt altına alınmasının da bir an önce başlatılması gerektiği belirtildi.

Kurak  ve verimli sezon dönemleri için sırasıyla %15 ve %30 olarak belirlenen oranların ölçülebilir verilere dayanmadığı ve PDO Helliminin ihracatının geleceği konusunda endişelere yol açtığı ifade edildi. Mevcut verilere göre, bu oranların sırasıyla %10 ve %25'i geçmediği belirtildi.

Birlik, Hellimi ana ihraç ürünü olarak korurken PDO'yu da koruma hedefini desteklediklerini ancak bunun için doğru adımların atılması gerektiğini belirtti. Bu kapsamda, keçi ve koyun sütünün kayıt altına alınmasının bir an önce başlatılarak miktar ve kotaları belirleyecek verilere ulaşılması gerektiği vurgulandı.

Kıbrıs Peynir Üreticileri Birliği, önümüzdeki günlerde Tarım Bakanı ile bir araya gelerek endişelerini dile getireceğini ve konuyla ilgili nihaî kararını üyelerinin katılımıyla gerçekleştireceği olağanüstü genel kurulda vereceğini açıkladı.

KHA/NST/MHY/2024

Kıbrıs Haber Ajansı